eArşiv@Adu

MANİSA / BEYDERE EKOLOJİK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Erekul, Osman
dc.contributor.author Aydoğan, İbrahim
dc.date.accessioned 2021-09-14T09:26:05Z
dc.date.available 2021-09-14T09:26:05Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4238
dc.description.abstract MANİSA/BEYDERE EKOLOJİK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ İbrahim AYDOĞAN Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Osman EREKUL 2020, 60 sayfa Bu araştırma üretimi yapılmakta olan ana ürün tanelik hibrit mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin Manisa Bölgesi’ndeki verim ve kalite performanslarını belirlemek amaçlı yapılmıştır. Bu amaçla bölgeye uygun olan 12 adet tanelik hibrit mısır çeşidine ait (SY Gladius, Kalumet, Kebeos, DKC 6980, DKC 6630, DKC 6724, DKC 6876, PL 700, SY Hydro, Katone, DKC 6590, Kefrancos) tarla denemesi 2019 yılı Mısır yetiştirme döneminde 3 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Yapılan tez çalışmasında mısır çeşitlerine ait verim özelliklerinden olan bitki boyu; 242 cm ile 271,33 cm, koçan uzunluğu; 16,5 cm ile 20,66 cm, koçan çapı; 46,53 mm ile 50,48 mm, sömek çapı; 23,26 mm ile 27,77 mm, tane verimi; 1248,86 kg/da ile 1753,73 kg/da, bindane ağırlığı; 293,33 g ile 415 g arasında değişmiştir. Tane kalite özellikleri ise tanede ham protein oranı; %8,28 ile %10,02, tanede ham nişasta oranı; %62,24 ile %67,6, tanede ham lif oranı; %2,3 ile %2,51 ile tanede ham kül oranı ise %1,36 ile %1,5 değerlerini almıştır. Çalışmada elde edilen sonuçların tane verimi ve protein oranı bakımından değerlendirildiğinde Katone çeşidinin diğer çeşitlere göre öne çıktığı gözlenmiştir. Ancak incelenen mısır çeşitlerinin genel olarak verim, verim öğeleri ve kalite özellikleri yönünden farklı sonuçlar ortaya çıkardıkları görülmüştür. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER ÖZET..................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix 1.GİRİŞ ....................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................5 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................14 3.1. Materyal ......................................................................................................14 3.1.1. Araştırmada Kullanılan Bitki Materyalleri ve Özellikleri....................14 3.1.2. Araştırma Yerinin İklim Özellikleri.....................................................17 3.1.3. Araştırma Yerinin Toprak Özellikleri ..................................................18 3.2. Yöntem........................................................................................................18 3.2.1. Ekim ve Bakım İşlemleri......................................................................18 3.2.1.1 Ekim...............................................................................................18 3.2.1.2. Gübreleme .....................................................................................19 3.2.1.3. Seyreltme.......................................................................................20 3.2.1.4. Çapalama ve Boğaz Doldurma......................................................20 3.2.1.5 Sulama............................................................................................20 3.3. İncelenen Özellikler ....................................................................................22 3.3.1. Verim Özellikleri..................................................................................22 3.3.2. Kalite Özellikleri..................................................................................25 3.4. Verilerin Değerlendirilmesi.........................................................................25 4. BULGULAR VE TARTIŞMA ..........................................................................26 4.1. Verim özellikleri .........................................................................................26 xiv 4.1.1. Tepe Püskülü Çıkartma Süresi (gün)................................................... 26 4.1.2. Koçan Püskülü Çıkartma Süresi (gün) ................................................ 27 4.1.3. Bitki Boyu (cm)................................................................................... 29 4.1.4. Bitkide İlk Koçan Yüksekliği (cm) ..................................................... 31 4.1.5. Bitkide Koçan Uzunluğu (cm)............................................................. 32 4.1.6. Bitkide Koçan Çapı (mm) ................................................................... 34 4.1.7. Koçanda yatay tane sayısı (adet)......................................................... 35 4.1.8. Koçanda Dikey Tane Sayısı (adet)...................................................... 37 4.1.9. Koçan Sömek Çapı (mm) .................................................................... 38 4.1.10. Tane Verimi (kg/da, %84 KM).......................................................... 40 4.1.11. Bin Tane Ağırlığı (g)......................................................................... 41 4.2. Kalite özellikleri......................................................................................... 43 4.2.1. Tane Ham Kül Oranı (% KM)............................................................. 43 4.2.2. Tane Ham Lif Oranı (% KM).............................................................. 44 4.2.3. Tane Ham Protein Oranı (% KM) ....................................................... 46 4.2.4. Tane Ham Nişasta Oranı (% KM)....................................................... 47 5. SONUÇ ............................................................................................................. 49 KAYNAKÇA........................................................................................................ 53 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 60 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Hibrit mısır, Zea mays L., verim, kalite, protein tr_TR
dc.title MANİSA / BEYDERE EKOLOJİK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN FARKLI MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster