Amaç: Bu çalışma yaban turbu peroksidazı (HRP) ve Aspergillus niger lipazı enzimlerinin
manyetik olmayan ve manyetik doğal polimerler üzerine ko-immobilizasyonu ve endüstriyel
atık suların arıtılmasında kullanılmasının araştırılması amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Ko-immobilizasyon aljinat ve kitosan temelli manyetik ve manyetik
olmayan boncuklarda gerçekleştirilmiştir. Serbest ve immobilize enzimlerin optimum pH,
optimum sıcaklık ve kinetik parametreleri belirlenmiştir. Isıl, pH ve depo kararlılık çalışmaları
yapılmıştır. İmmobilize HRP enziminin sentetik boya örneklerinde renk giderimi incelenmiştir.
Endüstriyel atık su uygulama örneği olarak seçilen zeytin karasuyunda fenolik bileşik giderimi
ve zeytinyağının lipaz hidroliziyle yağ asitlerine yıkımı araştırılmıştır. Ayrıca zeytin
karasuyunda tekrar kullanılabilirlik denemeleri gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Serbest ve ko-immobilize enzimlerin optimum pH, optimum sıcaklık ve kinetik
parametrelerinde belirgin farklar olmadığı görülmüştür. Enzimlerin birbiri yanında katalitik
reaksiyonlarını katalizlediği tespit edilmiştir. İmmobilize enzimlerin serbest enzimlere kıyasla
depolama süresi, sıcaklık ve pH gibi ortam şartlarına daha dayanıklı olduğu belirlenmiştir.
Serbest ve ko-immobilize HRP enzimlerinin sentetik boya örneklerinde renk gideriminin %40-
60; zeytin karasuyunda fenolik bileşik gideriminin %60-75 aralığında olduğu bulunmuştur.
Zeytin karasuyunda zeytinyağının lipaz hidroliziyle yağ asitlerine yıkımı başarılı olmuştur.
Sonuç: Bu çalışmada HRP ve A. niger lipazı enzimlerinin doğal polimer üzerine
ko-immobilizasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş; boya örneklerinde renk giderimi,
total fenolik bileşik giderimi ve zeytinyağının yağ asitlerine yıkımında kullanımı incelenmiştir.
Objective: This research was carried out to investigate co-immobilization of horseradish
peroxidase (HRP) and Aspergillus niger lipase enzymes onto non-magnetic and magnetic
natural polymers and their use in the treatment of industrial wastewater.
Material and Methods: Co-immobilization was performed on alginate and chitosan based
magnetic and non-magnetic beads. Optimum pH, optimum temperature and kinetic parameters
of free and immobilized enzymes were determined. Thermal, pH and storage stability studies
were carried out. Decolorization of synthetic dye samples using immobilized HRP enzyme was
investigated. Removal of phenolic compounds from olive oil mill wastewater for industrial
application and the degradation of olive oil to fatty acids through lipase hydrolysis were
investigated. In addition, reusability tests were carried out in olive oil mill wastewater.
Results: It was observed that there were no significant differences in the optimum pH, optimum
temperature and kinetic parameters of free and co-immobilized enzymes. It has been
determined that each enzymes catalyze its specific reaction in the vicinity of the other enzyme.
İmmobilized enzymes were more resistant to environmental conditions such as storage duration,
temperature and pH compared to free enzymes. It was measured that with free and co immobilized HRP enzymes decolorization of synthetic dye samples was 40-60%; the phenolic
compound removal in olive black water was in the range of 60-75%. The degradation of olive
oil into fatty acids by lipase hydrolysis was successful in olive oil mill wastewater.
Conclusion: In this study, co-immobilization of HRP and A. niger lipase enzymes onto natural
polymer was performed successfully; decolorization, total phenolic compound removal and the
use of olive oil in the degradation of fatty acids were investigated.