eArşiv@Adu

AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİME SUNULAN GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Poyrazoğlu, Esin
dc.contributor.author Onur, Mediha
dc.date.accessioned 2021-09-13T11:39:19Z
dc.date.available 2021-09-13T11:39:19Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4221
dc.description.abstract AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİMESUNULAN GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI Mediha ONUR Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Esin POYRAZOĞLU 2021, 67 sayfa Beslenme tüm canlılarda olduğu gibi insanlar için de çok önemli bir unsurdur. Beslenmede kullanılan gıdalar metabolik aktiviteleri sağlar ve enerji oluşturur. Bazı durumlarda gıdalarda oluşan mikrobiyal gelişim, insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Gıdalar üzerinde özellikle biyofilm oluşturan bakterilerin gelişimi, sağlık açısından tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamada gıda hijyeni ve güvenliği önemlidir. Çalışmada toplam 80 adet bakteri izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan 67 adet bakteri tanılaması yapılmıştır. Kalitatif analiz sonucunda 9 bakterinin biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Kantitatif analizde Enterococcus faecalis strain 2623,Bacillus cereus strain PJA1.5, Citrobacter freundii strain E2WCTM1, Staphylococcus epidermidis strain 3039, Bacillus cereus strain TBMAX51, Pantoea conspicua strain B6, Enterococcus faecium strain 4525 bakterileri kuvvetli adrehan iken Enterococcus gallinarum strain CCFM8325 ve Enterococcus faecium strain CAU1957 adrehan özellik göstermiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET..................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi SİMGELER ve KISALTMALAR DİZİNİ ......................................................... xvii ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................xix ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xxi 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 1.1.Biyofilmin Tarihçesi ..........................................................................................4 1.2. Biyofilmin Tanım ve Yapısı..............................................................................5 1.3. Biyofilm Oluşum Mekanizması ve Aşamaları ..................................................7 1.3.1. Tutunma .........................................................................................................8 1.3.2. Geri Dönüşümsüz Bağlanma..........................................................................9 1.3.3. Kolonizasyon ve Mikrokoloni Oluşumu ........................................................9 1.3.4. Kopma ..........................................................................................................10 1.4. Quorum Sensing (Yeterli Çoğunluğu Algılama).............................................10 1.4.1. Gram Negatif Bakterilerde Quorum Sensing Mekanizması (Çoğunluğu Algılama) .....................................................................................................11 1.4.2. Gram Pozitif Bakterilerde Quorum Sensing Mekanizması (Çoğunluğu Algılama) .....................................................................................................12 1.5. Biyofilm Oluşumunu Etkileyen İç ve Dış Faktörler .......................................13 1.6. Biyofilmde Antimikrobiyal Direnç Mekanizması...........................................14 2. KAYNAK ÖZETLERİ ......................................................................................16 2.1. Dünya'da Yapılan Çalışmalar..........................................................................16 xiv 2.2. Türkiye'de Yapılan Çalışmalar...................................................................... 18 3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................ 21 3.1. Örneklerin Toplanması ve İzolatların Saflaştırılması..................................... 21 3.1.1. Örneklerin Toplanması................................................................................ 21 3.1.2. İzolatların Saflaştırılması............................................................................. 21 3.1.3. Kullanılan Besi Ortamları............................................................................ 22 3.1.4. Çözeltiler ..................................................................................................... 23 3.2. İzolatların İdentifikasyonu.............................................................................. 28 3.2.1. İzolatların Morfolojik Özellikler................................................................. 28 3.2.2. İzolatların Kültürel Özellikler ..................................................................... 29 3.2.3. İzolatların Biyokimyasal Özellikler ............................................................ 29 3.2.3.1. Katalaz Testi............................................................................................. 29 3.2.3.2. Karbonhidrat Fermantasyon ..................................................................... 29 3.2.3.3. Nişasta Hidrolizi....................................................................................... 30 3.2.3.4. Üre Hidrolizi............................................................................................. 30 3.2.3.5. Hidrojen Sülfit Üretimi............................................................................. 30 3.2.3.6. İndol Testi................................................................................................. 30 3.2.3.7. Metil Red Testi......................................................................................... 30 3.2.3.8. Voges Proskauer Testi............................................................................. 30 3.2.3.9. Sitrat Testi ................................................................................................ 31 3.2.4. Moleküler Analiz......................................................................................... 31 3.2.4.1. Total DNA İzolasyonu ............................................................................. 31 3.2.4.2. Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR)........................................................ 32 3.3. Biyofilm Analizi............................................................................................. 34 3.3.1. Kalitatif Analiz ............................................................................................ 34 3.3.2. Kantitatif Analiz .......................................................................................... 34 xv 4. BULGULAR......................................................................................................35 4.1. İzolatların Morfolojileri...................................................................................35 4.2. Kültürel Özellikler...........................................................................................36 4.3. Biyokimyasal Analiz.......................................................................................36 4.3.1. Analiz Sonuçları...........................................................................................36 4.4. Moleküler Analiz ............................................................................................37 4.4.1. Moleküler Analiz Sonuçları .........................................................................37 4.4.2. Analizi Yapılan Modeller ve Filogenetik Ağaç Diyagramı .........................43 4.5. Biyofilm Analizi..............................................................................................45 4.5.1. Kalitatif Analiz.............................................................................................45 4.5.2. Kantitatif Analiz...........................................................................................46 5. TARTIŞMA VE SONUÇ...................................................................................48 KAYNAKLAR ......................................................................................................53 ÖZGEÇMİŞ ...........................................................................................................67 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Biyofilm, Gıda, Gıda Tezgâhları, Bakteri, Kalitatif ve Kantitatif Analiz tr_TR
dc.title AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİME SUNULAN GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster