eArşiv@Adu

Farklı düzeylerde zeytin karasuyu katılarak silolanmış toplam rasyon silajlarının besin değeri ve fermentasyon özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Keleş, Gürhan
dc.contributor.author Işık, Mebrure Eda
dc.date.accessioned 2021-11-26T10:32:58Z
dc.date.available 2021-11-26T10:32:58Z
dc.date.issued 2021-11-08
dc.date.submitted 2021-08-06
dc.identifier.citation Işık, M. E. (2021) Farklı düzeylerde zeytin karasuyu katılarak silolanmış toplam rasyon silajlarının besin değeri ve fermentasyon özellikleri (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4539
dc.description.abstract Amaç: Bu tez çalışmasında samana dayalı toplam rasyonun silolanmasında zeytin kara suyunun kullanılma olanakları araştırılmıştır. Materyal ve Yöntem: Buğday samanı doğal halde eşit düzeyde karma yemle karıştırılıp ayrı ayrı çeşme suyu, zeytin karasuyu ve çeşme suyu + zeytin karasuyu ile karıştırılarak silolanmıştır. Silolamalar % 4 ya da % 8 melas ilave edilerek yapılmıştır. Böylece çalışmada 6 grup oluşturulmuş olup toplam 54 kavanoz silaj yapılmıştır (2 melas düzeyi x 3 su düzeyi x 3 açım zamanı x 3 tekerrür). Toplam rasyonlar 1.0 Lt’ lik anaerobik kavanozlara 3’ er tekerrürlü olarak silolanmıştır. Her gruptan 3’ er kavanoz silolamadan sonraki 7., 60. ve 180. günlerde açılarak silajların fermantasyon özellikleri ile besin değerleri belirlenmiştir. İlk açımda açılan kavanozlarda silajların pH değerleri, son 2 açımda açılan kavanozlardaki silajların ise fermantasyon özellikleri ve besin değerleri belirlenmiştir. Bulgular: Normal su katılmış silajlarda özellikle % 8 melas ilavesi ile en düşük pH değerine ulaşılmıştır. Zeytin kara suyunun katılması silajların pH düşüşünü geciktirmiştir. Karasu ilavesi ile silajların ADF içeriklerinin arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Zeytin karasuyunun TMR silajlarının silolanmasında kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zeytin karasuyun TMR silajlarında kullanılması ile içermiş olduğu besin maddelerinin de değerlendirilebileceği belirlenmiştir. Fakat silolamanın % 4 melas seviyesinde yapılmasının % 8 melas seviyesinde yapılmasından daha uygun olabileceği değerlendirilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Objective: The possibilities of using olive black water in ensiling of the total mixed ration (TMR) were investigated. Material and methods: Wheat straw was mixed with concentrate, and diluted with tap water, olive black water and tap water + olive black water for ensiling. Molasses at the rate of 4 % or 8 % were also added when ensiling. A total of 6 groups were formed in the study. Total mixed rations were ensiled into 1 L anaerobic jars with three replications. A total of 54 jars of silage were made (2 molasses level x 3 water type x 3 opening times x 3 replications). Three jars from each group were opened on the 7 th, 60 th and 180 th days after ensilage, and the fermentation characteristics and nutritional values of the silages were determined. The pH values of the silages were determined in all open times, while fermentation properties and nutritional values of the silages were determined at the last 2 open time. Results: The lowest pH value was reached with the addition of 8 % molasses, especially in silages with tag water added. The addition of olive black water delayed the fermentation times of silages. It was observed that addition of olive black water increased the ADF content of silages. Conclusion: It has been determined that olive black water can be used when ensiling TMR silages. In this way, the nutrients contain of olive black water could be evaluated by ensiling. However, it evaluated that ensiling at 4 % molasses level may be more appropriate than 8 % molasses. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY............................................................................................................ i TEŞEKKÜR ....................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER................................................................................................................... iii KISALTMALAR DİZİNİ .................................................................................................. v ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................................ vi RESİMLER DİZİNİ ........................................................................................................... vii ÇİZELGELER DİZİNİ....................................................................................................... viii ÖZET .............................................................................................................................. ix ABSTRACT ....................................................................................................................... x 1. GİRİŞ.............................................................................................................................. 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ................................................................................................... 3 2.1.Zeytin Kara (atık) Suyu ................................................................................................ 3 2.1.1. Zeytin Üretimi .......................................................................................................... 4 2.1.2. Zeytin Karasuyu İçeriği ............................................................................................ 7 2.1.3. Zeytin Karasuyunda Bulunan Fenolik Bileşikler ..................................................... 8 2.1.4. Zeytin Karasuyunun Çevreye Etkisi ve Arıtım Yöntemleri ..................................... 9 2.1.5. Hayvan Beslemede Kullanımı .................................................................................. 10 2.2. Buğday Samanı............................................................................................................ 10 3. MATERYAL VE YÖNTEM.......................................................................................... 13 3.1. Materyal....................................................................................................................... 13 3.1.1.Yem Materyali........................................................................................................... 13 3.1.2. Deneme Grupları ...................................................................................................... 13 3.2. Denemenin Yürütülmesi (Yöntem) ............................................................................. 14 3.2.1. Mikrobiyolojik Analizler.......................................................................................... 17 iv 3.2.2. Kimyasal Analizler……………………………………………………………... 17 3.2.3. İstatistiki Analizler………………………………………………………………19 4. BULGULAR………………………………………………………………………...20 5. TARTIŞMA................................................................................................................29 6.SONUÇ VE ÖNERİLER.............................................................................................32 KAYNAKLAR………………………………………………………………………. ..33 BİLİMSEL ETİK BEYANI…………………………………………………………....39 ÖZGEÇMİŞ…………………………………………………………………………....40 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Buğday samanı, Zeytin karasuyu, Besin değeri, Fermantasyon, Silaj, Toplam rasyon tr_TR
dc.subject Wheat straw, Olive black water, Nutritional value, Fermentation, Silage, Total mixed ration tr_TR
dc.title Farklı düzeylerde zeytin karasuyu katılarak silolanmış toplam rasyon silajlarının besin değeri ve fermentasyon özellikleri tr_TR
dc.title.alternative Nutrutional value and fermentation properties of total mixed ration silages prepared by adding different levels of olive land water tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Bitkileri Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster