dc.contributor.advisor |
Aydın, Mehmet |
|
dc.contributor.author |
Arı, Hatice |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-13T11:56:12Z |
|
dc.date.available |
2021-09-13T11:56:12Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4232 |
|
dc.description.abstract |
BAZI CİN MISIRI (Zea mays everta Sturt.) GENOTİPLERİNDE
FOSFOR KULLANMA ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Hatice ARI
Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet AYDIN
2020, 83 sayfa
Bu çalışma 2018 yılında, Aydın yöresinde yaygın olarak yetiştirilen cin mısırı
genotiplerinin erken gelişme dönemindeki fosfor alımı ve fosfor etkinliğini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, sekiz farklı mısır genotipi (N1517,
N15820 EVERTA, N341262, SH2662, SHXP1044, N34117, 2X6) ve üç farklı
fosfor dozu (0, 75 ve 150 mg P kg-1
) ile tesadüf parselleri deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çıkıştan sonra toplam 46 günlük bir yetiştirme
süresinin ardından hasat edilmiştir.
Fosfor uygulama dozu, genotip ve P dozu x genotip interaksiyonu bitki boyu,
toprak üstü aksam yaş ağırlık, toprak üstü aksam kuru ağırlık, kök kuru ağırlık ve
kök fosfor konsantrasyonunu parametrelerinde istatistiki düzeyde önemli
bulunmuştur. Toprağa uygulanan P dozlarına paralel olarak bitkide agronomik P
etkinliği değerlerinde artış meydana gelmiştir. Kontrol uygulamasına göre 75 ve
150 mg P kg-1 uygulamalarında meydana gelen agronomik P etkinliği sırasıyla %
52.30 ve % 108.50 olmuştur. Agronomik etkinlik açısından genotiplerin sıralaması
SHXP1044, 2X6, N341262, N15820, N1517, EVERTA, SH2662, N34117
şeklinde belirlenmiştir. Bitkide P konsantrasyonlarına göre fizyolojik etkinlik
değerleri 0, 75 ve 150 mg P kg-1 uygulamalarında sırasıyla 4.54, 5.58 ve 7.00
olmuştur. Toprak üstü aksam ile kaldırılan P miktarına göre fizyolojik etkinlik
değerleri ise 0, 75 ve 150 mg P kg-1 uygulamalarında sırasıyla 6.37, 5.00 ve 4.58
şeklinde bir azalış meydana gelmiştir. Bu çalısma sonucunda P etkin çesit
seçiminde birden çok özelliğin dikkate alınması gerektiği, bunun ekonomik açıdan
oduğu gibi toprakların sürdürülebilirliğinin korunması bakımından da önemli
olduğu ortaya konulmustur |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v
ÖZET .................................................................................................................... vii
ABSTRACT............................................................................................................ix
ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi
KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ........................................................ xvii
ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................xix
ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xxi
1. GİRİŞ ...................................................................................................................1
2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................7
3. MATERYAL VE METOT.................................................................................22
3.1. Materyal ..........................................................................................................22
3.1.1. Araştırma Yeri ve Yılı..................................................................................22
3.1.2. Araştırma Yerinin İklim Özellikleri.............................................................22
3.1.3. Araştırmada Kullanılan Toprağın Özellikleri...............................................22
3.1.4. Araştırmada Kullanılan Bitki Materyalinin Özellikleri................................23
3.1.5. Araştırmada Kullanılan Gübre Kaynakları...................................................24
3.2. Yöntem............................................................................................................24
3.2.1. Ekim.............................................................................................................25
3.2.2. Hasat.............................................................................................................26
3.3. Morfolojik Gözlemler .....................................................................................26
3.3.1. Bitki Boyu ....................................................................................................26
3.3.2. Toplam Yaprak Sayısı..................................................................................26
3.3.3. Toprak Üstü Aksam Yaş Ağırlık..................................................................26
3.3.4. Toprak Üstü Aksam Kuru Ağırlık................................................................26
xiv
3.3.5. Kök Kuru Ağırlık ........................................................................................ 27
3.4. Denemede Kullanılan Toprağın Fiziksel ve Kimyasal Analizlerinde
Uygulanan Yöntemler................................................................................. 27
3.4.1. Bünye........................................................................................................... 27
3.4.2. pH................................................................................................................ 27
3.4.3. Toplam Eriyebilir Tuz ................................................................................. 27
3.4.4. Kireç (CaCO3) ............................................................................................. 27
3.4.5. Organik Madde............................................................................................ 28
3.4.6. Alınabilir Fosfor.......................................................................................... 28
3.4.7. Değişebilir K, Ca, Na ve Mg ....................................................................... 28
3.4.8. Yarayışlı Fe, Cu, Zn ve Mn......................................................................... 28
3.5. Bitki Örneklerinde Yapılan İşlemler .............................................................. 28
3.5.1. Bitki Örneklerinin Analize Hazırlanması.................................................... 28
3.5.2. Bitki Örneklerinin Analizi........................................................................... 28
3.5.3. Bitki Örneklerinde Fosfor Analizi............................................................... 29
3.5.4. Kök/ Toprak Üstü Aksam Oranı Hesaplaması ............................................ 29
3.5.5. Toprak Üstü Aksam ile Kaldırılan Fosfor Miktarı ...................................... 29
3.5.6. Bitkilerde Fosfor Etkinliğinin Hesaplanması .............................................. 29
3.5.6.1. Agronomik Etkinlik.................................................................................. 30
3.5.6.2. Fizolojik Etkinlik...................................................................................... 30
3.5.7. Mikro Element (Fe, Zn, Cu ve Mn) Analizi................................................ 30
3.5.8. İstatistiksel Analiz Ve Değerlendirme......................................................... 31
4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 32
4.1. Beslenme Bozukluğu Belirtileri ..................................................................... 32
4.2. Bitki Boyu ...................................................................................................... 36
4.3. Bitkide Toplam Yaprak Sayısı ....................................................................... 38
4.4. Toprak Üstü Aksam Yaş Ağırlık.................................................................... 39
xv
4.5. Toprak Üstü Aksam Kuru Ağırlık...................................................................40
4.6. Kök Kuru Ağırlık ............................................................................................42
4.7. Kök/ Toprak Üstü Aksam Oranı .....................................................................43
4.8. Mısır Genotiplerinin Fosfor Konsantrasyonu..................................................44
4.8.1. Toprak Üstü Aksam Fosfor Konsantrasyonu ...............................................44
4.8.2. Kök Fosfor Konsantrasyonu.........................................................................47
4.9. Toprak Üstü Aksam ile Kaldırılan Fosfor Miktarı..........................................48
4.10. Mısır Genotiplerinin Fosfor Kullanım Etkinlikleri .......................................51
4.10.1. Agronomik Fosfor Etkinliği.......................................................................51
4.10.2. Fizyolojik Fosfor Etkinliği.........................................................................53
4.11. Mısır Genotiplerinin Fe Konsantrasyonu......................................................56
4.11.1. Toprak Üstü Aksam Fe Konsantrasyonu....................................................56
4.11.2. Kök Fe Konsantrasyonu.............................................................................57
4.12. Mısır Genotiplerinin Zn Konsantrasyonu......................................................58
4.12.1. Toprak Üstü Aksam Zn Konsantrasyonu ...................................................58
4.12.2. Kök Zn Konsantrasyonu.............................................................................59
4.13. Mısır Genotiplerinin Cu Konsantrasyonu .....................................................60
4.13.1. Toprak Üstü Aksam Cu Konsantrasyonu...................................................60
4.13.2. Kök Cu Konsantrasyonu ............................................................................61
4.14. Mısır Genotiplerinin Mn Konsantrasyonu ....................................................62
4.14.1. Toprak Üstü Aksam Mn Konsantrasyonu..................................................62
4.14.2. Kökte Mn Konsantrasyonu.........................................................................63
5. SONUÇ ..............................................................................................................65
KAYNAKLAR ......................................................................................................69
ÖZGEÇMİŞ ...........................................................................................................83 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Cin Mısır, Fosfor Etkinliği, Sera Denemesi, Fosfor Alımı |
tr_TR |
dc.title |
BAZI CİN MISIRI (Zea mays everta Sturt.) GENOTİPLERİNDE FOSFOR KULLANMA ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK BİLİMİ VE BİTKİ BESLEME ANABİLİM DALI |
tr_TR |