Özet:
AYDIN İLİNDE SATIŞ TEZGAHLARINDA TÜKETİMESUNULAN
GIDALARDA BİYOFİLM OLUŞTURAN BAKTERİLERİN
ARAŞTIRILMASI
Mediha ONUR
Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Esin POYRAZOĞLU
2021, 67 sayfa
Beslenme tüm canlılarda olduğu gibi insanlar için de çok önemli bir unsurdur.
Beslenmede kullanılan gıdalar metabolik aktiviteleri sağlar ve enerji oluşturur.
Bazı durumlarda gıdalarda oluşan mikrobiyal gelişim, insanlar üzerinde olumsuz
etkiler yaratabilmektedir. Gıdalar üzerinde özellikle biyofilm oluşturan
bakterilerin gelişimi, sağlık açısından tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle
gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamada gıda hijyeni ve güvenliği
önemlidir. Çalışmada toplam 80 adet bakteri izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan
67 adet bakteri tanılaması yapılmıştır. Kalitatif analiz sonucunda 9 bakterinin
biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Kantitatif analizde Enterococcus faecalis strain
2623,Bacillus cereus strain PJA1.5, Citrobacter freundii strain E2WCTM1,
Staphylococcus epidermidis strain 3039, Bacillus cereus strain TBMAX51,
Pantoea conspicua strain B6, Enterococcus faecium strain 4525 bakterileri
kuvvetli adrehan iken Enterococcus gallinarum strain CCFM8325 ve
Enterococcus faecium strain CAU1957 adrehan özellik göstermiştir.