dc.contributor.advisor |
KARAKAŞ TANDOĞAN, Gülnur |
|
dc.contributor.author |
Ay, Selçuk |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-25T12:28:08Z |
|
dc.date.available |
2021-11-25T12:28:08Z |
|
dc.date.issued |
2021-11-11 |
|
dc.date.submitted |
2021-01-19 |
|
dc.identifier.citation |
Ay, S. (2021) Kruvaziyer turizminde marka sadakatinin değerlendirilmesi: modern kruvaziyer gemileri üzerine bir araştırma (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4464 |
|
dc.description.abstract |
Günümüzde turizm sektörünün gelişim gösteren alanlarından biri olan kruvaziyer
turizminde işletmeler rakiplerine karşı avantaj elde edebilmek için büyük bir rekabet
içerisindedir. Bu nedenle kruvaziyer işletmeleri, misafirlerine karşı verdikleri hizmetleri en
iyi şekilde sunmakta ve marka sadakati oluşturmak için büyük çaba sarf etmektedir. Bu
çalışmada kruvaziyer turizmine katılan misafirlerde, marka sadakatinin ölçülmesi üzerine
bir araştırma yapılması amaçlanmıştır. Araştırmada ikincil veri olarak literatürden
faydalanılmış ve birincil veri elde etmek için nicel yöntem olan anket tekniği kullanılmıştır.
Çalışmada dünyaca ünlü iki kruvaziyer (Crystal Cruises International, Royal Caribbean
International) gemisinin misafirleri anket katılımcısı olarak ele alınmıştır. Araştırma üç ana
bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kruvaziyer turizminin tanımı, tarihsel gelişimi,
etkileri ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, markanın tanımı, markanın tarihsel
gelişimi, markanın faydaları, marka sadakati, marka sadakati boyutları, turizmde marka
sadakati gibi konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, araştırmanın ayrıntılı bir şekilde
açıklaması ve çalışma kapsamında uygulanan anketlere ait veri analizlerinin açıklamaları
yer almaktadır.
Araştırma kapsamında veriler, 2019 Ocak ayı ile 2020 Şubat ayları arasında
kruvaziyer gemilerinde misafir olan 390 kişiye uygulanan anketlerle elde edilmiştir.
Araştırmada yapılan analizler sonucunda; kruvaziyer turizminde ekonomik etkenlerden çok
katılımcıların hizmet kalitesine ve güvenilirliğe önem verdikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca
katılımcıların kruvaziyer gemilerine olan marka sadakat düzeyleri oldukça yüksek çıkmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Nowadays, in cruise tourism, which is one of the developing areas of the tourism
sector, companies are in great competition to gain an advantage over their competitors. For
this reason, cruise companies provide their guests with the best services and make great
efforts to build brand loyalty. This study is aimed to do a research on measuring brand
loyalty among guests participating in cruise tourism. Throughout the research, literature was
used as secondary data source and quantitative method of survey was used to obtain primary
data. The guests of two world-famous cruise ships were observed as participants in the
study. The research consists of three main sections. In the first section, information about
the definition, historical development and effects of cruise tourism is given. In the second
section, topics such as the definition of the brand, the historical development of the brand,
the benefits of the brand, brand loyalty, brand loyalty levels, brand loyalty in tourism are
covered. In the third section, there is a detailed explanation of the research and the
explanations of the data analysis of the surveys applied within the scope of the study.
Within the scope of the research, the data were obtained through surveys applied to
390 people who were guests on cruise ships between January 2019 and February 2020. As a
result of the analysis made in the research; It has been revealed that in cruise tourism, the
participants give more importance to service quality and reliability rather than economic
factors. In addition, the brand loyalty level of the participants to the cruise ships was very
high |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI.............................................................................i
ÖZET......................................................................................................................................ii
ABSTRACT...........................................................................................................................iii
ÖNSÖZ ..................................................................................................................................iv
İÇİNDEKİLER......................................................................................................................v
ŞEKİLLER DİZİNİ.................................................................................................................... viii
FOTOĞRAFLAR DİZİNİ........................................................................................................... ix
TABLOLAR DİZİNİ.....................................................................................................................x
GİRİŞ......................................................................................................................................1
Araştırmada Problem Durumu......................................................................................................2
Araştırmanın Hipotezleri ...............................................................................................................3
Araştırmanın Varsayımları............................................................................................................3
Araştırmanın Sınırlılıkları .............................................................................................................4
Konu İle İlgili Çalışmalar..............................................................................................................4
Çalışmanın Anahtar Kavramları...................................................................................................5
1. KRUVAZİYER TURİZMİ............................................................................................7
1.1. Kruvaziyer Turizminin Tanımı Ve Kapsamı ......................................................................7
1.2. Kruvaziyer Turuzminin Tarihsel Gelişimi ..........................................................................8
1.3. Kruvaziyer Turizm Bölgeleri..............................................................................................11
1.3.1. Kuzey Amerika Bölgesi...................................................................................11
1.3.2. Avrupa Bölgesi ................................................................................................12
1.3.3. Asya ve Ortadoğu Bölgesi...............................................................................12
1.3.4. Avustralya ve Yeni Zelanda Bölgesi ...............................................................13
1.4. Kruvaziyer Yolcu Profilleri.................................................................................................13
1.5. Kruvaziyer Turizminin Etkileri ..........................................................................................14
1.5.1. Kruvaziyer Turizminin Ekonomik Etkileri......................................................14
1.5.2. Kruvaziyer Turizminin Çevresel Etkileri ........................................................15
1.5.3. Kruvaziyer Turizminin Sosyo- Kültürel Etkisi................................................16
1.6. Kruvaziyer Gemileri.............................................................................................................17
1.6.1. Klasik Kruvaziyer Yolcu Gemileri..................................................................17
1.6.2. Modern Kruvaziyer Yolcu Gemileri................................................................18
vi
1.6.3. Küçük Kruvaziyer Yolcu Gemileri..................................................................18
1.6.4. Yelkenli Kruvaziyer Yolcu Gemileri...............................................................19
1.6.5. Nehir Kruvaziyer Gemileri..............................................................................20
1.7. Kruvaziyer Gemilerinin Liman Seçim Kriterleri Ve Tercihleri.....................................20
1.8. Kruvaziyer Gemilerde Konaklama Ve Yolcu Kamarası Tipleri....................................21
1.9. Kruvaziyer Gemilerde Ziyaretçilere Sunulan Hizmetler.................................................24
1.10.Türkiye’de Kruvaziyer Turizmi ..............................................................................................27
2. MARKA SADAKATİ.........................................................................................................31
2.1. Marka Kavramı.....................................................................................................................31
2.2. Markanın Faydaları ..............................................................................................................32
2.2.1. Markanın Tüketiciler Açısından Faydaları......................................................32
2.2.2. Markanın Üreticiler Açısından Faydaları ........................................................33
2.2.3. Markanın Satıcılar (Aracılar) Açısından Faydaları .........................................34
2.3. Marka İle İlgili Kavramlar ..................................................................................................34
2.3.1. Marka Kimliği .................................................................................................34
2.3.2. Marka Kişiliği..................................................................................................35
2.3.3. Marka İmajı .....................................................................................................36
2.3.4. Marka Konumlandırma....................................................................................37
2.3.5. Marka Değeri...................................................................................................38
2.4. Turizmde Markalaşma .........................................................................................................40
2.5. Marka Sadakati Kavramı.....................................................................................................42
2.6. Marka Sadakati Boyutları....................................................................................................44
2.6.1. Davranışsal Sadakat.........................................................................................44
2.6.2. Tutumsal Sadakat.............................................................................................45
2.6.3. Karma Sadakat.................................................................................................46
2.7. Marka Sadakati Dereceleri..................................................................................................47
2.7.1. Bölünmemiş (Tam) Marka Sadakati................................................................48
2.7.2. Bölünmüş Marka Sadakati...............................................................................48
2.7.3. Değişken Marka Sadakati................................................................................48
2.7.4. Rastlantısal Marka Sadakati ............................................................................48
2.7.5. Sadakatsizlik ....................................................................................................49
2.8. Marka Sadakat Modelleri ....................................................................................................50
2.8.1. Bernoulli Modeli..............................................................................................50
vii
2.8.2. Markov Modeli ................................................................................................50
2.8.3. Entropi Modeli.................................................................................................51
2.8.5. Yeni Kullanıcı Modeli .....................................................................................51
2.8.6. Olasılık Dağılım Modeli..................................................................................52
2.9. Kruvaziyer Turizminde Marka Sadakati ...........................................................................52
3. KRUVAZİYER TURİZMİNDE MARKA SADAKATİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ......55
3.1. Araştırmanın Amacı ...............................................................................................55
3.2. Araştırmanın Önemi................................................................................................55
3.3. Araştırmanın Modeli ...............................................................................................56
3.4. Evren ve Örneklem..................................................................................................57
3.5. Anket Formunun Hazırlanması ...............................................................................57
3.6. Ölçeğin Normallik ve Güvenilirlik Testi ................................................................58
3.7. Faktör Analizi..........................................................................................................59
3.8. Bulgular ve Değerlendirmeler.................................................................................63
3.8.1. Demografik Bilgiler .............................................................................................63
3.8.2. Marka Sadakati Düzeyi .......................................................................................67
3.9. Araştırmanın Hipotezlerinin Test Sonuçları ...........................................................68
4. SONUÇ VE ÖNERİLER.............................................................................................79
KAYNAKLAR .....................................................................................................................85
EKLER .................................................................................................................................97
ÖZGEÇMİŞ...................................................................................................................................103 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kruvaziyer Turizmi, Kruvaziyer İşletmeleri, Marka, Marka Sadakati |
tr_TR |
dc.subject |
Cruise Tourism, Cruise Companies, Brand, Brand Loyalty |
tr_TR |
dc.title |
Kruvaziyer turizminde marka sadakatinin değerlendirilmesi: modern kruvaziyer gemileri üzerine bir araştırma |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Evaluation of brand loyalty in cruise tourism: a research on modern cruise ships |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı |
tr_TR |