Abstract:
Süt ve süt ürünleri her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen, dengeli ve
sağlıklı beslenme açısından son derece önemli olan bir besin grubudur. Süt ve süt
ürünleri sektörü dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda yaşanan
teknolojik, siyasi ve ekonomik gelişmeler sektörün büyümesine ve rekabetin her geçen
gün artmasına sebep olmuştur. Artan küresel rekabet daha kaliteli ürünlerin düşük
maliyetlerle üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Böyle bir ortam, işletmelerde maliyet
muhasebesinin önemini daha da arttırmaktadır. İşletmelerin ürettiği mal ve hizmetlerin
maliyetlerini doğru bir şekilde hesaplayabilmesi ve giderlerinin kontrol altına alınması
ancak etkili bir maliyet muhasebesi sisteminin yürütülmesiyle gerçekleşmektedir.
Çalışmanın amacı, süt ve süt ürünleri sektörünün üretim yapısını ortaya koyarak,
örnek işletme için en uygun birim maliyetleri hesaplayabilmektir. Bu doğrultuda gelişen
bir sektör olan süt ve süt ürünleri sektörünün yapısı ortaya konularak, maliyetlerin
doğru bir şekilde tespit edilmesi için gerekli olan safha maliyet sisteminin, Aydın’da süt
ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ör-Koop üretim işletmesinde nasıl
uygulanacağı anlatılmaktadır.