eArşiv@Adu

TOPRAKSIZ TARIMDA BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN PERFORMANSLARI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Günver Dalkılıç, Gonca
dc.contributor.author Tarı, Ozan
dc.date.accessioned 2021-09-14T13:35:57Z
dc.date.available 2021-09-14T13:35:57Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4259
dc.description.abstract TOPRAKSIZ TARIMDA BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN PERFORMANSLARI Tarı O. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2021. Amaç: Bu araştırmada, ülkemizde ve özellikle Aydın’da talep gören Rubygem, Albion, Festival ve Sabrina çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, bitki yetiştirme ortamı olarak organik materyal olan hindistan cevizi torfu kullanılmıştır. Çilek çeşidi olarak Rubygem, Albion, Festival, Sabrina çeşitleri kullanılmıştır. Çilek çeşitlerinin bazı özelliklerinin belirlenmesi için belirli aralıklarla veriler alınmıştır. Bu veriler; ilk çiçeklenme tarihi, ilk derim tarihi, bitki başına toplam verim (g/bitki), verimin aylara dağılımı (g/bitki), erkencilik, ortalama meyve ağırlığı (g), SÇKM içerikleri (%), titre edilebilir asit oranı (%), pH, SÇKM/Asit oranı, meyve eti sertliği (kg kuvvet), meyve dış rengi, askorbik asit (C vitamini) içeriğidir (%). Elde edilen verilere, üç tekerrürlü iki faktörlü tesadüf parselleri deneme deseninde R paket programı kullanılarak varyans analizi (%5) uygulanmış ve Duncan testi (%5) ile ortalamalar gruplandırılmıştır. Bulgular: Araştırmada, en erken çiçeklenme, Sabrina çeşidinde görülmüştür. İlk derimlere en erken şubat ayında başlanmıştır. Erkencilik açısından Sabrina çeşidi göz önüne çıkmıştır. Bitki başına toplam verim, aylık verim ve meyve ağırlığı ortalamaları Albion, Festival ve Rubygem çeşitlerinde birbirine benzer bulunmuşken, Sabrina çeşidinde ise daha yüksek bulunmuştur. SÇKM içeriği Festival, Rubygem ve Sabrina çeşidinde yüksek ve benzer bulunmuşken Albion çeşidi en düşük ortalamayı vermiştir. Titre edilebilir asit oranı en yüksek Albion çeşidinde tespit edilmiştir. Askorbik asit içeriği (%), en yüksek Sabrina çeşidinde elde edilmiştir. Sonuç: Araştırmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde, Aydın koşullarında yapılan örtü altı topraksız tarım çilek yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin çilek çeşitlerine göre değiştiği, özellikle verim açısından Sabrina çeşidinin daha iyi sonuç verdiği ve topraksız tarımda kullanımının önerilebileceği ortaya çıkmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ..................................................................................................................i TEŞEKKÜR ............................................................................................................................ ii İÇİNDEKİLER....................................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ.............................................................................v RESİMLER DİZİNİ.............................................................................................................. vii ÇİZELGELER DİZİNİ......................................................................................................... viii ÖZET.......................................................................................................................................ix ABSTRACT .............................................................................................................................x 1. GİRİŞ....................................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ.........................................................................................................6 2.1. Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği ile İlgili Çalışmalar ............................................6 2.2. Çilek Yetiştiriciliği ile İlgili Yapılan Diğer Çalışmalar ....................................................9 3. MATERYAL VE YÖNTEM..............................................................................................13 3.1. Materyal...........................................................................................................................14 3.1.1. Bitkisel Materyal ..........................................................................................................14 3.1.2. Yetiştirme Ortamı.........................................................................................................18 3.1.3. Yetiştirme Olukları.......................................................................................................19 3.2. Yöntem ............................................................................................................................20 3.2.1. Araştırma Konuları ve Deneme Deseni........................................................................20 3.2.2. Yetiştirme Ortamının Hazırlanması ve Dikim..............................................................20 3.2.3. Üretim Takvimi ............................................................................................................20 3.2.4. Besin Solüsyonu ...........................................................................................................21 3.2.5. Deneme Alanının İklim Özellikleri..............................................................................21 3.2.6. Araştırmada İncelenen Konular....................................................................................22 iv 3.2.7. Deneme Sonuçlarının İstatistik Açıdan Değerlendirilmesi ..........................................25 4. ARAŞTIRMA BULGULARI VE TARTIŞMA.................................................................26 4.1. İlk Çiçeklenme Tarihi......................................................................................................26 4.2. İlk Derim Tarihi...............................................................................................................26 4.3. Erkencilik ........................................................................................................................27 4.4. Bitki Başına Toplam Verim (g/bitki)...............................................................................28 4.5. Verimin Aylara Dağılımı (g/bitki)...................................................................................29 4.6. Ortalama Meyve Ağırlığı (g/meyve)...............................................................................30 4.7. Suda Çözünebilir Toplam Kuru Madde (SÇKM) Miktarı (%)........................................32 4.8. Titre Edilebilir Asit oranı (%) .........................................................................................33 4.9. pH İçerikleri.....................................................................................................................34 4.10. SÇKM/Asit Oranı..........................................................................................................35 4.11. Meyve Eti Sertliği (kg-kuvvet)......................................................................................35 4.12. Meyve Dış Rengi...........................................................................................................36 4.12.1. L değeri.......................................................................................................................37 4.12.2. a değeri .......................................................................................................................38 4.12.3. b değeri .......................................................................................................................39 4.13. Askorbik Asit (C Vitamini) İçeriği................................................................................40 5. SONUÇ VE ÖNERİLER ...................................................................................................42 KAYNAKLAR.......................................................................................................................44 BİLİMSEL ETİK BEYANI ...................................................................................................52 ÖZ GEÇMİŞ...........................................................................................................................53 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Fragaria sp., Çilek, Topraksız tarım, Performans, Meyve Kalitesi tr_TR
dc.title TOPRAKSIZ TARIMDA BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN PERFORMANSLARI tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster