dc.contributor.advisor |
Canavar, Öner |
|
dc.contributor.author |
Ulaş, Mehmet Oğuz |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-14T12:42:06Z |
|
dc.date.available |
2021-09-14T12:42:06Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4256 |
|
dc.description.abstract |
Pamuk tarımında bitki gelişimi, çiçeklenme, tarak ve koza oluşumu bitki sıklığından önemli derecede etkilenmektedir. Bu çalışma, açık (Karayel) ve kloster (Lodos) koza dizilişine sahip iki farklı pamuk genotipinin beş farklı bitki yoğunluğunda (7.000 bitki/da, 14.000 bitki/da, 21.000 bitki/da, 28.000 bitki/da ve 35.000 bitki/da) bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak Özaltın Tarım İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge arazisinde, 2019 üretim sezonunda yürütülmüştür. Çalışmanın amacı; farklı bitki yoğunluklarının farklı bitki biomasına sahip pamuk çeşitlerinin verim, verim komponentleri ve lif kalite özellikleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bitki yoğunluğunun artması (28.000 ve 35.000 bitki/da) ile bitki boyu, meyve dalı sayısı, odun dalı sayısı, tek koza ağırlığı, koza sayısı değerlerinde azalma; aksine ilk meyve dalının bulunduğu boğum sayısı, birinci el hasat oranı, ilk koza açma gün sayısı, lif inceliği değerlerinin arttığı tespit edilmiştir. Bitki yoğunluğunun, lif inceliği dışındaki diğer lif kalite özellikleri ve çırçır randımanı üzerine ise önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Açık ve kloster yapıya sahip pamuk çeşitlerinin farklı bitki yoğunluklarında kütlü verimi bakımından farklı tepkiler göstermiştir. Her iki çeşidin bitki sıklığı ortalamasına göre, en yüksek kütlü pamuk verimi (649.4 kg/da) ve lif verimi (275.8 kg/da), 14.000 bitki/da bitki yoğunluğundan elde edilmiştir. Kütlü pamuk verimi bakımından genotip x bitki yoğunluğu interaksiyonu değerlendirildiğinde, açık koza dizilişine sahip genotipilerde bitki yoğunluğu 21.000 bitki/da bitki yoğunluğundan fazla olmaması; kloster koza dizilişine sahip pamuk genotipilerinde bitki yoğunluğu 14.000 bitki/da'dan az yoğunlukta olmaması gerektiği saptanmıştır. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI. ...............................................................v
ÖZET..................................................................................................................... vii
ABSTRACT............................................................................................................ix
ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi
KISALTMALAR DİZİNİ......................................................................................xv
ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii
ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix
1 . GİRİŞ ..................................................................................................................1
2 .KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................9
3 . MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................18
3.1 Materyal ...........................................................................................................18
3.2 Deneme Yerinin İklim ve Toprak Özellikleri ..................................................19
3.3 Yöntem.............................................................................................................21
3.3.1 Araştırmanın Kurulması ve Yönetilmesi.......................................................21
3.4 Araştırmada İncelenen Özellikler.....................................................................22
3.5 Analiz ve Değerlendirme Yöntemleri ..............................................................24
4 . BULGULAR ve TARTIŞMA...........................................................................25
4.1 Bitki Boyu ........................................................................................................25
4.2 Kütlü Pamuk Verimi (kg/da)............................................................................27
4.3 Lif Pamuk Verimi (kg/da)................................................................................30
4.4 Çırçır Randımanı (%).......................................................................................32
4.5 Meyve Dalı Sayısı (adet/bitki) .........................................................................34
4.6 Odun Dalı Sayısı (adet/bitki)............................................................................35
4.7 İlk Meyve Dalının Bulunduğu Boğum Sayısı (Nod Sayısı).............................37
xiv
4.8 Koza Sayıları ................................................................................................... 39
4.8.1 Toplam Koza Sayısı (adet/bitki)................................................................... 39
4.8.2 Odun Dalındaki Koza Sayısı (adet/bitki)...................................................... 41
4.8.3 Meyve Dalı Üzerinde Birinci Pozisyondaki Koza Sayısı (adet/bitki).......... 42
4.8.4 Meyve Dalı Üzerinde İkinci ve Üzeri Pozisyonlardaki Koza Sayısı
(adet/bitki)................................................................................................... 44
4.9 Birinci El Hasat Oranı (%) .............................................................................. 47
4.10 İlk Çiçek Açma Gün Sayısı (gün) ................................................................. 48
4.11 İlk Koza Açma Gün Sayısı............................................................................ 50
4.12 Tek Koza Kütlü Ağırlığı (g).......................................................................... 51
4.13 Lif Kalite Özellikleri ..................................................................................... 53
5 . SONUÇ ............................................................................................................ 58
KAYNAKLAR...................................................................................................... 63
ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 69 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Pamuk, Bitki Yoğunluğu, Verim, Lif Özellikleri, Kloster |
tr_TR |
dc.title |
Farklı koza dizilişlerine sahip pamuk (Gossypium hirsutum L.) genotiplerinde bitki yoğunluklarının verim, verim unsurları ve lif özellikleri üzerine etkisi |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı |
tr_TR |