dc.contributor.advisor |
Ertan, Engin |
|
dc.contributor.author |
Çalışkan, Büşra |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-14T09:29:21Z |
|
dc.date.available |
2021-09-14T09:29:21Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4245 |
|
dc.description.abstract |
KESTANELERDE DERĠM SONRASI BAZI
UYGULAMALARIN MEYVE KALĠTESĠ VE DEPOLAMA
SÜRESĠ ÜZERĠNE ETKĠLERĠ
BüĢra ÇALIġKAN
Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı
Tez DanıĢmanı: Prof. Dr. Engin ERTAN
2020, 92 sayfa
Kestanelerde hasat sonrası yaĢam potansiyelini uzatmak üzere, yapılacak olan bazı
uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkisini belirlemek ve dolayısıyla depolama
süresini uzatmak amacıyla bu tez yürütülmüĢtür. Denemede, yöresel Kemer
kestane çeĢidi kullanılmıĢtır. Hasat sonrası putresin, salisilik asit, ozmotik
dehidrasyon + sıcak hava kurutma, sıcak su banyosu, soğuk suda ıslatma
uygulamaları ve kontrol grubu meyveleri 2±1⁰C‟de %80-90 oransal nem
koĢullarında 210 gün (7 ay) süreyle depolanmıĢtır. Meyve örneklerinde depolama
baĢlangıcında ve 30 gün aralıklarla kalite değiĢimlerini belirlemek için bazı
fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıĢtır. Bu amaçla; ağırlık kaybı, nem içeriği,
fiziksel kayıplar, meyve kabuğu ve eti rengi, toplam Ģeker, niĢasta, fenolik madde
miktarı ve antioksidan aktivitesi belirlenmiĢtir. Raf ömrü kısmı için de her ay
soğuk hava deposundan çıkartılan meyveler 4 gün 20°C‟de %60±5 oransal nem
koĢullarında bekletilmiĢ ve soğuk hava deposunda depolama boyunca yapılan tüm
analizler tekrarlanmıĢtır.
Kestanelerde depolama süresine bağlı olarak 6. aya kadar kabul edilebilir düzeyde
fiziksel kayıplar meydana gelmiĢtir. Fiziksel ve biyokimyasal analizler dikkate
alındığında, soğuk su uygulaması diğer uygulamalara göre pazarlanabilir meyve
oranını arttırması ve kaliteli meyve eldesi için daha iyi sonuçlar vermiĢtir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
ĠÇĠNDEKĠLER
KABUL VE ONAY SAYFASI ............................................................................. iii
BĠLĠMSEL ETĠK BĠLDĠRĠM SAYFASI .......................................................... v
ÖZET .................................................................................................................... vii
ABSTRACT ................................................................................................ viii
ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi
ġEKĠLLER DĠZĠNĠ................................................................................................xv
ÇĠZELGELER DĠZĠNĠ................................................................................. xxi
1. GĠRĠġ .................................................................................................................1
2. KAYNAK ÖZETLERĠ ......................................................................................6
2.1. Kestanelerin Biyokimyasal Yapısı ile Ġlgili ÇalıĢmalar..................................6
2.2. Kestanelerin Hasat Sonu Fizyolojisi ve Depolanması ile Ġlgili ÇalıĢmalar ....11
3. MATERYAL VE YÖNTEM.............................................................................21
3.1. Materyal ..........................................................................................................21
3.1.1. Örneklerin Temini........................................................................................21
3.2. Yöntem............................................................................................................22
3.2.1. Örneklere Yapılan Uygulamalar ..................................................................22
3.2.1.1. Putresin uygulamasının hazırlanması........................................................23
3.2.1.2. Salisilik asit uygulamasının hazırlanması .................................................23
3.2.1.3. Ozmotik dehidrasyon uygulamasının hazırlanması ..................................23
3.2.1.4. Sıcak su uygulamasının hazırlanması .......................................................25
3.2.1.5. Soğuk su uygulamasının hazırlanması ......................................................26
3.2.2. Örneklerin Muhafazası ve Raf Ömrü ÇalıĢmaları........................................26
3.2.3. Örneklerin Hazırlanması ..............................................................................27
3.2.4. Fiziksel Analizler .........................................................................................29
3.2.5. Biyokimyasal Analizler................................................................................33
3.2.5.1. Toplam Ģeker analizi .................................................................................33
xiv
3.2.5.2. Toplam niĢasta analizi .............................................................................. 34
3.2.5.3. Toplam fenolik madde analizi .................................................................. 35
3.2.5.4. Antioksidan analizi................................................................................... 35
3.2.6. Verilerin Değerlendirilmesi......................................................................... 36
4. BULGULAR ..................................................................................................... 37
4.1. Fiziksel Analizler ile Ġlgili Bulgular............................................................... 37
4.1.1. Ağırlık Kaybı............................................................................................... 37
4.1.2. Nem Ġçeriği.................................................................................................. 39
4.1.3. Fiziksel Kayıplar ......................................................................................... 40
4.1.4. Meyve Kabuğu ve Meyve Eti Rengi ........................................................... 54
4.2. Biyokimyasal Analizler ile Ġlgili Bulgular ..................................................... 60
4.2.1. Toplam ġeker Ġçeriği ................................................................................... 60
4.2.2. Toplam NiĢasta Ġçeriği................................................................................. 62
4.2.3.Toplam Fenolik Madde Miktarı ................................................................... 65
4.2.4.Antioksidan Aktivitesi.................................................................................. 69
5. TARTIġMA VE SONUÇ.................................................................................. 72
KAYNAKLAR...................................................................................................... 79
ÖZGEÇMĠġ........................................................................................................... 92 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kestane, soğukta muhafaza, putresin, salisilik asit, sıcak su, suda ıslatma, ozmotik dehidrasyon |
tr_TR |
dc.title |
Kestanelerde derim sonrası bazı uygulamaların meyve kalitesi ve depolama süresi üzerine etkileri |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı |
tr_TR |