eArşiv@Adu

Restoranlarda kullanılan mobil uygulamalar: Bir mobil uygulama önerisi ve uygulamaya yönelik tutumların belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Tandoğan, V. Uğur
dc.contributor.author Dinçel, Aziz Batuhan
dc.date.accessioned 2021-10-13T07:05:07Z
dc.date.available 2021-10-13T07:05:07Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4315
dc.description.abstract Günümüzde mobil uygulamaların hemen her endüstride olduğu gibi yiyecek içecek endüstrisinde de kullanımında yoğun bir artış olduğu görülmektedir. Uygulama mağazalarına her geçen gün farklı hizmetler sunan yeni uygulamalar eklenmektedir. Bu çalışmada tüm restoran işletmeleri ve müşterilerine hitap edebilecek, çok işlevli bir uygulama modeli geliştirilerek, kullanıcıların modele yönelik tutumlarının anlaşılması ve yorumlanması amaçlanmıştır. Çalışmada restoranlarda kullanılan mobil uygulama literatüründen faydalanılarak yeni bir uygulama modeli geliştirilmiştir. Restoran yöneticilerinin ve müşterilerin modele yönelik tutumlarının belirlenmesinde amaçlı örnekleme tekniği kullanılmıştır. Nitel yöntemlerden görüşme tekniğiyle veri toplanmış ve betimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde yiyecek içecek endüstrisi ve restoranlarda kullanılan mobil uygulamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde geliştirilen mobil uygulama modeli sunulmuştur. Üçüncü bölümde restoran yöneticileri ve müşterilerinin tutumlarını anlamak üzere yapılan çalışmaya yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda katılımcıların model önerisi yönelik olumlu tutumlarının olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların restoranlarda kullanılan mobil uygulamalara yönelik değerlendirmeleri ve beklentileri belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents ĠÇĠNDEKĠLER KABUL VE ONAY SAYFASI..................................................................................................... ii BĠLĠMSEL ETĠK BĠLDĠRĠM SAYFASI .................................................................................. iii ÖZET..............................................................................................................................................iv ABSTRACT....................................................................................................................................v ÖNSÖZ...........................................................................................................................................vi ġEKĠLLER DĠZĠNĠ .......................................................................................................................x TABLOLAR DĠZĠNĠ ................................................................................................................. xiii EKLER DĠZĠNĠ............................................................................................................................xv GĠRĠġ...............................................................................................................................................1 Sorun Durumu ..................................................................................................................................2 Sorun Cümlesi..................................................................................................................................3 ÇalıĢmanın Amacı............................................................................................................................3 ÇalıĢmanın Önemi............................................................................................................................3 ÇalıĢmanın Sınırlılıkları ...................................................................................................................4 ÇalıĢmanın Varsayımları..................................................................................................................5 Konu Ġle Ġlgili ÇalıĢmalar.................................................................................................................5 ÇalıĢmanın Temel Kavramları .........................................................................................................7 1. RESTORAN ĠġLETMELERĠ VE RESTORANLARDA KULLANILAN MOBĠL UYGULAMALAR .........................................................................................................................8 1.1. Yiyecek Ġçecek Endüstrisi Ġçerisinde Restoran ĠĢletmeleri ...................................................8 1.1.1. Restoran ĠĢletmelerinin Sınıflandırılması .....................................................................11 1.1.1.1.Yasal açıdan restoran iĢletmeleri.............................................................................11 1.1.1.2. Yapılanmalarına göre restoran iĢletmeleri .............................................................12 1.1.1.3. Servis Ģekillerine göre restoran iĢletmeleri ............................................................13 1.1.1.4. Büyüklüklerine göre restoran iĢletmeleri ...............................................................13 1.1.1.5. Diğer restoran iĢletmeleri .......................................................................................13 1.2. Restoranlarda Kullanılan Otomasyonlar ve Mobil Uygulamalar........................................14 1.2.1. Restoranlarda Kullanılan Mobil Uygulamaların Sınıflandırılması...............................16 1.2.1.1. Yalnızca restoran iĢletmesine yönelik mobil uygulamalar.....................................18 viii 1.2.1.2. Yalnızca belirli bir restoran iĢletmesinin müĢterilerine yönelik mobil uygulamalar .............................................................................................................................................19 1.2.1.3. Genel olarak tüm potansiyel restoran müĢterilerine yönelik uygulamalar.............21 1.2.1.4. Genel olarak tüm potansiyel restoran müĢterilerine ve restoran iĢletmelerine yönelik uygulama ................................................................................................................28 2. MOBĠL UYGULAMA MODELĠ ÖNERĠSĠ..........................................................................29 2.1. Modelin Önemi ve Sunduğu Hizmetler...............................................................................29 2.2. Uygulamanın MüĢteri Kullanıcılarına Yönelik Arayüzleri .................................................31 2.2.1. GiriĢ Ekranı...................................................................................................................32 2.2.2. Kullanıcı Ana Ekranı ....................................................................................................33 2.2.3. Kullanıcı Tarafından SeçilmiĢ Bir Restoranın Ekranı ..................................................35 2.2.4. Kullanıcı Menüsü..........................................................................................................38 2.2.5. Uygulamanın Sabit Butonları .......................................................................................43 2.2.6. Adisyon Ekranı .............................................................................................................44 2.3. ĠĢletme Kullanıcısı Arayüzleri.............................................................................................48 2.3.1. GiriĢ Ekranı...................................................................................................................48 2.3.2. SatıĢ Ekranı ...................................................................................................................49 2.3.3. Raporlar Ekranı.............................................................................................................53 2.3.4. Ayarlar Ekranı...............................................................................................................60 2.3.5. Yardım Ekranı...............................................................................................................64 3. RESTORANLAR ĠÇĠN BĠR MOBĠL UYGULAMA ÖNERĠSĠ VE UYGULAMAYA YÖNELĠK TUTUMLARIN BELĠRLENMESĠ ........................................................................66 3.1. AraĢtırma Deseni .................................................................................................................66 3.2. Evren ve Örneklem..............................................................................................................69 3.3. AraĢtırma Süreci..................................................................................................................71 3.4. Nitel AraĢtırmalarda AraĢtırmacının Rolü ..........................................................................72 3.5. Yarı-yapılandırılmıĢ GörüĢmeler.........................................................................................72 3.6. Odak Grup GörüĢmeleri ......................................................................................................75 3.7. GörüĢme Formunun Hazırlanması.......................................................................................78 3.8. Analiz Süreci .......................................................................................................................80 3.9. AraĢtırmanın Geçerlik ve Güvenirliği .................................................................................81 3.10. Bulgular .............................................................................................................................83 ix 3.10.1. Restoran MüĢterilerine Yönelik Bulgular...................................................................83 3.10.2. Restoran ĠĢletmelerine Yönelik Bulgular....................................................................90 3.11. Bulguların Analizi .............................................................................................................99 3.11.1. Restoran MüĢterilerine Yönelik Bulguların Analizi.................................................100 3.11.2. Restoran iĢletmelerine yönelik bulgular analizi........................................................103 4. TARTIġMA VE SONUÇ.......................................................................................................107 5. KAYNAKLAR........................................................................................................................113 6. EKLER....................................................................................................................................122 7. ÖZGEÇMĠġ............................................................................................................................125 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yiyecek Ġçecek Endüstrisi, Mobil Uygulamalar, Mobil Uygulamalara Yönelik Tutumlar tr_TR
dc.title Restoranlarda kullanılan mobil uygulamalar: Bir mobil uygulama önerisi ve uygulamaya yönelik tutumların belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster