eArşiv@Adu

Kestanelerde derim sonrası bazı uygulamaların meyve kalitesi ve depolama süresi üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ertan, Engin
dc.contributor.author Çalışkan, Büşra
dc.date.accessioned 2021-09-14T09:29:21Z
dc.date.available 2021-09-14T09:29:21Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4245
dc.description.abstract KESTANELERDE DERĠM SONRASI BAZI UYGULAMALARIN MEYVE KALĠTESĠ VE DEPOLAMA SÜRESĠ ÜZERĠNE ETKĠLERĠ BüĢra ÇALIġKAN Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez DanıĢmanı: Prof. Dr. Engin ERTAN 2020, 92 sayfa Kestanelerde hasat sonrası yaĢam potansiyelini uzatmak üzere, yapılacak olan bazı uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkisini belirlemek ve dolayısıyla depolama süresini uzatmak amacıyla bu tez yürütülmüĢtür. Denemede, yöresel Kemer kestane çeĢidi kullanılmıĢtır. Hasat sonrası putresin, salisilik asit, ozmotik dehidrasyon + sıcak hava kurutma, sıcak su banyosu, soğuk suda ıslatma uygulamaları ve kontrol grubu meyveleri 2±1⁰C‟de %80-90 oransal nem koĢullarında 210 gün (7 ay) süreyle depolanmıĢtır. Meyve örneklerinde depolama baĢlangıcında ve 30 gün aralıklarla kalite değiĢimlerini belirlemek için bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıĢtır. Bu amaçla; ağırlık kaybı, nem içeriği, fiziksel kayıplar, meyve kabuğu ve eti rengi, toplam Ģeker, niĢasta, fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi belirlenmiĢtir. Raf ömrü kısmı için de her ay soğuk hava deposundan çıkartılan meyveler 4 gün 20°C‟de %60±5 oransal nem koĢullarında bekletilmiĢ ve soğuk hava deposunda depolama boyunca yapılan tüm analizler tekrarlanmıĢtır. Kestanelerde depolama süresine bağlı olarak 6. aya kadar kabul edilebilir düzeyde fiziksel kayıplar meydana gelmiĢtir. Fiziksel ve biyokimyasal analizler dikkate alındığında, soğuk su uygulaması diğer uygulamalara göre pazarlanabilir meyve oranını arttırması ve kaliteli meyve eldesi için daha iyi sonuçlar vermiĢtir. tr_TR
dc.description.tableofcontents ĠÇĠNDEKĠLER KABUL VE ONAY SAYFASI ............................................................................. iii BĠLĠMSEL ETĠK BĠLDĠRĠM SAYFASI .......................................................... v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT ................................................................................................ viii ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi ġEKĠLLER DĠZĠNĠ................................................................................................xv ÇĠZELGELER DĠZĠNĠ................................................................................. xxi 1. GĠRĠġ .................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERĠ ......................................................................................6 2.1. Kestanelerin Biyokimyasal Yapısı ile Ġlgili ÇalıĢmalar..................................6 2.2. Kestanelerin Hasat Sonu Fizyolojisi ve Depolanması ile Ġlgili ÇalıĢmalar ....11 3. MATERYAL VE YÖNTEM.............................................................................21 3.1. Materyal ..........................................................................................................21 3.1.1. Örneklerin Temini........................................................................................21 3.2. Yöntem............................................................................................................22 3.2.1. Örneklere Yapılan Uygulamalar ..................................................................22 3.2.1.1. Putresin uygulamasının hazırlanması........................................................23 3.2.1.2. Salisilik asit uygulamasının hazırlanması .................................................23 3.2.1.3. Ozmotik dehidrasyon uygulamasının hazırlanması ..................................23 3.2.1.4. Sıcak su uygulamasının hazırlanması .......................................................25 3.2.1.5. Soğuk su uygulamasının hazırlanması ......................................................26 3.2.2. Örneklerin Muhafazası ve Raf Ömrü ÇalıĢmaları........................................26 3.2.3. Örneklerin Hazırlanması ..............................................................................27 3.2.4. Fiziksel Analizler .........................................................................................29 3.2.5. Biyokimyasal Analizler................................................................................33 3.2.5.1. Toplam Ģeker analizi .................................................................................33 xiv 3.2.5.2. Toplam niĢasta analizi .............................................................................. 34 3.2.5.3. Toplam fenolik madde analizi .................................................................. 35 3.2.5.4. Antioksidan analizi................................................................................... 35 3.2.6. Verilerin Değerlendirilmesi......................................................................... 36 4. BULGULAR ..................................................................................................... 37 4.1. Fiziksel Analizler ile Ġlgili Bulgular............................................................... 37 4.1.1. Ağırlık Kaybı............................................................................................... 37 4.1.2. Nem Ġçeriği.................................................................................................. 39 4.1.3. Fiziksel Kayıplar ......................................................................................... 40 4.1.4. Meyve Kabuğu ve Meyve Eti Rengi ........................................................... 54 4.2. Biyokimyasal Analizler ile Ġlgili Bulgular ..................................................... 60 4.2.1. Toplam ġeker Ġçeriği ................................................................................... 60 4.2.2. Toplam NiĢasta Ġçeriği................................................................................. 62 4.2.3.Toplam Fenolik Madde Miktarı ................................................................... 65 4.2.4.Antioksidan Aktivitesi.................................................................................. 69 5. TARTIġMA VE SONUÇ.................................................................................. 72 KAYNAKLAR...................................................................................................... 79 ÖZGEÇMĠġ........................................................................................................... 92 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kestane, soğukta muhafaza, putresin, salisilik asit, sıcak su, suda ıslatma, ozmotik dehidrasyon tr_TR
dc.title Kestanelerde derim sonrası bazı uygulamaların meyve kalitesi ve depolama süresi üzerine etkileri tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster