eArşiv@Adu

Manisa ovasında bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin adaptasyon, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Sürmen, Mustafa
dc.contributor.author Deniz, Mustafa
dc.date.accessioned 2021-09-14T12:41:59Z
dc.date.available 2021-09-14T12:41:59Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4255
dc.description.abstract Bu çalışma, Manisa Ovası koşullarında bazı silajlık mısır çeşitlerinin verim ve kalitesini belirlemek amacıyla Manisa ili Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü arazisinde 2019 yılında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada 10 farklı mısır çeşidi (30B74, DKC7211,Torro, SY Antex, Keravnos, DKC7221, Hunter, SY Hydro, Kilowatt, DKC7240) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada çeşitlerin çıkışta gün sayısı (gün), %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı (gün), bitki boyu (cm),Koçan yüksekliği (cm) yaprak/sap oranı (%),koçan/bitki oranı (%), yeşil ot verimi (kg/da), kuru ot verimi(kg/da), kuru madde oranı (%),ham protein oranı (%), Ham protein verimi (kg/da), ADF (%), NDF (%) değerleri ölçülmüştür. Çalışmada çeşitlerin çıkışta gün sayısı en az 6.33 gün ile 9 gün, %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı 63 - 71.66 gün arasında değişmiştir. En yüksek bitki boyu 30B74 çeşidinde (357.33 cm) en düşük ise Sy Hydro çeşidinde (318 cm) ölçülmüştür. Koçan yüksekliği 133.66 - 184 cm arasındadır. Yaprak/sap oranı en az %26.25 ile Kilowatt çeşidinde en fazla Keravnos çeşidinde (%29.63), koçan/bitki oranı en az Hunter çeşidinde (%27.93) en fazla %36 Antex çeşidinde tespit edilmiştir. En yüksek yeşil ot verimi 10986.66 kg/da ile 30B74 çeşidinden, en düşük ise 7981.33 kg/da ile Keravnos'dan elde edilmiştir. Kuru ot verimi 2795 - 3760.33 kg/da arasında değişmiş en düşük verime DKC7221 çeşidi, en yüksek Kilowatt çeşidi sahip olmuştur. Kalite özellikleri bakımından kuru madde oranı %32.66 - %38,33, ham protein oranı %8.08 - %9.41, ham protein verimi 240.47 - 333.74 kg/da arasında değiştiği gözlemlenmiştir. ADF oranı en az %3.40 30B74 çeşidinde en fazla %11.96 DKC7211 çeşidinde bulunurken, NDF oranı en az %15.91 30B74 çeşidinde en fazla %28.72 DKC7211 çeşidinde ölçülmüştür. Manisa bölgesine 30B74 çeşidinin yeşil ve kuru ot verimi bakımından ilk grupta yer alması, protein oranı ve protein verimi değerlerinin en yüksek olmasından dolayı bu çeşidin diğer çeşitlere nazaran Manisa bölgesi için daha uygun olduğu görülmektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents ĠÇĠNDEKĠLER ÖZET .....................................................................................................................vii ABSTRACT...........................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi SİMGELER DİZİNİ VE KISALTMALAR DİZİNİ ...........................................xvii ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................xix ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xxi 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................4 3. MATERYAL VE YÖNTEM.............................................................................16 3.1. Materyal ......................................................................................................16 3.1.1. Toprak Özellikleri ................................................................................16 3.1.2. İklim Özellikleri...................................................................................17 3.2. Yöntem........................................................................................................18 3.2.1. Ekim ve Bakım İşleri ...........................................................................18 3.2.2. İncelenen Parametreler.........................................................................21 3.2.2.1. Çıkışta gün sayısı (gün) ...............................................................21 3.2.2.2. %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı (gün) ...............................21 3.2.2.3. Bitki boyu (cm) ............................................................................21 3.2.2.4. Yaprak/sap oranı (%) ...................................................................22 xiv 3.2.2.5. Koçan/bitki oranı (%) ................................................................. 22 3.2.2.6. Yeşil ot verimi (kg/da) ................................................................ 22 3.2.2.7. Kuru ot verimi (kg/da) ................................................................ 23 3.2.2.8. Kuru madde oranı (%) ................................................................ 23 3.2.2.9. Koçan yüksekliği (cm) ................................................................ 23 3.2.2.10. Ham protein oranı (%) .............................................................. 24 3.2.2.11. Ham protein verimi (kg/da) ...................................................... 24 3.2.2.12. ADF (Acid Detergent Fiber) (%) .............................................. 24 3.2.2.13. NDF (Notral Detergent Fiber) (%) ............................................ 24 3.3. İstatistiksel Analizler................................................................................. 25 4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 26 4.1. Çıkış Süreleri (Gün).................................................................................... 26 4.2. %50 Tepe Püskülü Çıkarma Gün Sayısı (Gün).......................................... 27 4.3. Bitki Boyu (cm).......................................................................................... 29 4.4. Koçan Yüksekliği (cm).............................................................................. 30 4.5. Yaprak/Sap Oranı (%)................................................................................ 32 4.6. Koçan/Bitki Oranı (%) ............................................................................... 33 4.7. Yeşil Ot Verimi (kg/da).............................................................................. 35 4.8. Kuru Ot Verimi (kg/da).............................................................................. 36 4.9. Kuru Madde Oranı (%)............................................................................... 38 4.10. Ham Protein Oranı (%)............................................................................. 39 xv 4.11. Ham Protein Verimi (kg/da)......................................................................41 4.12. ADF ( Asit Deterjanda Çözünmeyen Lif) Oranı (%)................................42 4.13. NDF (Nötral Deterjanda Çözünmeyen Lif) Oranı (%) .............................44 5. SONUÇ ..............................................................................................................46 KAYNAKLAR ......................................................................................................49 ÖZGEÇMİŞ ...........................................................................................................54 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Silajlık mısır (Zea mays L.), Ana Ürün, ADF, NDF, Protein tr_TR
dc.title Manisa ovasında bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin adaptasyon, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster