eArşiv@Adu

KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİK DENEMELERİ: FARKLI ORTAM KOŞULLARI VE YEM KOMPOZİSYONLARININ ETKİLERİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Çoban, Deniz
dc.contributor.author Köseoğlu, Yasemin
dc.date.accessioned 2021-09-14T09:25:48Z
dc.date.available 2021-09-14T09:25:48Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4236
dc.description.abstract KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİK DENEMELERİ: FARKLI ORTAM KOŞULLARI VE YEM KOMPOZİSYONLARININ ETKİLERİ Yasemin KÖSEOĞLU Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Deniz ÇOBAN 2020, 85 sayfa Kara salyangozları, gıda ve farmakoloji endüstrisinde alternatif ticari bir tür olarak önemli potansiyele sahip olup, Türkiye’nin birçok bölgesinde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu çalışmada, yetiştiricilik ortamında, beslenme ve kültür ortamı farklılıklarının kara salyangozlarının (Cornu aspersum) büyüme, hayatta kalma ve et kompozisyonları üzerine etkisi araştırılmıştır. Ek olarak salyangozların tüketim oranları hesaplanarak maliyet analizi yapılmıştır. Deneyler kontrollü ve yarı kontrollü koşullarda gerçekleştirilmiştir ve 3 farklı yem (balık yemi, göbek marul, yerel ot) rejimi uygulanmıştır. Deneme düzenekleri sürekli ve düzenli aralıklarla izlenmiş ve her bir bireyin kabuk yüksekliği, canlı ağırlığı gibi biyometrik özellikleri ölçülmüştür. Sonuçlara göre kontrollü ortamda marulla beslenen grup ve yarı kontrollü ortamda yerel otla beslenen orta boy grupların büyüme oranları daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Hayatta kalma oranları yarı kontrollü koşullarda daha yüksek olmuş (p<0,05) fakat üç farklı besleme rejimi arasında benzer olarak bulunmuştur (p>0,05). Genel olarak balık yemi ile beslenen kara salyangozlarında protein ve yağ oranları daha yüksek olarak bulunmuştur (p<0,05). tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET..................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ...........................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ ...................................................................................... xxiii EKLER DİZİNİ....................................................................................................xxv 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................4 2.1. Yumuşakçaların Özellikleri...............................................................................4 2.1.1. Karından Bacaklılar Özellikleri .....................................................................4 2.1.2. Kara Salyangozlarının Biyolojisi Ve Ekolojik Özellikleri.............................5 2.2. Ekonomik Olarak Önemli Salyangoz Türleri....................................................7 2.3. Kara Salyangozu Üretimi ..................................................................................8 2.3.1. Üretimi Yapılan Türler...................................................................................9 2.4. Dünya Kara Salyangozu Piyasaları.................................................................10 3 . MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................12 3.1 . Denemenin Yapıldığı Yerin Özellikleri .........................................................12 3.2. Denemede Kullanılan Malzemeler..................................................................13 3.3. Deneme ...........................................................................................................16 3.3.1. Et Nem Analizi.............................................................................................19 3.3.2. Et Protein Analizi.........................................................................................19 xiv 3.3.3. Et Kül Analizi.............................................................................................. 19 3.3.4. Ette Toplam Yağ Miktarının Belirlenmesi .................................................. 20 3.4. Çalışmada Kullanılan İstatistikler .................................................................. 23 4. BULGULAR ..................................................................................................... 24 4.1. Büyüme .......................................................................................................... 24 4.1.1. Yükseklik..................................................................................................... 24 4.1.2. Genişlik ....................................................................................................... 36 4.1.3. Operklum Yüksekliği .................................................................................. 42 4.1.4. Ağırlık ......................................................................................................... 49 4.2. Hayatta Kalma................................................................................................ 56 4.3. Tüketilen Besin Miktarları ............................................................................. 65 4.4. Salyangoz Etinin Kompozisyonu ................................................................... 72 5. TARTIŞMA VE SONUÇ.................................................................................. 73 KAYNAKLAR...................................................................................................... 79 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 85 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kara Salyangozu, Cornu aspersum, Büyüme, Yem, Yetiştiricilik tr_TR
dc.title KARA SALYANGOZU YETİŞTİRİCİLİK DENEMELERİ: FARKLI ORTAM KOŞULLARI VE YEM KOMPOZİSYONLARININ ETKİLERİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster