dc.contributor.advisor |
Çoban, Deniz |
|
dc.contributor.author |
Köseoğlu, Yasemin |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-14T09:25:48Z |
|
dc.date.available |
2021-09-14T09:25:48Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4236 |
|
dc.description.abstract |
KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİK DENEMELERİ: FARKLI
ORTAM KOŞULLARI VE YEM KOMPOZİSYONLARININ ETKİLERİ
Yasemin KÖSEOĞLU
Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Deniz ÇOBAN
2020, 85 sayfa
Kara salyangozları, gıda ve farmakoloji endüstrisinde alternatif ticari bir tür olarak
önemli potansiyele sahip olup, Türkiye’nin birçok bölgesinde yaygın olarak
bulunmaktadır. Bu çalışmada, yetiştiricilik ortamında, beslenme ve kültür ortamı
farklılıklarının kara salyangozlarının (Cornu aspersum) büyüme, hayatta kalma ve
et kompozisyonları üzerine etkisi araştırılmıştır. Ek olarak salyangozların tüketim
oranları hesaplanarak maliyet analizi yapılmıştır. Deneyler kontrollü ve yarı
kontrollü koşullarda gerçekleştirilmiştir ve 3 farklı yem (balık yemi, göbek marul,
yerel ot) rejimi uygulanmıştır. Deneme düzenekleri sürekli ve düzenli aralıklarla
izlenmiş ve her bir bireyin kabuk yüksekliği, canlı ağırlığı gibi biyometrik
özellikleri ölçülmüştür. Sonuçlara göre kontrollü ortamda marulla beslenen grup ve
yarı kontrollü ortamda yerel otla beslenen orta boy grupların büyüme oranları daha
yüksek bulunmuştur (p<0,05). Hayatta kalma oranları yarı kontrollü koşullarda daha
yüksek olmuş (p<0,05) fakat üç farklı besleme rejimi arasında benzer olarak
bulunmuştur (p>0,05). Genel olarak balık yemi ile beslenen kara salyangozlarında
protein ve yağ oranları daha yüksek olarak bulunmuştur (p<0,05). |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v
ÖZET..................................................................................................................... vii
ABSTRACT............................................................................................................ix
ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ...........................................................xv
ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii
ÇİZELGELER DİZİNİ ...................................................................................... xxiii
EKLER DİZİNİ....................................................................................................xxv
1. GİRİŞ ...................................................................................................................1
2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................4
2.1. Yumuşakçaların Özellikleri...............................................................................4
2.1.1. Karından Bacaklılar Özellikleri .....................................................................4
2.1.2. Kara Salyangozlarının Biyolojisi Ve Ekolojik Özellikleri.............................5
2.2. Ekonomik Olarak Önemli Salyangoz Türleri....................................................7
2.3. Kara Salyangozu Üretimi ..................................................................................8
2.3.1. Üretimi Yapılan Türler...................................................................................9
2.4. Dünya Kara Salyangozu Piyasaları.................................................................10
3 . MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................12
3.1 . Denemenin Yapıldığı Yerin Özellikleri .........................................................12
3.2. Denemede Kullanılan Malzemeler..................................................................13
3.3. Deneme ...........................................................................................................16
3.3.1. Et Nem Analizi.............................................................................................19
3.3.2. Et Protein Analizi.........................................................................................19
xiv
3.3.3. Et Kül Analizi.............................................................................................. 19
3.3.4. Ette Toplam Yağ Miktarının Belirlenmesi .................................................. 20
3.4. Çalışmada Kullanılan İstatistikler .................................................................. 23
4. BULGULAR ..................................................................................................... 24
4.1. Büyüme .......................................................................................................... 24
4.1.1. Yükseklik..................................................................................................... 24
4.1.2. Genişlik ....................................................................................................... 36
4.1.3. Operklum Yüksekliği .................................................................................. 42
4.1.4. Ağırlık ......................................................................................................... 49
4.2. Hayatta Kalma................................................................................................ 56
4.3. Tüketilen Besin Miktarları ............................................................................. 65
4.4. Salyangoz Etinin Kompozisyonu ................................................................... 72
5. TARTIŞMA VE SONUÇ.................................................................................. 73
KAYNAKLAR...................................................................................................... 79
ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 85 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kara Salyangozu, Cornu aspersum, Büyüme, Yem, Yetiştiricilik |
tr_TR |
dc.title |
KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİK DENEMELERİ: FARKLI ORTAM KOŞULLARI VE YEM KOMPOZİSYONLARININ ETKİLERİ |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI |
tr_TR |