eArşiv@Adu

Anoxybacillus kaynarcensis HBB180 LİPAZININ ÜRETİMİ ÜZERİNE KÜLTÜR KOŞULLARININ ETKİSİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Metin, Kubilay
dc.contributor.author Çanakı, Aslı
dc.date.accessioned 2021-09-13T11:35:32Z
dc.date.available 2021-09-13T11:35:32Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4210
dc.description.abstract Anoxybacillus kaynarcensis HBB 180 LİPAZININ ÜRETİMİ ÜZERİNE KÜLTÜR KOŞULLARININ ETKİSİ Aslı ÇANAKÇI Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın 2021 Amaç: Anoxybacillus sp. HBB180 tarafından üretilen lipazın, üretim koşullarının optimizasyonu yapılarak en yüksek verimde enzim üretiminin sağlanması amaçlanmıştır. Materyal Yötem: Substrat olarak p-NPL (p-nitrofenil laurat) kullanılarak spektrofotometrik olarak lipaz aktivite tayini yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada Aydın ili sıcak su kaynaklarından izole edilerek Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Kültür Stok’larında kayıtlı bulunan HBB180 izolatı kullandı. Lipolitik aktivite gösterdiği daha önceden bilinen HBB180 izolatı; termofilik, Gram-pozitif, endospor oluşturan, çubuk şeklinde ve hareketli bir bakteridir. HBB180 suşunun 16S rRNA dizi analizi sonucunda (%95.07) ile Anoxybacillus kaynarcensis türü ile benzerlik gösterdi. HBB180 suşu en iyi enzim üretimi için kültür koşulları optimize edildiğinde; karbon kaynağı olarak %0,5’lik zeytin yağı, azot kaynağı olarak %0,5’lik pepton içeren, pH 6,50 ve 55°C’de saptandı. HBB180 izolatı optimum koşullarda geliştirildiğinde enzim üretimi logaritmik fazın başlarında başladı ve durgunluk fazında (12.saat) maksimuma ulaştı. Enzimin hücre içinde olduğu saptandı. A. kaynarcensis HBB180 lipazının pH 8,50’de ve 55 °C optimum aktivite gösterdiği belirlendi. Sonuç: Anoxybacilluskaynarcensis HBB 180 bakterisinden elde edilen lipazın, endüstriyel ve biyoteknolojik alanlarda termostabil lipaz uygulamalarında kullanım potansiyeli olduğunu düşünmekteyiz. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .............................................................................................................iii TEŞEKKÜR ......................................................................................................................... iv İÇİNDEKİLER...................................................................................................................... v SİMGELER DİZİNİ............................................................................................................. ix ŞEKİLLER DİZİNİ.............................................................................................................. xi TABLOLAR DİZİNİ........................................................................................................... xii ÖZET.................................................................................................................................. xiv ABSTRACT ........................................................................................................................ xv 1. GİRİŞ................................................................................................................................. 1 1.1. Enzimler ......................................................................................................................... 2 1.1.1. Enzimlerin Tarihçesi.................................................................................................... 2 1.1.2. Enzimlerin Tanımı ve Özellikleri................................................................................ 3 1.1.3. Enzimlerin İsimlendirmesi .......................................................................................... 4 1.1.4. Enzim Kodlanması ................................................................................................................5 1.1.5. Enzimlerin Sınıflandırılması ("Enzyme Classification and Nomenclature," .............. 5 1.1.6. Enzimlerin Yapısal Özellikleri .................................................................................... 6 1.1.6.1. Aktif bölgeler............................................................................................................ 6 1.1.6.2. Katalitik etkinlik.................................................................................................................7 1.1.6.3. Spesifiklik............................................................................................................................7 1.1.6.4. Enzim Aktivitesi.................................................................................................................7 1.1.6.5. Sıcaklık ..................................................................................................................... 7 1.1.6.6. pH .........................................................................................................................................8 1.1.6.7. Enzim konsantrasyonu.......................................................................................................8 1.1.6.8. Substrat konsantrasyonu....................................................................................................8 vi 1.1.6.9. Zaman ..................................................................................................................................9 1.2. Lipazlar........................................................................................................................... 9 1.2.1. Tarihçe......................................................................................................................... 9 1.2.2. Lipazların Yapısı ....................................................................................................... 10 1.2.3. Lipazların Biyokimyasal Sınıflandırması.........................................................................11 1.2.3.1. Spesifik Özellğine Göre Lipazlar...................................................................................11 1.2.3.1.1. Substrat Seçiciliğine göre Lipazlar.............................................................................11 1.2.3.1.2. Pozisyon Seçiciliğine göre Lipazlar ...........................................................................12 1.2.3.1.3. Enantiospesifikliğine göre lipazlar .............................................................................13 1.2.3.2. Kaynağına Göre Lipazlar ................................................................................................14 1.2.3.2.1. Bitki kaynaklı lipazlar ..................................................................................................14 1.2.3.2.2. Hayvan ve Böcek kaynaklı lipazlar ............................................................................14 1.2.3.2.3. Mikrobiyal kaynaklı lipazlar ............................................................................... 15 1.2.4. Lipazların Ara yüzey Aktivasyonu............................................................................ 16 1.2.5. Lipaz Aktivitesinin Belirlenme Yöntemleri .............................................................. 16 1.2.6. Lipazların Katalizlediği Reaksiyonlar....................................................................... 16 1.2.6.1. Hidroliz ..............................................................................................................................17 1.2.6.2. Sentez.................................................................................................................................17 1.2.7. Lipazların Endüstriyel Uygulamaları ........................................................................ 19 1.2.7.1. Süt endüstrisinde lipaz.....................................................................................................20 1.2.7.2. Yağ endüstrisinde lipazlar...............................................................................................21 1.2.7.3. Çay endüstrisinde kullanılan lipazlar.............................................................................21 1.2.7.4. Et ve balık endüstrisinde lipazlar ...................................................................................21 1.2.7.5. Besinler..............................................................................................................................22 1.2.7.6. Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan lipazlar ........................................22 1.2.7.7. Deterjan endüstrisinde lipazlar............................................................................... 23 vii 1.2.7.8. Atık su veya atık su arıtımında lipaz ...................................................................... 23 1.2.7.9. Biyodizel üretimi .................................................................................................... 24 1.2.7.10. Medikal uygulamalar............................................................................................ 24 1.2.7.11. Kâğıt atıklarının boya giderimi ....................................................................................25 1.3. Anoxybacillus Suşları ................................................................................................... 28 1.3.1. Anoxybacillus İçin Uygun Yaşam Ortamı................................................................. 31 1.3.2. Sentetik Ortam........................................................................................................... 31 1.4. Çalışmanın amacı ......................................................................................................... 31 2. KAYNAK ÖZETLERİ.................................................................................................... 32 2.1. Lipaz Üretimi................................................................................................................ 32 2.2. Lipaz Üretimi Üzerine Ph ve Sıcaklığın Etkisi ............................................................ 33 2.3. Karbon Kaynağının Etkisi ............................................................................................ 35 2.4. Azot Kaynağının Etkisi ................................................................................................ 36 2.5. Zeytin Atık Suyu .......................................................................................................... 39 2.6. Lipaz aktivitesi üzerine pH ve Sıcaklığın Etkisi .......................................................... 39 3. MATERYAL VE YÖNTEM .......................................................................................... 41 3.1. Kimyasallar................................................................................................................... 41 3.2. Mikroorganizma ........................................................................................................... 42 3.3. Kantitatif Lipaz Aktivite Tayini ................................................................................... 41 3.4. 16S rRNA Analizi ile HBB-180 İzolatının Tanılanması.............................................. 44 3.4.1. İzolattan genomik DNA izolasyonu ve PCR............................................................. 44 3.4.2. Data Analizi............................................................................................................... 45 3.5. Kültür Koşullarının Anoxybacillus kaynarcensis HBB 180 Lipaz Üretimi Üzerine etkisi........................................................................................................................... 45 3.5.1. Başlangıç pH’ ının Lipaz üretimi üzerine etkisi........................................................ 45 3.5.2. İnkübasyon sıcaklığının Lipaz üretimi üzerine etkisi................................................ 45 viii 3.5.3. Lipaz üretimi üzerine karbon kaynaklarının etkisi.................................................... 46 3.5.4. Azot Kaynaklarının Lipaz Üretimi Üzerine Etkisi.................................................... 47 3.5.5. İnkübasyon Süresinin Lipaz Üretimi Üzerine Etkisi................................................. 48 3.5.6. Lipaz Üretimi Üzerine Lipazın Lokalizayonu........................................................... 48 3.6. Anoxybacillus kaynarcensis HBB 180 Lipazının Karakterizasyonu ............................ 49 3.6.1. Enzim aktivitesi üzerine pH’ nın etkisi ..................................................................... 49 3.6.2. Sıcaklığın Enzim Aktivitesi Üzerine Etkisi............................................................... 51 3.7. Verilerin değerlendirilmesi........................................................................................... 51 4. BULGULAR VE TARTIŞMA........................................................................................ 52 4.1. Data analizi................................................................................................................... 53 4.2. Kültür Koşullarının Anoxybacillus Kaynarcensis Hbb 180 Lipaz Üretimi Üzerine Etkisi .......................................................................................................................... 55 4.2.1. Başlangıç pH’nın Lipaz Üretimi Üzerine Etkisi........................................................ 55 4.2.2. İnkübasyon Sıcaklığının Lipaz Üretimi Üzerine Etkisi............................................. 57 4.2.3. Karbon Kaynağının Lipaz Üretimi Üzerine Etkisi.................................................... 60 4.2.4. Azot Kaynaklarının Lipaz Üretimi Üzerine Etkisi.................................................... 68 4.2.5. HBB 180’nin zamana bağlı değişimi ve lipaz üretimi .............................................. 72 4.2.6. Lipaz üretimi üzerine lipazın lokalizasyonu.............................................................. 76 4.3. Anoxybacillus kaynarcensis HBB 180 Lipazının Karakterizasyonu............................ 77 4.3.1. pH’ın Enzim Aktivitesi Üzerine Etkisi...................................................................... 77 4.3.2. İnkübasyon sıcaklığının Enzim aktivitesi üzerine etkisi ........................................... 80 5. SONUÇLAR.................................................................................................................... 83 6. KAYNAKLAR................................................................................................................ 86 BİLİMSEL ETİK BEYANI............................................................................................... 102 ÖZGEÇMİŞ....................................................................................................................... 103 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Lipaz, Anoxybacillus, Üretim optimizasyonu, Termofilik, Enzim karakterizasyonu tr_TR
dc.title Anoxybacillus kaynarcensis HBB180 LİPAZININ ÜRETİMİ ÜZERİNE KÜLTÜR KOŞULLARININ ETKİSİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster