dc.contributor.advisor |
Seferoğlu, H. Güner |
|
dc.contributor.author |
Karaağaç, Koray |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-14T09:28:41Z |
|
dc.date.available |
2021-09-14T09:28:41Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4240 |
|
dc.description.abstract |
AYDIN EKOLOJİSİNDE EŞME VE EGE 22 AYVA ÇEŞİTLERİNİN
MEVSİMSEL KARBONHİDRAT DEĞİŞİMLERİNİN
BELİRLENMESİ
Koray KARAAĞAÇ
Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halil Güner SEFEROĞLU
2020, 63 sayfa
Bu çalışma 2018-2019 yılları içerisinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Bahçe Bitkilerine ait meyve koleksiyon bahçesinde ve Bahçe Bitkileri
laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada ayva çöğür anacı üzerine aşılı Eşme ve
Ege 22 çeşitlerinin karbonhidrat içeriklerinin mevsimsel değişimlerinin
incelenmesi amaçlanmıştır.
Çalışmada Eşme ve Ege 22 çeşitlerinin toplam şeker, nişasta ve karbonhidrat
içerikleri incelenmiştir. İncelenen bulgular sonucunda Eşme çeşidinde en yüksek
toplam şeker değeri Şubat 2019 ayında (%4,34), en yüksek nişasta değeri Temmuz
2019 ayında (%6,89), en yüksek karbonhidrat içeriği ise Ekim 2018 ayında
(%9,78) tespit edilmiştir. Ege 22 çeşidinde en yüksek toplam şeker değeri Şubat
2019 ayında (%4,16), en yüksek nişasta değeri Ekim 2019 ayında (%6,48), en
yüksek karbonhidrat değeri ise Ekim 2019 ayında (%9,54) tespit edilmiştir.
İncelemeler sonucunda Eşme çeşidinde toplam şeker ve nişasta önemli
bulunurken, karbonhidrat içeriği önemli bulunmamıştır. Ege 22 çeşidinde toplam
şeker, nişasta ve karbonhidrat içeriklerinin hepsi önemli bulunmuştur. Bütün
sonuçlar değerlendirildiğinde karbonhidrat içeriği birçok olayda etkin rol
oynamaktadır. Ayva türünün çoğaltımı yapılırken çelik alımı zamanını için en
uygun zamanın belirlenmesi ve aşı kaleminin alım zamanın belirlemek için
karbonhidrat içeriğinin bilinmesi önemlidir. Yüksek karbonhidrat içeriği köklenme
oranının artmasına ve aşı tutma başarısının artmasına yardımcı olabilmektedir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI........................................................................... iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ........................................................... v
ÖZET................................................................................................................... vii
ABSTRACT........................................................................................................ ix
ÖNSÖZ ............................................................................................................... xi
KISALTMALAR DİZİNİ................................................................................... xv
ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii
ÇİZELGELER DİZİNİ ....................................................................................... xix
1.GİRİŞ ............................................................................................................... 1
1.1. Dünya ve Türkiye’de Ayva Üretimi ............................................................ 2
2. KAYNAK ÖZETLERİ ................................................................................... 10
3. MATERYAL VE YÖNTEM .......................................................................... 16
3.1. Materyal ....................................................................................................... 16
3.2. Yöntem ........................................................................................................ 17
3.2.1. Çelikler İçin Hazırlıklar ........................................................................... 18
3.2.2. Toplam Şeker İçeriğinin Belirlenmesi ...................................................... 22
3.3.2.1. Analizin yapılışı .................................................................................... 25
3.2.3. Toplam Nişasta İçeriğinin Belirlenmesi.................................................... 30
3.2.3.1. Analizin yapılışı ..................................................................................... 33
3.2.4. İstatiksel Analizler..................................................................................... 39
4. BULGULAR VE TARTIŞMA ....................................................................... 40
4.1. Toplam Şeker Analizi Bulguları .................................................................. 40
4.2. Nişasta Analizi Bulguları ............................................................................. 45
4.3. Karbonhidrat Analizi Bulguları.................................................................... 50
5. SONUÇ ........................................................................................................... 55
xiv
KAYNAKLAR....................................................................................................57
ÖZGEÇMİŞ.........................................................................................................63 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Ayva, Toplam şeker, Nişasta, Karbonhidrat birikimi, Fotosentez |
tr_TR |
dc.title |
AYDIN EKOLOJİSİNDE EŞME VE EGE 22 AYVA ÇEŞİTLERİNİN MEVSİMSEL KARBONHİDRAT DEĞİŞİMLERİNİN BELİRLENMESİ |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI |
tr_TR |