dc.contributor.advisor |
Poyrazoğlu, Esin |
|
dc.contributor.author |
Onur, Mediha |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-13T11:39:19Z |
|
dc.date.available |
2021-09-13T11:39:19Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4221 |
|
dc.description.abstract |
AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİMESUNULAN
GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN
ARAŞTIRILMASI
Mediha ONUR
Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Esin POYRAZOĞLU
2021, 67 sayfa
Beslenme tüm canlılarda olduğu gibi insanlar için de çok önemli bir unsurdur.
Beslenmede kullanılan gıdalar metabolik aktiviteleri sağlar ve enerji oluşturur.
Bazı durumlarda gıdalarda oluşan mikrobiyal gelişim, insanlar üzerinde olumsuz
etkiler yaratabilmektedir. Gıdalar üzerinde özellikle biyofilm oluşturan
bakterilerin gelişimi, sağlık açısından tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle
gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamada gıda hijyeni ve güvenliği
önemlidir. Çalışmada toplam 80 adet bakteri izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan
67 adet bakteri tanılaması yapılmıştır. Kalitatif analiz sonucunda 9 bakterinin
biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Kantitatif analizde Enterococcus faecalis strain
2623,Bacillus cereus strain PJA1.5, Citrobacter freundii strain E2WCTM1,
Staphylococcus epidermidis strain 3039, Bacillus cereus strain TBMAX51,
Pantoea conspicua strain B6, Enterococcus faecium strain 4525 bakterileri
kuvvetli adrehan iken Enterococcus gallinarum strain CCFM8325 ve
Enterococcus faecium strain CAU1957 adrehan özellik göstermiştir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v
ÖZET..................................................................................................................... vii
ABSTRACT............................................................................................................ix
ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi
SİMGELER ve KISALTMALAR DİZİNİ ......................................................... xvii
ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................xix
ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xxi
1. GİRİŞ ...................................................................................................................1
1.1.Biyofilmin Tarihçesi ..........................................................................................4
1.2. Biyofilmin Tanım ve Yapısı..............................................................................5
1.3. Biyofilm Oluşum Mekanizması ve Aşamaları ..................................................7
1.3.1. Tutunma .........................................................................................................8
1.3.2. Geri Dönüşümsüz Bağlanma..........................................................................9
1.3.3. Kolonizasyon ve Mikrokoloni Oluşumu ........................................................9
1.3.4. Kopma ..........................................................................................................10
1.4. Quorum Sensing (Yeterli Çoğunluğu Algılama).............................................10
1.4.1. Gram Negatif Bakterilerde Quorum Sensing Mekanizması (Çoğunluğu
Algılama) .....................................................................................................11
1.4.2. Gram Pozitif Bakterilerde Quorum Sensing Mekanizması (Çoğunluğu
Algılama) .....................................................................................................12
1.5. Biyofilm Oluşumunu Etkileyen İç ve Dış Faktörler .......................................13
1.6. Biyofilmde Antimikrobiyal Direnç Mekanizması...........................................14
2. KAYNAK ÖZETLERİ ......................................................................................16
2.1. Dünya'da Yapılan Çalışmalar..........................................................................16
xiv
2.2. Türkiye'de Yapılan Çalışmalar...................................................................... 18
3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................ 21
3.1. Örneklerin Toplanması ve İzolatların Saflaştırılması..................................... 21
3.1.1. Örneklerin Toplanması................................................................................ 21
3.1.2. İzolatların Saflaştırılması............................................................................. 21
3.1.3. Kullanılan Besi Ortamları............................................................................ 22
3.1.4. Çözeltiler ..................................................................................................... 23
3.2. İzolatların İdentifikasyonu.............................................................................. 28
3.2.1. İzolatların Morfolojik Özellikler................................................................. 28
3.2.2. İzolatların Kültürel Özellikler ..................................................................... 29
3.2.3. İzolatların Biyokimyasal Özellikler ............................................................ 29
3.2.3.1. Katalaz Testi............................................................................................. 29
3.2.3.2. Karbonhidrat Fermantasyon ..................................................................... 29
3.2.3.3. Nişasta Hidrolizi....................................................................................... 30
3.2.3.4. Üre Hidrolizi............................................................................................. 30
3.2.3.5. Hidrojen Sülfit Üretimi............................................................................. 30
3.2.3.6. İndol Testi................................................................................................. 30
3.2.3.7. Metil Red Testi......................................................................................... 30
3.2.3.8. Voges Proskauer Testi............................................................................. 30
3.2.3.9. Sitrat Testi ................................................................................................ 31
3.2.4. Moleküler Analiz......................................................................................... 31
3.2.4.1. Total DNA İzolasyonu ............................................................................. 31
3.2.4.2. Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR)........................................................ 32
3.3. Biyofilm Analizi............................................................................................. 34
3.3.1. Kalitatif Analiz ............................................................................................ 34
3.3.2. Kantitatif Analiz .......................................................................................... 34
xv
4. BULGULAR......................................................................................................35
4.1. İzolatların Morfolojileri...................................................................................35
4.2. Kültürel Özellikler...........................................................................................36
4.3. Biyokimyasal Analiz.......................................................................................36
4.3.1. Analiz Sonuçları...........................................................................................36
4.4. Moleküler Analiz ............................................................................................37
4.4.1. Moleküler Analiz Sonuçları .........................................................................37
4.4.2. Analizi Yapılan Modeller ve Filogenetik Ağaç Diyagramı .........................43
4.5. Biyofilm Analizi..............................................................................................45
4.5.1. Kalitatif Analiz.............................................................................................45
4.5.2. Kantitatif Analiz...........................................................................................46
5. TARTIŞMA VE SONUÇ...................................................................................48
KAYNAKLAR ......................................................................................................53
ÖZGEÇMİŞ ...........................................................................................................67 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Biyofilm, Gıda, Gıda Tezgâhları, Bakteri, Kalitatif ve Kantitatif Analiz |
tr_TR |
dc.title |
AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİME SUNULAN GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI |
tr_TR |