eArşiv@Adu

YERLİ VE HİBRİT BİBERLERDE (Capsicum annuum L.) FARKLI GÜBRELEME UYGULAMALARININ FİTOKİMYASAL İÇERİĞE ETKİSİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Akan, Özlem
dc.contributor.author Keser, Burcu
dc.date.accessioned 2021-09-13T11:35:54Z
dc.date.available 2021-09-13T11:35:54Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4212
dc.description.abstract YERLİ VE HİBRİT BİBERLERDE (Capsicum annuum L.) FARKLI GÜBRELEME UYGULAMALARININ FİTOKİMYASAL İÇERİĞE ETKİSİ Burcu KESER Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Özlem AKAN 2021 127 Sayfa Deneme, Aydın ilinde uzun yıllardır yetişiriciliği yapılan yerli biber (Bozdoğan) ile hibrit (Capsicum annum L. cv. Altan) çeşitlerinin bazı morfolojik özellikler ile seçilen fitokimyasal içerikler açısından farkını ve gübreleme uygulamaları ile değişimini görmek amacıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama alanında kurulmuştur. Çalışmada gübre materyali olarak biohumus gübre 250kg/da (B50), 500 kg/da (B100) ve 50 kg/da 15:15:15 ticari gübre kullanılmıştır. Gübre kullanılmayan kontrol ile 4 farklı uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu denemede en ilginç sonuçlar DAD/UV dedektörlü HPLC cihazı kullanılarak 280 nm dalga boyunda yapılan fitokimyasal içeriklerden elde edilmiştir. Yerli biberin fenolik bileşenlerce en yüksek konsantrasyonlara sahip olduğu belirlenmiştir. Taze biberde klorojenik, sinapik ve rosmarinik asidin sadece B100 gübre uygulaması ile etkilenerek yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Yerli kuru biberde protokateşik asit 33,41, klorojenik asit 23,14, sinapik asit, 165,67, rosmarinik asit 508,46 ve kuersetin 17,90 mg/kg yüksek çıkmıştır. Kateşin kuru hibrit biberde 324,84 mg/kg önemli oranda yüksek çıkan tek fenolik bileşendir. IPGRI’ nın biber tanımlama listesine göre incelenen 17 karakterden 11’ i bakımından biberler arasında fark görülememiştir. Hibrit biberde bitki boyu, meyve çapı, titre edilebilir asitlik yüksek çıkarken, meyve boyu, plesenta uzunluğu yerli biberde yüksek ölçülmüştür. Kontrol uygulamasına göre farklı çıkan bitki gövde çapı en yüksek 137,39 mm B100 gübre uygulaması ile elde edilmiştir. Çalışma bulgularına göre fitokimyasal verilerinin yerli biberde yüksek çıkması, diğer özelliklerde ise önemsiz farklılıklar bulunması yerli biber kullanımının ön plana çıkarılarak destkelenmesi gerektiğini işaret etmektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER ÖZET…………………………………………………………………………Vİİ ABSTRACT…………………………………………………………………..İX ÖNSÖZ………………………………………………………………………….Xİ KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ…………………………………....XV ŞEKİLLER DİZİNİ…………………………………………………………...XVİİ ÇİZELGELER DİZİNİ………………………………………………………...XİX 1. GİRİŞ………………………………………………………………………..1 2. KAYNAK ÖZETLERİ…………………………………………………...9 2.1. Morfolojik Özellikler……………………………………………………..9 2.2. Sebzelerdeki Fenolik Bileşikler…………………………………………12 2.3. Gübrelemenin Sebze Özelliklerine Etkisi……………………………….15 3. MATERYAL VE YÖNTEM……………………………………………16 3.1. Materyal…………………………………………………………………16 3.2. Yöntem…………………………………………………………………..22 3.2.1. Deneme Alanı Toprak Hazırlığı ve Fide Dikimi………………….22 3.2.2. Toprak Özelliklerinin Belirlenmesi……………………………….26 3.2.3. Morfolojik Ölçüm ve Gözlemler………………………………….27 3.2.4. Verim Özelliklerinin Belirlenmesi………………………………..32 3.2.5. Kimyasal Analizler………………………………………………..32 4. BULGULAR VE TARTIŞMA………………………………………38 4.1. Biber Örneklerinde Morfolojik Özelliklere Ait Bulgular……………….38 4.1.1. Bitki Özellikleri…………………………………………………...38 xiv 4.1.2. Meyve Özellikleri…………………………………………………...42 4.2. Biber Örneklerinde Fenolik Bileşiklere Ait Bulgular……………………....49 5. SONUÇ…………………………………………………………………..59 KAYNAKLAR…………………………………………………………………..62 ÖZGEÇMİŞ……………………………………………………………………...71 EK-1: İSTATİSTİKSEL HESAPLAMA TABLOLARI………………………..77.77 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Biber, fenolik bilşenler, morfolojik özellik, meyve boyu tr_TR
dc.title YERLİ VE HİBRİT BİBERLERDE (Capsicum annuum L.) FARKLI GÜBRELEME UYGULAMALARININ FİTOKİMYASAL İÇERİĞE ETKİSİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster