eArşiv@Adu

Aydın koşullarında farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin bazı tarımsal özellikleri ile uçucu yağ kalitesinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Arabacı, Olcay
dc.contributor.author Ermiş, Erkan Elfaz
dc.date.accessioned 2021-11-26T08:33:51Z
dc.date.available 2021-11-26T08:33:51Z
dc.date.issued 2021-11-05
dc.date.submitted 2021-09-02
dc.identifier.citation Ermiş, E. E. (2021) Aydın koşullarında farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin bazı tarımsal özellikleri ile uçucu yağ kalitesinin belirlenmesi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4523
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırmada, Aydın koşullarında farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) genotiplerinin tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, 9 kişniş genotipi (Burdur, Erbaa, Erzurum, Gamze, Hatay, Mardin, Rus, Suriye ve Yusufeli) tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak Kasım ayında ekilmiştir. Araştırmada; çıkış, çiçeklenme ve vejetasyon süresi, bitki boyu, sap kalınlığı, bitkide dal sayısı, bitki başına şemsiye sayısı, şemsiyede tane sayısı, bin tane ağırlığı, biyolojik verim, tane verimi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi ve uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada; çıkış süresi 52-75 gün, çiçeklenme süresi 167-182 gün, vejetasyon süresi 216,3-226,3 gün, bitki boyu 63,4-99,4 cm, sap kalınlığı 2,83-4,17 mm, dal sayısı 3,20-5,15 adet, bitki başına şemsiye sayısı 8,4-15,6 adet, şemsiyede tane sayısı 53,3-135,7 adet, bin tane ağırlığı 4,75-12,08 g, biyolojik verim 147,3-248,9 kg/da, tane verimi 18,2- 75,0 kg/da, uçucu yağ oranı %0,53-1,18 ve uçucu yağ verimi 0,10-0,77 l/da arasında değişmiştir. Uçucu yağın en önemli bileşeni linalool (%74,33-90,79) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Aydın koşullarında, morfolojik özellikler açısından Yusufeli ve Burdur, tane veriminde Erbaa, uçucu yağ oranı, verimi ve bileşenine göre ise Yusufeli ve Rus genotipi öne çıkmıştır tr_TR
dc.description.abstract Objective: This study was carried out to determine some agricultural and quality characteristics of different coriander (Coriandrum sativum L.) genotypes in Aydın conditions. Materials and Methods: In the study, 9 coriander genotypes (Burdur, Erbaa, Erzurum, Gamze, Hatay, Mardin, Rus, Syria and Yusufeli) were sown according to Rrandomized Complete Block Design with four replications in November. In the experiment; emergence, flowering and vegetation period, plant height, stem thickness, number of branches per plant, number of umbel per plant, number of seeds per umbel, thousand seed weight, biological yield, grain yield, essential oil ratio, essential oil yield and essential oil components were investigated. Results: In the research; emergence time 52-75 days, flowering period 167-182 days, vegetation period 216,3-226,3 days, plant height 63,4-99,4 cm, stem thickness 2,83-4,17 mm, number of branches 3,20-5,15 pieces, the number of umbrellas per plant 8,4-15,6 pieces, the number of seeds in the umbrella 53,3-135,7 pieces, thousand seed weight 4,75- 12,08 g, the biological yield 1473 -2489 kg ha-1 , seed yield 182-750 kg ha-1 , essential oil rate 0,53-1,18%, essential oil yield 0,10-0,77 l/da were found. The most important component of the essential oil was determined as linalool (74.33-90.79%). Conclusion: In Aydın conditions, Yusufeli and Burdur were prominent in terms of morphological characteristics, Erbaa in seed yield, Yusufeli and Russian genotypes in terms of essential oil ratio, yield and component. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .................................................................................................. i TEŞEKKÜR .............................................................................................................. ii İÇİNDEKİLER......................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ............................................................. v ÇİZELGELER DİZİNİ............................................................................................. vi ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................... viii RESİMLER DİZİNİ …............................................................................................... ix ÖZET ......................................................................................................................... x ABSTRACT .............................................................................................................. xi 1. GİRİŞ ………………............................................................................................. 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................... 7 3.MATERYAL VE YÖNTEM................................................................................ 12 3.1. Materyal.............................................................................................................. 12 3.1.1.Deneme Yeri...................................................................................................... 12 3.1.2. Deneme Yerinin İklim Özellikleri..................................................................... 12 3.1.3. Deneme Yerinin Toprak Özellikleri.................................................................. 13 3.1.4. Deneme Materyali............................................................................................. 15 3.2. Yöntem................................................................................................................ 16 3.2.1. Deneme Deseni………………………………………………………….…… 16 3.2.2. Toprak Hazırlığı …………………………………...……………………….. 16 3.2.3. Gübreleme…….……………………………………………………………. 16 3.2.4. Ekim ve Bakım …….……………………………...………………………… 17 3.2.5. Hasat………………..…….……………………...…………………………… 18 iv 3.2.6.İncelenen Özellikler……...……………………………………………………. 19 3.2.7. Verilerin Değerlendirilmesi……………………………………..…………… 23 4.BULGULAR ......................................................................................................... 24 5. TARTIŞMA .......................................................................................................... 48 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ..................................................................................... 55 KAYNAKLAR ......................................................................................................... 57 BİLİMSEL ETİK BEYANI ...................................................................................... 65 ÖZ GEÇMİŞ ............................................................................................................... 66 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kişniş (Coriandrum sativum L.), genotip, verim, uçucu yağ tr_TR
dc.subject Coriander (Coriandrum sativum L.), Genotype, yield, essential oil tr_TR
dc.title Aydın koşullarında farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin bazı tarımsal özellikleri ile uçucu yağ kalitesinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of some agricultural and essential oil quality of different coriander (Coriandrum sativum L.) Genotype in Aydin conditions tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Tarla bitkileri Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster