Özet:
BEŞPARMAK DAĞLARI YERLİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
YAPISAL ÖZELLİKLERİ
Tayfun Samet AKBAŞ
Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı
Tez Danışanı: Prof. Dr. Orhan KARACA
2020, 47 sayfa
Türkiye’deki sığır yetiştiriciliği dikkate alındığında, sığır varlığının oldukça düşük
bir kısmının yerli ırk sığırlardan oluştuğu görülmektedir. Buna karşın, özellikle
yerelde yerli sığır ırk yetiştiricileri tarafından birçok özgün yetiştirme sisteminin
uygulandığı görülmektedir. Bu çalışma, iklim ve topografyası tarıma uygun olan
Beşparmak dağları içerisinde sınırları içerisinde barındıran Aydın ilinin ilçelerinde
yaygın olarak sürdürülmekte olan geleneksel sığır yetiştiriciliğinin yapısal
özelliklerini ortaya koymaktadır. Bu anlamda 200’e yakın yetiştiriciyle iletişime
geçilip bunlar arasında 50 yetiştiriciyle kişisel görüşme yapılmıştır. Yetiştiricilerle
yapılan görüşmeler sonucunda, bu yetiştiricilik tipinde iş gücünün hiç denilecek
kadar az olduğu ve girdi kaleminin çok az olduğu tespit edilmiştir. Kırsal şartlarda
onlar için büyük bir gelir kaynağı olan bu sistemi yetiştiriciler kendi arasında
salma sığırcılık olarak adlandırmaktadır. Yetiştiriciler hayvanları doğal ortamda ve
çok nadir olsa da tohumlama yapmadan yetiştirmektedirler. Sürekli bir takip ve
gözlem gerekmediği, hayvanları geniş bir alanda tamamen serbest tutukları ve
tamamen doğal şartlarda yetiştirdikleri gözlenmiştir. Bu çalışmada, diğer
yetiştirme metotlarına göre nispeten daha az işgücü ve masraf gerektiren,
dolayısıyla daha karlı olan bu yetiştirme sistemine yönelik ayrıntılar ortaya
koyulmuş ve geleceğe yönelik öngörülere yer verilmiştir.