eArşiv@Adu

ANTİK ROMA DÜNYASINDA YEME İÇME KÜLTÜRÜ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Civelek, Aynur
dc.contributor.author Alkurt, Hafize
dc.date.accessioned 2021-10-13T07:04:50Z
dc.date.available 2021-10-13T07:04:50Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4313
dc.description.abstract ANTİK ROMA DÜNYASINDA YEME İÇME KÜLTÜRÜ Hafize ALKURT Yüksek Lisans Tezi, Arkeoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Aynur CİVELEK 2020, XXVİİ+166 sayfa Beslenme, canlıların yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Paleolitik Çağlar’dan bu yana, insanların beslenme alışkanlıkları çok çeşitli çalışmaların konusu olmuştur. Yabani otlar ve hayvansal gıdalarla beslenen insanlar, ateş ile birlikte yiyeceklerini pişirmeye başlamış, dolayısıyla çeşitli büyüklük ve biçimde pişirme kapları kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle yerleşik düzen ve tarıma geçişin yaşandığı Neolitik Dönem’de toplanan ve hasadı yapılan ürünlerin depolanması gerekmiştir; geniş depolama alanlarının yanı sıra, depolama kapları kullanılmaya başlanmış, pişirme ve saklanma kapları çeşitlenmiştir. Yeme ve içmenin önemli olduğu Roma dünyası, başta İtalya olmak üzere, zengin besin çeşitliliğine sahiptir. Başlangıçta, Roma sosyal sınıflarındaki yeme-içme alışkanlıkları arasındaki fark büyük değilse de imparatorluğun büyümesiyle farklılıklar oluşmuştur. Sebzeler, meyveler, yabani ve evcil hayvanlar, çeşitli meyve suları, süt ürünleri, zeytinyağı ve şarap merkez İtalya’da sıklıkla tüketilmiştir. Ayrıca arpa ve buğdaydan yapılan ekmek ve çeşitli unlu ürünler gündelik diyetin önemli parçasıdırlar. Yiyecek, içecek, hayvanlar ile pişmiş toprak, metal ve camdan yapılan kaplar Roma mozaikleri ve freskolarında sıklıkla betimlenmişlerdir; bu tür arkeolojik veriler özellikle İtalya’daki yeme-içme alışkanlıkları hakkında detaylı bilgi vermektedirler. Apicius, Athenaeus, Plinius, Columella gibi çok sayıda antik yazar yeme-içme, bitkiler ve hayvanlardan söz etmiştir. Roma İmparatorluğu’nun yayılım gösterdiği ve siyasi açıdan bir Roma eyaleti haline gelen ve geniş alana yayılan Anadolu topraklarında yeme-içme alışkanlıkları, coğrafi olarak değişiklik gösterebildiği gibi, binlerce yıllık yeme-içme geleneklerini sürdürmüştür. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI..............................................................................................iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI...............................................................................iv ÖZET .......................................................................................................................................v ABSTRACT ...........................................................................................................................vi ÖNSÖZ..................................................................................................................................vii FİGÜRLER DİZİNİ.................................................................................................................x KISALTMALAR DİZİNİ .................................................................................................xxvii GİRİŞ.......................................................................................................................................1 1. ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ’NDE BESLENME...........................................6 1.1. Yiyecekler..................................................................................................................10 1.1.1. Ekmek ve Unlu Ürünler .....................................................................................16 1.1.2. Balıklar...............................................................................................................18 1.1.3. Etler ....................................................................................................................21 1.1.4. Süt ve Süt Ürünleri.............................................................................................22 1.1.5. Zeytin ve Zeytinyağı ..........................................................................................24 1.1.6. Sebzeler ..............................................................................................................26 1.1.7. Meyveler.............................................................................................................29 1.2. Otlar ve Baharatlar.....................................................................................................33 1.3. İçecekler.....................................................................................................................35 1.3.1. Şarap...................................................................................................................35 1.3.2. Bira .....................................................................................................................37 2. ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ’NDE MUTFAK .............................................72 3. ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ’NDE MUTFAK EKİPMANLARI...............95 3.1. Mutfak Aletleri...........................................................................................................96 3.1.1. Mortarium (Havan).............................................................................................96 ix 3.1.2. Simpulum (Kepçe) .............................................................................................97 3.1.3. Cochleare/Ligula (Kaşık) ...................................................................................97 3.1.4. Batillum (Kürek) ................................................................................................98 3.1.5. Colum (Süzgeç/Kevgir)......................................................................................99 3.1.6. Cribrum (Elek) ...................................................................................................99 3.2. Pişirme Kapları ........................................................................................................100 3.2.1. Sartago (Tava)..................................................................................................100 3.2.2. Olla ...................................................................................................................102 3.2.3. Caccabus...........................................................................................................103 3.2.4. Maltız................................................................................................................103 3.2.5. Thermospodium................................................................................................104 3.3. Sofra Takımları ........................................................................................................104 3.3.1. Terra Sigillata ...................................................................................................104 3.3.2. Patina ................................................................................................................106 3.3.3. Patella ...............................................................................................................107 3.4. Depolama Kapları ....................................................................................................108 3.4.1. Amphora...........................................................................................................108 3.4.2. Dolium..............................................................................................................112 3.4.3. Situla (Kova) ....................................................................................................113 TARTIŞMA VE SONUÇ ..................................................................................................136 KAYNAKLAR ...................................................................................................................139 ÖZGEÇMİŞ .......................................................................................................................166 tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Arkeoloji, Roma, Anadolu, Mutfak, Kültür. tr_TR
dc.title ANTİK ROMA DÜNYASINDA YEME İÇME KÜLTÜRÜ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster