eArşiv@Adu

Restoran işletmelerinde marka kişiliğinin tüketici satın alma motivasyonları (güdüleri) üzerine etkisi: franchise işletmesinde bir uygulama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Çolakoğlu, Ülker
dc.contributor.author Anış, Esra
dc.date.accessioned 2021-11-25T11:17:35Z
dc.date.available 2021-11-25T11:17:35Z
dc.date.issued 2021-11-10
dc.date.submitted 2021-03-24
dc.identifier.citation Anış, E. (2021) Restoran işletmelerinde marka kişiliğinin tüketici satın alma motivasyonları (güdüleri) üzerine etkisi: franchise işletmesinde bir uygulama (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4446
dc.description.abstract Restoran işletmelerinde marka kişiliğinin tüketici satın alma motivasyonları (güdüleri) üzerine etkisinin incelendiği bu araştırmada birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Marka kişiliğinin restoran işletmelerinde tüketicilerin satın alma davranışını motive eden unsurların ne derecede etkili olduğu hipotezler aracılığıyla sınanmış olup literatürle de desteklenmiştir. Akademisyenlere, turizm profesyonellerine ve ilgililere bilgi vermek; literatüre ve uygulamaya katkı sağlamak ve yol göstermek amaçlanmıştır. Franchise işletmesinde yapılan bu uygulama ile restoran işletmelerinde, marka kişiliğinin tüketici satın alma motivasyonları (güdüleri) üzerindeki etkisi anlaşılacaktır. Ayrıca yaşam tarzı ve psikografik özellikleri içeren bilgiler ile restoran işletmelerinin hedefledikleri potansiyel tüketicileri daha iyi yansıtacağı düşünülmektedir. Araştırmanın çalışma evreni, işletmenin aylık ortalama müşteri sayısı 6000 kişi olarak belirlenmiştir. Örneklemini ise çalışmanın kısıtlı zaman ve maliyet kıstaslarına göre sadece İzmir’deki bir AVM’de şubesi bulunan uluslararası bir franchise işletmesinde (marka) gerçekleşmiştir. İşletme yönetiminden anket izni çerçevesince işletme tüketicilerinden kolayda örnekleme yöntemiyle toplanan anketlerin 313 tanesi kullanılabilir olarak belirlenmiştir. Ayrıca ankette yer alan farklı (Marka kişiliği 12 soru ve satın alma motivasyonları dört model kategorisinde 16 soru ile ölçen 5’li Likert tipi ölçek ) alt boyutları içeren toplam 28 ifade, demografik ve diğer özellikler ile sınırlı bir araştırmadır. Bu araştırmada yöntem olarak nicel araştırma yöntemi ve aynı zamanda veri toplamak için ise yüz yüze anket tekniği kullanılmaktadır. SPSS paket programı kullanılarak verilerde istatiksel analizler de yapılmıştır. vi Araştırma sonuçunda, katılımcıların demografik özelliklerine göre; satın alma motivasyon modelleri ve marka kişiliği algılarında anlamlı faklılıklar görülmüştür. Restoran işletmelerinde marka kişiliğinin tüketici satın alma motivasyonları üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract To examine the effect of brand personality on consumer purchasing motivations (motives) in restaurant businesses were used primary and secondary sources in this study. Brand personality in restaurant businesses to what extent the factors that motivate purchasing behavior are effective has been tested through hypotheses and supported by the literature. It is aim to give information to academicians, tourism professionals and those who interested in this subject; to contribute and lead to literature and practice. With this practice in the franchise operation, it is going to be understood that the influence of brand personality on consumer purchasing motivations (motives) in restaurant businesses. It is also considered that the information containing lifestyle and psychographic features will better reflect the potential consumers that restaurant businesses are targeting. The research's universe is with the average number of customers per month of the enterprise is determined as 6000 people. The sample of the study is based on the limited time and cost criteria of the study; it only took place in an international franchise business (brand) that has a branch in a shopping mall in İzmir. Within the framework of the survey permission from the business management, the surveys collected from the consumers of the enterprise by using convenience sampling method 313 of the surveys collected were determined as available. Beside to this, a total of 28 expressions including different sub dimensions in the questionnaire (Likert-type scale of 5 with Brand Personality 12 questions and Purchasing Motivations 4 model categories with 16 questions) is a research limited to demographics and other features. In this research, the quantitative research method is used as a method and also face- viii to-face survey technique is used to collect data. Statistical analyses were also performed on the data using the SPSS package program. As a result of the research, meaningful differentiities were seen in purchasing motivation models and brand personality perceptions according to the demographic characteristics of the participants. It has been determined that brand personality has an effect on consumer purchasing motivations in restaurant businesses. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI...........................................................................................iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI............................................................................iv ÖZET...................................................................................................................................v ABSTRACT ........................................................................................................................vii ÖNSÖZ................................................................................................................................ix ŞEKİLLER DİZİNİ.............................................................................................................xv TABLOLAR DİZİNİ...........................................................................................................xvi EKLER DİZİNİ...................................................................................................................xix KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ........................................................................xx GİRİŞ.....................................................................................................................................1 1. BÖLÜM............................................................................................................................5 1. RESTORAN İŞLETMELERİ VE MARKA KİŞİLİĞİ ....................................................5 1.1. Restoran İşletmeleri.................................................................................................5 1.1.1. Tarihsel Gelişimi ve Sınıflandırma ...............................................................6 1.1.2. Zincir ve İsim Hakkı Veren (Franchisor) Restoranlar...................................7 1.1.2.1. İmtiyaz Sistemi (Franchising)...........................................................8 1.2. Marka Ve Marka Kişiliği ......................................................................................10 1.2.1. Marka Kavramı ve Önemi...........................................................................11 1.2.2. Marka Kişiliğinin Tanımı............................................................................15 1.2.3. Marka Kişiliği Türleri .................................................................................17 1.2.3.1. Özellik Yaklaşımına Göre Marka Kişilikleri..................................17 1.2.3.2. Arketip Yaklaşımına Göre Marka Kişilikleri .................................20 2. BÖLÜM..........................................................................................................................25 2. TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞLARI VE MOTİVASYONLARI (GÜDÜLERİ) .................................................................................................................25 xi 2.1. Tüketici Satın Alma Davranışları..........................................................................25 2.1.1. Tüketicilerde Satın Alma.............................................................................25 2.1.2. Satın Alma ve Tüketim Davranışlarını Etkileyen Faktörler........................27 2.1.2.1. Bireysel (Kişisel) Özellikler ...........................................................29 2.1.2.2. Kültürel Özellikler ..........................................................................30 2.1.2.3. Toplumsal (Sosyal) Özellikler........................................................31 2.1.2.4. Psikolojik Özellikler .......................................................................32 2.1.2.4.1. Güdülenme (Motivasyon) .............................................32 2.1.2.4.2. Algılama ........................................................................34 2. 1.2.4.3. Öğrenme .......................................................................34 2.1.2.4.4. İnançlar ve Düşünceler ..................................................35 2.1.3. Satın Alma Karar Süreci..............................................................................36 2.1.4. Satın Alma Karar Sürecinde Tüketici Rolleri ve Tüketici Davranışları Gösteren Alıcı Tipleri ..................................................................................38 2.1.5. Psikografik Bölümleme...............................................................................40 2.1.6. Potansiyel Tüketiciler ve Örgütsel Müşteriler.............................................43 2.2. Tüketici Satın Alma Motivasyonları (Güdüleri) ...................................................44 2.2.1. Marshall’ın Ekonomik Modeli ....................................................................46 2.2.2. Freud’un Psiko-Analitik Modeli .................................................................46 2.2.3. Pavlov’un Öğrenme Modeli ........................................................................46 2.2.4. Veblen’in Toplumsal Ruhsal (Sosyo-Psikolojik) Modeli ...........................47 2.3. Restoran İşletmelerinde Marka Kişiliğinin Tüketici Satın Alma Motivasyonların Etkisi İle İlgili Çalışmalar .......................................................48 2.3.1. Kentucky Frıed Chıcken (KFC) Marka Kişilik Örneği (Kentucky Frıed Chıcken Hikâyesi)...........................................................................................................50 3. BÖLÜM..........................................................................................................................54 3. YÖNTEM........................................................................................................................54 xii 3.1. Araştırmanın Önemi ve Amacı ...........................................................................54 3.1.1. Araştırmanın Hipotezleri ..........................................................................55 3.1.2. Varsayımları..............................................................................................58 3.1.3. Sınırlılıkları...............................................................................................58 3.2. Araştırmanın Yöntemi Ve Kapsamı....................................................................58 3.2.1. Araştırmanın Modeli ...................................................................................60 3.2.2. Evren ve Örneklemi.....................................................................................62 3.3. Araştırmanın Analizi...........................................................................................62 3.3.1. Marka Kişiliği ve Satın Alma Motivasyonları Normallik Testleri..............63 3.4. Araştırma Bulguları.............................................................................................63 3.4.1. Demografik Özelliklerin Analizi.................................................................63 3.4.2. Marka Kişiliği ile Satın Alma Motivasyonları İfadelerin Betimsel İstatistikler....................................................................................................68 3.4.3. Marka Kişiliği ile Satın Alma Motivasyonları İfadelerin Faktör ve Güvenirlik Analizi .......................................................................................76 3.4.4. Demografik Özelliklere Göre Satın Alma Motivasyonları Arasında Farklılık Durumu ........................................................................................79 3.4.4.1. Cinsiyet Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu .......................................................79 3.4.4.2. Medeni Durum Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu ......................................81 3.4.4.3. Yaş Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu .......................................................82 3.4.4.4. Eğitim Durumu Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu ......................................84 3.4.4.5. Aylık Gelir Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu ......................................85 xiii 3.4.4.6. Aile Yapısı Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu ......................................87 3.4.4.7. Çocuk Sayısı Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu ......................................88 3.4.4.8 Meslek Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu .......................................................90 3.4.4.9. İkamet Ettiği Yer Değişkenine Göre Satın Alma Motivasyon Modelleri Arasında Farklılık Durumu ......................................93 3.4.5. Demografik Özelliklere Göre Marka Kişiliği Arasında Farklılık Durumu ..................................................................................................94 3.4.5.1. Cinsiyet Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu.........................................................................94 3.4.5.2. Medeni Durum Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu .........................................................95 3.4.5.3. Yaş Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu.........................................................................96 3.4.5.4. Eğitim Durumu Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu .........................................................97 3.4.5.5. Aylık Gelir Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu.........................................................................99 3.4.5.6. Aile Yapısı Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu.........................................................................101 3.4.5.7. Çocuk Sayısı Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu .........................................................102 3.4.5.8 Meslek Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu.........................................................................103 3.4.5.9. İkamet Ettiği Yer Değişkenine Göre Marka Kişiliği Algıları Arasında Farklılık Durumu .........................................................106 xiv 3.4.6. Restoran İşletmelerinde Marka Kişiliğinin Tüketici Satın Alma Motivasyonları (Güdüleri) Üzerine Etkisi ...................................................107 3.4.7. Restoran İşletmelerinde Allosentrik Tip Marka Kişiliğinin Tüketici Satın Alma Motivasyon Modelleri Üzerine Etkisi................................................109 3.4.8. Restoran İşletmelerinde Orta Merkezci Tip Marka Kişiliğinin Tüketici Satın Alma Motivasyon Modelleri Üzerine Etkisi.......................................110 3.4.9. Hipotez Sonucu ...........................................................................................112 4. TARTIŞMA VE SONUÇ ..............................................................................................116 5. KAYNAKLAR...............................................................................................................126 6. EKLER ..........................................................................................................................134 ÖZGEÇMİŞ .......................................................................................................................140 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Restoran İşletmeleri (Franchise işletmesi), Marka kişiliği, Tüketici Satın Alma Motivasyonları (Güdüleri), Potansiyel Tüketici tr_TR
dc.subject Restaurant Businesses (Franchıse Operatıon), Brand Personality, Consumer Purchasing Motivations (Motives), Potential Consumer tr_TR
dc.title Restoran işletmelerinde marka kişiliğinin tüketici satın alma motivasyonları (güdüleri) üzerine etkisi: franchise işletmesinde bir uygulama tr_TR
dc.title.alternative The effect of brand personality on purchasing motivations (motives) in restaurant businesses: an application in franchise operation tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster