Özet:
YERLİ, STANDART VE HİBRİT BİBERLERDE (Capsicum annuum
L.) BAZI VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ
Hülya GÜLCAN
Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: . Dr. Öğr. Üyesi Özlem AKAN
2020, 61 Sayfa
Aydın’da uzun yıllardır üretilen ve sevilerek tüketilen, dört yerli biber
popülâsyonunu, piyasada bulunan standart ve hibrit biber (Capsicum annuum L.)
çeşitleri ile karşılaştırmak amacıyla kurulan denemede, söz konusu biberlerin bazı
morfolojik, pomolojik ve fitokimyasal özellikleri incelenmiştir. En yüksek verime
3,1 ton/da ile Bozdoğan popülasyonunda ulaşılmış, en düşük verim ise 2,1 ton/da
ile Hibrit çeşitten elde edilmiştir. Meyve başına tohum sayısı açısından 89 adet
tohum ile Çiftlik populasyonu ilk sırada yer alırken, hibrit çeşit 52 adet tohum ile
sonda yer almıştır. SÇKM değeri olarak Çiftlik biberi (6,1) en iyi sonucu verirken,
en düşük kuru madde miktarı Hibrit çeşitte (5,5) elde edilmiştir. Meyve eti
kalınlığı 2,7 mm ile en kalın Hibrit çeşitte ölçülürken, 2,2 mm ile en ince
Bozdoğan popülâsyonunda ölçülmüştür. İlk hasada kadar geçen gün sayısı 45 gün
ile Hibrit çeşitte, 59 gün ile Çiftlik popülâsyonunda gözlenmiştir. Taze biberde
fenolik madde miktarı bakımından öne çıkan çeşit Yenipazar (Kateşin 59,6 mg/kg,
Şiringik 2,4 mg/kg, Ferulik 4,2 mg/kg, quercetin 3,1 mg/kg) ve Bozdoğan
(Protokateşik 9,5 mg/kg, Vanilik 6,5 mg/kg, Kafeik 5 mg/kg, Rosmarinik 30,3
mg/kg) popülasyonları olmuştur. Kuru biberde fenolik madde miktarı bakımından
yine yerli populasyonlardan Çiftlik (Vanilik 119,6 mg/kg), Yenipazar (Kateşin
447,4 mg/kg) ve Bozdoğan (Protokateşik 30,8 mg/kg, Kafeik 264,1 mg/kg,
Sinapik 138 mg/kg, Rosmarinik 504,1 mg/kg) popülasyonları olmuştur.
Sonuçlar bazı parametreler açısından yerli biber çeşitlerimizin öne çıktığını işaret
etmektedir.