eArşiv@Adu

GASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR KAVRAM: GASTRODİPLOMASİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Aslan, Zeynep
dc.contributor.author Çevik, Alper
dc.date.accessioned 2021-09-17T10:15:47Z
dc.date.available 2021-09-17T10:15:47Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4285
dc.description.abstract GASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR KAVRAM: GASTRODİPLOMASİ Alper ÇEVİK Yüksek Lisans Tezi, Yiyecek – İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Zeynep ASLAN 2020, XIII+ 99 sayfa Yiyecekler, insan hayatının devamı için gerekli olan en temel ihtiyaçlardan biridir. Fakat günümüzde sadece hayatta kalmak için tüketilen bir gereksinim olmasının yanı sıra ülkelerin diplomasisinde de önemli bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak mutfaklar ülkelere, politikalarının belirlenmesi ve yön verilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Terim olarak ilk defa 2002 yılında Tayland’ın yiyecek ve mutfak sanatını dünyaya tanıtmak için kamu diplomasisi kampanyasının anlatıldığı “food as ambassador” adlı makalede kullanılan gastrodiplomasi uygulamaları ülkelerin mutfakları aracılığıyla uluslararası ilişkilerde kullandığı diplomatik bir silahtır. Günümüzde bu amaçla yola çıkan ülkelerin, tanıtımlarını kendilerine özgü mutfakları ile gerçekleştirme yoluna gittikleri dikkat çekmektedir. Şu ana kadar incelenen çalışmalarda gastrodiplomasi stratejisini uygulayan ülkelerin; diğer kültürlerle iyi ilişkiler kurma olasılıklarının yüksek olduğu, ülke imajlarının iyileştiği, turizm, gastronomi, ekonomi ve politika alanlarında yüksek kazanımların ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin sahip olduğu zengin mutfak ve yemek kültürünü bu kapsamda değerlendirmesinin uluslararası ilişkilerin gelişmesinde ve iyileştirilmesinde katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Konunun öneminden yola çıkarak belirlenen çalışmanın amacı; diplomasinin alt dallarından biri olan gastrodiplomasi kavramını ve önemini turizm ve gastronomi alanında gündeme getirmektir. Ayrıca uluslararası düzeyde yeni bir kavram olması nedeniyle özellikle Türkiye’de akademik alanda farkındalık yaratarak literatürde yerini almasını sağlamaktır. Bu çalışma kapsamında Tayland, Malezya, Peru, Güney Kore, Japonya Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Norveç, İsveç, Avustralya ve Türkiye’deki gastrodiplomasi uygulamalarına yer verilmektedir. Gastrodiplomasi kavramı, kapsamı ve dünya genelinde yapılan uygulamaları ikincil veri toplama tekniklerinden olan literatür taraması yapılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda sektöre ve akademiye çeşitli önerilerde bulunulmaktadır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI..............................................................................................iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI...............................................................................iv ÖZET....................................................................................................................................... v ABSTRACT ...........................................................................................................................vi ÖNSÖZ..................................................................................................................................vii ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................. x TABLOLAR DİZİNİ..............................................................................................................xi KISALTMALAR DİZİNİ .....................................................................................................xii GİRİŞ...................................................................................................................................... 1 1. BÖLÜM.............................................................................................................................. 4 1. GASTRONOMİ KAVRAMI VE KAPSAMI ................................................................. 4 1.1. Gastronomi Kavramının Tanımı................................................................................... 4 1.2. Gastronominin Tarihsel Gelişimi ................................................................................. 7 ix 1.3. Gastronominin Önemi ................................................................................................ 20 1.4. Gastronominin Diğer Alanlar İle İlişkisi.................................................................... 21 2. BÖLÜM............................................................................................................................ 29 2. GASTRODİPLOMASİ KAVRAMI VE KAPSAMI.................................................... 29 2.1. Kamu Diplomasisi...................................................................................................... 29 2.2. Gastronomi ve Diplomasi Kavramları Arasındaki İlişki............................................ 30 2.3. Gastrodiplomasi Kavramı........................................................................................... 33 2.4. Yumuşak Bir Güç Olarak Gastrodiplomasi................................................................ 39 2.5. Gastrodiplomasinin Gelişimi...................................................................................... 40 2.6. Dünyada ve Türkiye’de Gastrodiplomasi Stratejileri................................................. 44 2.7. Literatür Taraması ...................................................................................................... 52 x 3. BÖLÜM............................................................................................................................ 57 3. DÜNYA’DA GASTRODİPLOMASİ UYGULAMALARI.......................................... 57 3.1. Tayland’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 57 3.2. Malezya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları............................................................... 59 3.3. Peru’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ..................................................................... 61 3.4. Amerika Birleşik Devletleri’nde Gastrodiplomasi Uygulamaları.............................. 63 3.5. Güney Kore’de Gastrodiplomasi Uygulamaları......................................................... 65 3.6. Tayvan’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................. 67 3.7. Danimarka, Norveç ve İsveç’te Gastrodiplomasi Uygulamaları................................ 69 3.8. Japonya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 70 3.9. Endonezya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları........................................................... 70 3.10. İtalya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ................................................................. 71 3.11. Fransa’da Gastrodiplomasi Uygulamaları................................................................ 71 3.12. Avusturalya’da Gastrodiplomasi Uygulamaları ....................................................... 72 3.13. Türkiye’de Gastrodiplomasi Uygulamaları.............................................................. 72 4. TARTIŞMA VE SONUÇ................................................................................................ 83 5. KAYNAKLAR................................................................................................................. 86 ÖZGEÇMİŞ ......................................................................................................................... 99 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi, Diplomasi, Gastrodiplomasi tr_TR
dc.title GASTRONOMİ ALANINDA YENİ BİR KAVRAM: GASTRODİPLOMASİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YİYECEK – İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster