dc.contributor.advisor |
Aslan, Zeynep |
|
dc.contributor.author |
Çevik, Alper |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-17T10:15:47Z |
|
dc.date.available |
2021-09-17T10:15:47Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4285 |
|
dc.description.abstract |
GASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR KAVRAM: GASTRODİPLOMASİ
Alper ÇEVİK
Yüksek Lisans Tezi, Yiyecek – İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Zeynep ASLAN
2020, XIII+ 99 sayfa
Yiyecekler, insan hayatının devamı için gerekli olan en temel ihtiyaçlardan biridir.
Fakat günümüzde sadece hayatta kalmak için tüketilen bir gereksinim olmasının yanı sıra
ülkelerin diplomasisinde de önemli bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumun doğal
sonucu olarak mutfaklar ülkelere, politikalarının belirlenmesi ve yön verilmesi konusunda
yardımcı olmaktadır. Terim olarak ilk defa 2002 yılında Tayland’ın yiyecek ve mutfak
sanatını dünyaya tanıtmak için kamu diplomasisi kampanyasının anlatıldığı “food as
ambassador” adlı makalede kullanılan gastrodiplomasi uygulamaları ülkelerin mutfakları
aracılığıyla uluslararası ilişkilerde kullandığı diplomatik bir silahtır. Günümüzde bu amaçla
yola çıkan ülkelerin, tanıtımlarını kendilerine özgü mutfakları ile gerçekleştirme yoluna
gittikleri dikkat çekmektedir. Şu ana kadar incelenen çalışmalarda gastrodiplomasi
stratejisini uygulayan ülkelerin; diğer kültürlerle iyi ilişkiler kurma olasılıklarının yüksek
olduğu, ülke imajlarının iyileştiği, turizm, gastronomi, ekonomi ve politika alanlarında
yüksek kazanımların ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin sahip
olduğu zengin mutfak ve yemek kültürünü bu kapsamda değerlendirmesinin uluslararası
ilişkilerin gelişmesinde ve iyileştirilmesinde katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Konunun
öneminden yola çıkarak belirlenen çalışmanın amacı; diplomasinin alt dallarından biri olan
gastrodiplomasi kavramını ve önemini turizm ve gastronomi alanında gündeme getirmektir.
Ayrıca uluslararası düzeyde yeni bir kavram olması nedeniyle özellikle Türkiye’de
akademik alanda farkındalık yaratarak literatürde yerini almasını sağlamaktır.
Bu çalışma kapsamında Tayland, Malezya, Peru, Güney Kore, Japonya Tayvan,
Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Norveç, İsveç, Avustralya ve Türkiye’deki
gastrodiplomasi uygulamalarına yer verilmektedir. Gastrodiplomasi kavramı, kapsamı ve
dünya genelinde yapılan uygulamaları ikincil veri toplama tekniklerinden olan literatür
taraması yapılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda
sektöre ve akademiye çeşitli önerilerde bulunulmaktadır. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI..............................................................................................iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI...............................................................................iv
ÖZET....................................................................................................................................... v
ABSTRACT ...........................................................................................................................vi
ÖNSÖZ..................................................................................................................................vii
ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................. x
TABLOLAR DİZİNİ..............................................................................................................xi
KISALTMALAR DİZİNİ .....................................................................................................xii
GİRİŞ...................................................................................................................................... 1
1. BÖLÜM.............................................................................................................................. 4
1. GASTRONOMİ KAVRAMI VE KAPSAMI ................................................................. 4
1.1. Gastronomi Kavramının Tanımı................................................................................... 4
1.2. Gastronominin Tarihsel Gelişimi ................................................................................. 7
ix
1.3. Gastronominin Önemi ................................................................................................ 20
1.4. Gastronominin Diğer Alanlar İle İlişkisi.................................................................... 21
2. BÖLÜM............................................................................................................................ 29
2. GASTRODİPLOMASİ KAVRAMI VE KAPSAMI.................................................... 29
2.1. Kamu Diplomasisi...................................................................................................... 29
2.2. Gastronomi ve Diplomasi Kavramları Arasındaki İlişki............................................ 30
2.3. Gastrodiplomasi Kavramı........................................................................................... 33
2.4. Yumuşak Bir Güç Olarak Gastrodiplomasi................................................................ 39
2.5. Gastrodiplomasinin Gelişimi...................................................................................... 40
2.6. Dünyada ve Türkiye’de Gastrodiplomasi Stratejileri................................................. 44
2.7. Literatür Taraması ...................................................................................................... 52
x
3. BÖLÜM............................................................................................................................ 57
3. DÜNYA’DA GASTRODİPLOMASİ UYGULAMALARI.......................................... 57
3.1. Tayland’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 57
3.2. Malezya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları............................................................... 59
3.3. Peru’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ..................................................................... 61
3.4. Amerika Birleşik Devletleri’nde Gastrodiplomasi Uygulamaları.............................. 63
3.5. Güney Kore’de Gastrodiplomasi Uygulamaları......................................................... 65
3.6. Tayvan’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................. 67
3.7. Danimarka, Norveç ve İsveç’te Gastrodiplomasi Uygulamaları................................ 69
3.8. Japonya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 70
3.9. Endonezya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları........................................................... 70
3.10. İtalya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ................................................................. 71
3.11. Fransa’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 71
3.12. Avusturalya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ....................................................... 72
3.13. Türkiye’de Gastrodiplomasi Uygulamaları.............................................................. 72
4. TARTIŞMA VE SONUÇ................................................................................................ 83
5. KAYNAKLAR................................................................................................................. 86
ÖZGEÇMİŞ ......................................................................................................................... 99 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi, Diplomasi, Gastrodiplomasi |
tr_TR |
dc.title |
GASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR KAVRAM: GASTRODİPLOMASİ |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YİYECEK – İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI |
tr_TR |