Özet:
YERLİ VE HİBRİT BİBERLERDE (Capsicum annuum L.) FARKLI
GÜBRELEME UYGULAMALARININ FİTOKİMYASAL İÇERİĞE
ETKİSİ
Burcu KESER
Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Özlem AKAN
2021 127 Sayfa
Deneme, Aydın ilinde uzun yıllardır yetişiriciliği yapılan yerli biber (Bozdoğan)
ile hibrit (Capsicum annum L. cv. Altan) çeşitlerinin bazı morfolojik özellikler ile
seçilen fitokimyasal içerikler açısından farkını ve gübreleme uygulamaları ile
değişimini görmek amacıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bahçe Bitkileri
Bölümü uygulama alanında kurulmuştur. Çalışmada gübre materyali olarak
biohumus gübre 250kg/da (B50), 500 kg/da (B100) ve 50 kg/da 15:15:15 ticari
gübre kullanılmıştır. Gübre kullanılmayan kontrol ile 4 farklı uygulama
gerçekleştirilmiştir. Bu denemede en ilginç sonuçlar DAD/UV dedektörlü HPLC
cihazı kullanılarak 280 nm dalga boyunda yapılan fitokimyasal içeriklerden elde
edilmiştir. Yerli biberin fenolik bileşenlerce en yüksek konsantrasyonlara sahip
olduğu belirlenmiştir. Taze biberde klorojenik, sinapik ve rosmarinik asidin sadece
B100 gübre uygulaması ile etkilenerek yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Yerli kuru
biberde protokateşik asit 33,41, klorojenik asit 23,14, sinapik asit, 165,67,
rosmarinik asit 508,46 ve kuersetin 17,90 mg/kg yüksek çıkmıştır. Kateşin kuru
hibrit biberde 324,84 mg/kg önemli oranda yüksek çıkan tek fenolik bileşendir.
IPGRI’ nın biber tanımlama listesine göre incelenen 17 karakterden 11’ i
bakımından biberler arasında fark görülememiştir. Hibrit biberde bitki boyu,
meyve çapı, titre edilebilir asitlik yüksek çıkarken, meyve boyu, plesenta uzunluğu
yerli biberde yüksek ölçülmüştür. Kontrol uygulamasına göre farklı çıkan bitki
gövde çapı en yüksek 137,39 mm B100 gübre uygulaması ile elde edilmiştir.
Çalışma bulgularına göre fitokimyasal verilerinin yerli biberde yüksek çıkması,
diğer özelliklerde ise önemsiz farklılıklar bulunması yerli biber kullanımının ön
plana çıkarılarak destkelenmesi gerektiğini işaret etmektedir.