eArşiv@Adu

BAZI CİN MISIRI (Zea mays everta Sturt.) GENOTİPLERİNDE FOSFOR KULLANMA ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Aydın, Mehmet
dc.contributor.author Arı, Hatice
dc.date.accessioned 2021-09-13T11:56:12Z
dc.date.available 2021-09-13T11:56:12Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4232
dc.description.abstract BAZI CİN MISIRI (Zea mays everta Sturt.) GENOTİPLERİNDE FOSFOR KULLANMA ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hatice ARI Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet AYDIN 2020, 83 sayfa Bu çalışma 2018 yılında, Aydın yöresinde yaygın olarak yetiştirilen cin mısırı genotiplerinin erken gelişme dönemindeki fosfor alımı ve fosfor etkinliğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, sekiz farklı mısır genotipi (N1517, N15820 EVERTA, N341262, SH2662, SHXP1044, N34117, 2X6) ve üç farklı fosfor dozu (0, 75 ve 150 mg P kg-1 ) ile tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çıkıştan sonra toplam 46 günlük bir yetiştirme süresinin ardından hasat edilmiştir. Fosfor uygulama dozu, genotip ve P dozu x genotip interaksiyonu bitki boyu, toprak üstü aksam yaş ağırlık, toprak üstü aksam kuru ağırlık, kök kuru ağırlık ve kök fosfor konsantrasyonunu parametrelerinde istatistiki düzeyde önemli bulunmuştur. Toprağa uygulanan P dozlarına paralel olarak bitkide agronomik P etkinliği değerlerinde artış meydana gelmiştir. Kontrol uygulamasına göre 75 ve 150 mg P kg-1 uygulamalarında meydana gelen agronomik P etkinliği sırasıyla % 52.30 ve % 108.50 olmuştur. Agronomik etkinlik açısından genotiplerin sıralaması SHXP1044, 2X6, N341262, N15820, N1517, EVERTA, SH2662, N34117 şeklinde belirlenmiştir. Bitkide P konsantrasyonlarına göre fizyolojik etkinlik değerleri 0, 75 ve 150 mg P kg-1 uygulamalarında sırasıyla 4.54, 5.58 ve 7.00 olmuştur. Toprak üstü aksam ile kaldırılan P miktarına göre fizyolojik etkinlik değerleri ise 0, 75 ve 150 mg P kg-1 uygulamalarında sırasıyla 6.37, 5.00 ve 4.58 şeklinde bir azalış meydana gelmiştir. Bu çalısma sonucunda P etkin çesit seçiminde birden çok özelliğin dikkate alınması gerektiği, bunun ekonomik açıdan oduğu gibi toprakların sürdürülebilirliğinin korunması bakımından da önemli olduğu ortaya konulmustur tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ........................................................ xvii ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................xix ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xxi 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................7 3. MATERYAL VE METOT.................................................................................22 3.1. Materyal ..........................................................................................................22 3.1.1. Araştırma Yeri ve Yılı..................................................................................22 3.1.2. Araştırma Yerinin İklim Özellikleri.............................................................22 3.1.3. Araştırmada Kullanılan Toprağın Özellikleri...............................................22 3.1.4. Araştırmada Kullanılan Bitki Materyalinin Özellikleri................................23 3.1.5. Araştırmada Kullanılan Gübre Kaynakları...................................................24 3.2. Yöntem............................................................................................................24 3.2.1. Ekim.............................................................................................................25 3.2.2. Hasat.............................................................................................................26 3.3. Morfolojik Gözlemler .....................................................................................26 3.3.1. Bitki Boyu ....................................................................................................26 3.3.2. Toplam Yaprak Sayısı..................................................................................26 3.3.3. Toprak Üstü Aksam Yaş Ağırlık..................................................................26 3.3.4. Toprak Üstü Aksam Kuru Ağırlık................................................................26 xiv 3.3.5. Kök Kuru Ağırlık ........................................................................................ 27 3.4. Denemede Kullanılan Toprağın Fiziksel ve Kimyasal Analizlerinde Uygulanan Yöntemler................................................................................. 27 3.4.1. Bünye........................................................................................................... 27 3.4.2. pH................................................................................................................ 27 3.4.3. Toplam Eriyebilir Tuz ................................................................................. 27 3.4.4. Kireç (CaCO3) ............................................................................................. 27 3.4.5. Organik Madde............................................................................................ 28 3.4.6. Alınabilir Fosfor.......................................................................................... 28 3.4.7. Değişebilir K, Ca, Na ve Mg ....................................................................... 28 3.4.8. Yarayışlı Fe, Cu, Zn ve Mn......................................................................... 28 3.5. Bitki Örneklerinde Yapılan İşlemler .............................................................. 28 3.5.1. Bitki Örneklerinin Analize Hazırlanması.................................................... 28 3.5.2. Bitki Örneklerinin Analizi........................................................................... 28 3.5.3. Bitki Örneklerinde Fosfor Analizi............................................................... 29 3.5.4. Kök/ Toprak Üstü Aksam Oranı Hesaplaması ............................................ 29 3.5.5. Toprak Üstü Aksam ile Kaldırılan Fosfor Miktarı ...................................... 29 3.5.6. Bitkilerde Fosfor Etkinliğinin Hesaplanması .............................................. 29 3.5.6.1. Agronomik Etkinlik.................................................................................. 30 3.5.6.2. Fizolojik Etkinlik...................................................................................... 30 3.5.7. Mikro Element (Fe, Zn, Cu ve Mn) Analizi................................................ 30 3.5.8. İstatistiksel Analiz Ve Değerlendirme......................................................... 31 4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 32 4.1. Beslenme Bozukluğu Belirtileri ..................................................................... 32 4.2. Bitki Boyu ...................................................................................................... 36 4.3. Bitkide Toplam Yaprak Sayısı ....................................................................... 38 4.4. Toprak Üstü Aksam Yaş Ağırlık.................................................................... 39 xv 4.5. Toprak Üstü Aksam Kuru Ağırlık...................................................................40 4.6. Kök Kuru Ağırlık ............................................................................................42 4.7. Kök/ Toprak Üstü Aksam Oranı .....................................................................43 4.8. Mısır Genotiplerinin Fosfor Konsantrasyonu..................................................44 4.8.1. Toprak Üstü Aksam Fosfor Konsantrasyonu ...............................................44 4.8.2. Kök Fosfor Konsantrasyonu.........................................................................47 4.9. Toprak Üstü Aksam ile Kaldırılan Fosfor Miktarı..........................................48 4.10. Mısır Genotiplerinin Fosfor Kullanım Etkinlikleri .......................................51 4.10.1. Agronomik Fosfor Etkinliği.......................................................................51 4.10.2. Fizyolojik Fosfor Etkinliği.........................................................................53 4.11. Mısır Genotiplerinin Fe Konsantrasyonu......................................................56 4.11.1. Toprak Üstü Aksam Fe Konsantrasyonu....................................................56 4.11.2. Kök Fe Konsantrasyonu.............................................................................57 4.12. Mısır Genotiplerinin Zn Konsantrasyonu......................................................58 4.12.1. Toprak Üstü Aksam Zn Konsantrasyonu ...................................................58 4.12.2. Kök Zn Konsantrasyonu.............................................................................59 4.13. Mısır Genotiplerinin Cu Konsantrasyonu .....................................................60 4.13.1. Toprak Üstü Aksam Cu Konsantrasyonu...................................................60 4.13.2. Kök Cu Konsantrasyonu ............................................................................61 4.14. Mısır Genotiplerinin Mn Konsantrasyonu ....................................................62 4.14.1. Toprak Üstü Aksam Mn Konsantrasyonu..................................................62 4.14.2. Kökte Mn Konsantrasyonu.........................................................................63 5. SONUÇ ..............................................................................................................65 KAYNAKLAR ......................................................................................................69 ÖZGEÇMİŞ ...........................................................................................................83 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Cin Mısır, Fosfor Etkinliği, Sera Denemesi, Fosfor Alımı tr_TR
dc.title BAZI CİN MISIRI (Zea mays everta Sturt.) GENOTİPLERİNDE FOSFOR KULLANMA ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK BİLİMİ VE BİTKİ BESLEME ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster