eArşiv@Adu

Isıl işlem uygulamasının vermikompostun bazı mikrobiyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Göçmez, Selçuk
dc.contributor.author Ordu, Gülayfer
dc.date.accessioned 2021-11-26T10:14:16Z
dc.date.available 2021-11-26T10:14:16Z
dc.date.issued 2021-11-05
dc.date.submitted 2021-09-26
dc.identifier.citation Ordu, G. (2021) Isıl işlem uygulamasının vermikompostun bazı mikrobiyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4532
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışma, ısıl işlem uygulamasının vermikompostun bazı kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinde meydana gelebilecek değişikliklerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Türkiye’de vermikompost üretim izni alınmış olan 3 adet solucan gübresi (vermikompost) üretim tesisinden çalışmada kullanılmak üzere vermikompost örnekleri temin edilmiştir. Tez içeriğinde firma isimleri saklı tutularak A, B ve C firmaları olarak değinilmiştir. A firmasından ısıl işlem uygulaması görmemiş vermikompost ile ısıl işlem uygulaması gerçekleşmiş vermikompost örnekleri alınırken B ve C firmalarından sadece ısıl işlem uygulanmamış vermikompost örneği alınmıştır. Alınan örnekler laboratuvar şartlarında etüv iç sıcaklığı 70℃ olacak şekilde 120 dakika boyunca ısıl işleme tabi tutulmuştur. Isıl işlem uygulanmış ve uygulanmamış örneklerde bazı kimyasal, mikrobiyolojik ve biyokimyasal analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Isıl işlem uygulamasının vermikompost örneklerinin bazı kimyasal özellikleri üzerinde etkisi istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Ancak mikrobiyolojik ve biyokimyasal özelliklerinde istatistiki olarak önemli etkiler oluşturmuştur. Vermikompost örneklerine uygulanan ısıl işlem sonrasında CO2 oluşum miktarları tüm örneklerde artış göstermiş bu artış A firmasına ait vermikompost örneğinde istatistiki olarak önemli bulunmamışken, B ve C firmalarına ait örneklerde istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Vermikompost örneklerine uygulanan ısıl işlem sonucunda Dehidrogenaz, Alkalin Fosfataz, Üreaz, β- Glukozidaz enzim aktiviteleri önemli ölçüde düşmüştür. Bu azalma istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Aynı zamanda Toplam Aerob Mezofilik Bakteri sayısı, Fungus, Aktinomiset ve Toplam Koliform Bakteri sayısında da istatistiki olarak önemli azalmalar tespit edilmiştir. xiii Sonuç: Isıl işlem uygulaması vermikompostun özellikle mikrobiyolojik aktivitenin belirleyicisi olan enzim aktivitelerinde ve Toplam Aerob Mezofilik Bakteri, Fungus, Aktinomiset sayılarında düşüşler meydana getirmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Objective: This study was carried out to determine the changes that may occur in some chemical, biochemical and microbiological properties of vermicompost by heat treatment. Material and Methods: Vermicompost samples to be used in the study were obtained from 3 vermicompost production facilities in Turkey, for which vermicompost production permission was obtained. In the content of the thesis, companies are mentioned as A, B and C companies, keeping the names of the companies confidential. While both untreated vermicompost and heat treated vermicompost samples were taken from company A, only untreated vermicompost samples were taken from companies B and C. The samples were heat treated for 120 minutes at a temperature of 70 °C in the drying oven under laboratory conditions. Some chemical, microbiological and biochemical analyzes were carried out on heat treated and untreated samples. Results: The effect of heat treatment on the chemical properties of vermicomposts was not found significant. However, it had statistically significant effects on its microbiological and biochemical properties. After the heat treatment applied to the vermicompost samples, the amount of CO2 formation increased in all samples. As a result of the heat treatment applied to the vermicompost samples, Dehydrogenase, Alkaline Phosphatase, Urease, β-Glucosidase enzyme activities decreased significantly. This decrease was found to be statistically significant. At the same time, statistically significant decreases were determined in the total number of Mesophilic Aerobic Bacteria, Fungi, Actinomycete and Total Coliform Bacteria. Conclusion: The heat treatment application caused decreases in the enzyme activities, especially on the microbiological activity of vermicompost, and in the numbers of Mesophilic Aerobic Bacteria, Fungi, Actinomycetes. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ....................................................................................................... i TEŞEKKÜR ................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER............................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ................................................................... v ŞEKİLLER DİZİNİ........................................................................................................ vii RESİMLER DİZİNİ....................................................................................................... viii ÇİZELGELER DİZİNİ................................................................................................... ix ÖZET............................................................................................................................... xii ABSTRACT ................................................................................................................... xiii 1. GİRİŞ.......................................................................................................................... 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ............................................................................................... 4 2.1. Vermikompostun Genel Özellikleri ........................................................................ 4 2.2. Vermikompost İşleminde Kullanılan Solucan Türleri ............................................ 7 2.3. Vermikompostta Mikrobiyal Çeşitlilik ................................................................... 9 2.3.1. Enzimler .............................................................................................................. 9 2.3.2. Bakteriler, Funguslar, Aktinomisetler .................................................................. 12 2.4. Vermikompostun Bitki Patojenlerini Baskılama Özellikleri ve Bitki Büyümesi Üzerindeki Etkisi ........................................................................................................... 15 2.5. Yapılan Çalışmalar ................................................................................................ 17 3. MATERYAL VE YÖNTEM...................................................................................... 25 3.1. Materyal ve Yöntem ............................................................................................... 25 3.2. Vermikompost Analiz Yöntemleri .......................................................................... 26 iv 3.2.1. Kimyasal Analizler .............................................................................................. 26 3.2.2. Vermikomposta Yapılan Mikrobiyolojik ve Biyokimyasal Analizler ................ 26 3.2.3. İstatistiki Analizler ............................................................................................... 28 4. BULGULAR VE TARTIŞMA................................................................................... 29 4.1. Vermikompost Materyallerinin Kimyasal Özellikleri............................................. 29 4.2. Vermikompost Örneklerinde CO2 Oluşumu ........................................................... 33 4.3. Vermikompost Örneklerinde Dehidrogenaz Enzim Aktivitesi ............................... 36 4.4. Vermikompost Örneklerinde Üreaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi.................. 39 4.5. Vermikompost Örneklerinde Alkalin Fosfataz Enzim Aktivitesi ........................... 42 4.6. Vermikompost Örneklerinde β-Glukozidaz Enzim Aktivite Miktarı...................... 45 4.7. Toplam Aerob Mezofilik Bakteri Sayısı ................................................................. 48 4.8. Toplam Fungus Sayısı ............................................................................................. 50 4.9. Aktinomiset Sayısı................................................................................................... 52 4.10. Toplam Koliform Bakteri Sayısı ........................................................................... 54 5. SONUÇ ...................................................................................................................... 58 KAYNAKLAR............................................................................................................... 60 BİLİMSEL ETİK BEYANI ........................................................................................... 73 ÖZGEÇMİŞ.................................................................................................................... 74 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Vermikompost, Isıl işlem, Enzim aktivitesi, Aerob Mezofilik Bakteri, Fungus, Aktinomiset tr_TR
dc.title Isıl işlem uygulamasının vermikompostun bazı mikrobiyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative Effects of thermal treatment on some microbiological and biochemical properties of vermicompost tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster