dc.contributor.advisor |
Ünay, Aydın |
|
dc.contributor.author |
Altıntaş, Dilara |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-09T13:25:02Z |
|
dc.date.available |
2021-09-09T13:25:02Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4195 |
|
dc.description.abstract |
MUTASYON ISLAHI YOLUYLA PAMUKTA (Gossypium hirsutum L.)
HERBİSİTLERE TOLERANSLI GENOTİP GELİŞTİREBİLME
OLANAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Dilara ALTINTAŞ
Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Aydın ÜNAY
2020, 65 sayfa
Bu çalışma, mutasyon yoluyla imidazolinone grubu herbisitlere toleranslı (IMI)
pamuk (Gossypium hirsutum L.) genotiplerini elde etme olanaklarını
değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Gloria pamuk çeşidine ait tohumlar farklı
gama ışını ve etilmetan sülfonat (EMS) ile ayrı ayrı muamele edildi. 2016 yılında
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü uygulama alanında yetiştirilen 5-6 yapraklı
dönemdeki M1 bitkilerine imazamox etken maddeli herbisit uygulanmıştır. Koza
oluşturabilen bitkilerin M2 dölleri 2017 yılına aktarılmış ve tarımsal özellikleri
yönünden karşılaştırılmıştır.
Özellikle 200 ve 300 G dozlarında herbisitten etkilenmeyen bitkilerin yoğunlaştığı
görülmüştür. Bu bitkilerin koza sayısı, koza ağırlığı, çırçır randımanı, lif uzunluğu,
lif inceliği ve lif dayanıklılığı yönünden M1 bitkilerine göre daha üstün özellikle
taşıdığı saptanmıştır. Sonuçta, mutasyon ıslahı ile IMI tolerant pamuk çeşitleri
geliştirilebileceği ortaya konulmuştur |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v
ÖZET .................................................................................................................... vii
ABSTRACT............................................................................................................ix
ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi
KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ...........................................................xv
ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii
ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix
1. GİRİŞ ...................................................................................................................1
2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................4
3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................14
3.1. Materyal ..........................................................................................................14
3.1.1. Deneme Materyalinin Özellikleri.................................................................14
3.1.2. Deneme Yerinin Toprak ve İklim Özellikleri ..............................................14
3.1.2.1. Toprak özellikleri ......................................................................................14
3.1.2.2. Deneme yılına ilişkin iklim özellikleri......................................................16
3.2. Yöntem............................................................................................................17
3.3. İncelenen Özellikler ........................................................................................19
3.3.1. Bitki Boyu (cm)............................................................................................19
3.3.2. Çimlenme Oranı (%)....................................................................................19
3.3.3. Herbisit Uygulamasında Hayatta Kalan Bitki Sayısı ...................................19
3.3.4. Bitkilerde Değişim Gözlemleri ....................................................................19
3.3.5. Bitkideki Koza Sayısı (adet/bitki)................................................................19
3.3.6. Koza Kütlü Ağırlığı (g)................................................................................19
3.3.7. Çırçır Randımanı (%)...................................................................................19
xiv
3.3.8. Lif İnceliği (micronaire).............................................................................. 20
3.3.9. Lif Uzunluğu (mm) ..................................................................................... 20
3.3.10. Lif Dayanıklılığı........................................................................................ 20
4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 21
4.1. Çimlenme Oranı (%) ...................................................................................... 21
4.2. Herbisit Uygulaması Sonrası Canlı Bitki Sayısı............................................. 21
4.3. Bitki Boyu (cm).............................................................................................. 23
4.4. Bitkideki Koza Sayısı (adet/bitki) .................................................................. 25
4.5. Koza Kütlü Ağırlığı (g) .................................................................................. 27
4.6. Çırçır Randımanı (%) ..................................................................................... 28
4.7. Lif İnceliği (micronaire)................................................................................. 29
4.8. Lif Uzunluğu (mm) ........................................................................................ 30
4.9. Lif Dayanıklılığı (g teks-1
).............................................................................. 32
5. SONUÇ ............................................................................................................. 33
KAYNAKLAR...................................................................................................... 34
ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 4 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Pamuk, Mutasyon Islahı, EMS, IMI, Herbisit. |
tr_TR |
dc.title |
MUTASYON ISLAHI YOLUYLA PAMUKTA (Gossypium hirsutum L.) HERBİSİTLERE TOLERANSLI GENOTİP GELİŞTİREBİLME OLANAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ |
tr_TR |
dc.type |
doctoralThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLRTİ ANABİLİM DALI |
tr_TR |