eArşiv@Adu

Aydın koşullarında farklı ekim ve hasat zamanlarının yem bezelyesi (Pisum sativum subsp. arvense L.)’nin ot verim ve kalitesi üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Sürmen, Mustafa
dc.contributor.author Özeroğlu, Ayşe
dc.date.accessioned 2021-11-26T06:42:42Z
dc.date.available 2021-11-26T06:42:42Z
dc.date.issued 2021-11-05
dc.date.submitted 2021-08-22
dc.identifier.citation Özeroğlu, A. (2021) Aydın koşullarında farklı ekim ve hasat zamanlarının yem bezelyesi (Pisum sativum subsp. arvense L.)’nin ot verim ve kalitesi üzerine etkileri (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4490
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırmada farklı ekim ve hasat zamanlarının yem bezelyesinin ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Deneme; 2019-2020 yıllarında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, yem bezelyesi (Pisum sativum subsp. arvense L.) Asch.’nin, Ulubatlı çeşidi deneme materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada 4 farklı ekim zamanı (16 Ekim- 30 Ekim- 18 Kasım- 3 Aralık) ve üç farklı hasat zamanı (%25 - %50 - %100 çiçeklenme dönemi) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada bitki boyu, gövde çapı, yeşil ot verimi, kuru madde oranı ve verimi, asit deterjan lif (ADF), asit deterjan lignin (ADL), nötr deterjan lif (NDF), ham protein oranı (HPO), ham protein verimi (HPV), sindirilebilir kuru madde (SKM), nispi yem değeri (NYD) gibi özellikler incelenmiş olup sonuçlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda; en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi 18 Kasım’da ekilen ve %100 çiçeklenme döneminde biçilen parsellerden sırasıyla (3452,8 kg/da, 1449,2 kg/da), en düşük ADF ve NDF değeri %25 çiçeklenme döneminde biçilen parsellerden sırasıyla (%30,2 - %42,6) elde edilmiştir. Sonuç: Yem bezelyesi verim özellikleri bakımından genel olarak erken ekim ve geç biçim dönemlerinin; bitki gelişim periyodunu uzattığı için yüksek verim elde edilmesini sağlamıştır. Dolayısı ile bu dönemin üretim sezonu için daha uygun olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın yapıldığı bölge ve benzer yörelerde verim için 18 Kasım’da ekim yapılması ve %100 çiçeklenme döneminde biçim yapılmasının önerilebileceği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Aim: This study aims to determine the effects of different seed and harvest times on the yield and quality of forage pea. Material and Method: The trial was carried out in the Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Agriculture in 2019-2020, with 3 replications according to the factorial trial pattern in randomized blocks. In the study, the Ulubatli species of forage pea (Pisum sativum subsp. arvense L.) Asch. was used as a trial material. 4 different planting times (October 16 - October 30 - November 18 - December 3) and three different harvesting times (25% - 50% - 100% blooming period) were applied. Findings: Characteristics such as plant height, stem diameter, forage yield, dry matter ratio and yield, acid detergent fiber (ADF), acid detergent lignin (ADL), neutral detergent fiber (NDF), crude protein ratio (HPO), crude protein yield (HPV), digestible dry matter (DDM), relative feed value (RFV) were examined in the study and the results were found to be statistically significant. As a result of the study; it was found that the fresh yield and dry yield was from the plots planted on November 18 and reaped at 100% blooming period (3452.8 kg/da, 1449.2 kg/da), and the lowest ADF and NDF values were from the plots reaped at 25% blooming period, respectively (30.2% - 42.6%). Conclusion: In terms of yield characteristics of forage peas, early seed and late harvest times periods generally provided high yields as they extended the plant development period. Therefore, this period was found to be more suitable for the production season. It was concluded that planting on November 18 and reaping at 100% blooming period could be recommended for yield in the region where the study was carried out and similar regions. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ....................................................................................................................i TEŞEKKÜR ...............................................................................................................................ii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ...............................................................................v ŞEKİLLER DİZİNİ...................................................................................................................vi ÇİZELGELER DİZİNİ.............................................................................................................vii ÖZET.........................................................................................................................................ix ABSTRACT ...............................................................................................................................x 1. GİRİŞ......................................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETİ ..................................................................................................................6 3. MATERYAL VE YÖNTEM................................................................................................19 3.1. Materyal.............................................................................................................................19 3.2. Deneme Alanı Özellikleri..................................................................................................19 3.2.1. Deneme Alanının İklim Özellikleri ................................................................................19 3.2.2. Deneme Alanının Toprak Özellikleri .............................................................................20 3.3. Yöntem ..............................................................................................................................21 3.3.1. Ekim ve Bakım İşlemleri................................................................................................21 3.3.2. Hasat İşlemleri................................................................................................................26 3.3.3. İncelenen Özellikler........................................................................................................28 3.3.4. Verilerin Değerlendirilmesi............................................................................................31 4. BULGULAR ........................................................................................................................32 4.1. Bitki Boyu (cm).................................................................................................................32 4.2. Gövde Çapı (mm)..............................................................................................................34 4.3. Yeşil Ot Verimi (kg/da).....................................................................................................35 4.4. Kuru Ot Verimi (kg/da).....................................................................................................37 4.5. Ham Protein Oranı (%)......................................................................................................39 4.6. ADF (Asit Deterjan Lif ) (%) ............................................................................................40 4.7. NDF (Nötral Deterjan Lif) (%)..........................................................................................42 4.8. ADL (Asit Deterjan Lignin) (%) .......................................................................................43 4.9. Ham Protein Verimi (kg/da)..............................................................................................44 4.10. Sindirilebilir Kuru Madde (%) ........................................................................................46 iv 4.11. Kuru Madde Tüketimi (%) ..............................................................................................48 4.12. Nispi Yem Değeri............................................................................................................49 5.TARTIŞMA...........................................................................................................................51 6.SONUÇ..................................................................................................................................57 KAYNAK.................................................................................................................................60 BİLİMSEL ETİK BEYANI .....................................................................................................67 ÖZGEÇMİŞ..............................................................................................................................68 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ekim Zamanı, Hasat Zamanı, Yeşil Ot Verimi, Kuru Ot Verimi, ADF, NDF tr_TR
dc.subject Planting Time, Harvesting Time, Forage Yield, Hay Yield, ADF, NDF tr_TR
dc.title Aydın koşullarında farklı ekim ve hasat zamanlarının yem bezelyesi (Pisum sativum subsp. arvense L.)’nin ot verim ve kalitesi üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of different seed and harvest times on the yield and quality of forage pea (Pisum sativum subsp. arvense L.) under aydin conditions tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster