eArşiv@Adu

MUTASYON ISLAHI YOLUYLA PAMUKTA (Gossypium hirsutum L.) HERBİSİTLERE TOLERANSLI GENOTİP GELİŞTİREBİLME OLANAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ünay, Aydın
dc.contributor.author Altıntaş, Dilara
dc.date.accessioned 2021-09-09T13:25:02Z
dc.date.available 2021-09-09T13:25:02Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4195
dc.description.abstract MUTASYON ISLAHI YOLUYLA PAMUKTA (Gossypium hirsutum L.) HERBİSİTLERE TOLERANSLI GENOTİP GELİŞTİREBİLME OLANAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dilara ALTINTAŞ Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Aydın ÜNAY 2020, 65 sayfa Bu çalışma, mutasyon yoluyla imidazolinone grubu herbisitlere toleranslı (IMI) pamuk (Gossypium hirsutum L.) genotiplerini elde etme olanaklarını değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Gloria pamuk çeşidine ait tohumlar farklı gama ışını ve etilmetan sülfonat (EMS) ile ayrı ayrı muamele edildi. 2016 yılında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü uygulama alanında yetiştirilen 5-6 yapraklı dönemdeki M1 bitkilerine imazamox etken maddeli herbisit uygulanmıştır. Koza oluşturabilen bitkilerin M2 dölleri 2017 yılına aktarılmış ve tarımsal özellikleri yönünden karşılaştırılmıştır. Özellikle 200 ve 300 G dozlarında herbisitten etkilenmeyen bitkilerin yoğunlaştığı görülmüştür. Bu bitkilerin koza sayısı, koza ağırlığı, çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif inceliği ve lif dayanıklılığı yönünden M1 bitkilerine göre daha üstün özellikle taşıdığı saptanmıştır. Sonuçta, mutasyon ıslahı ile IMI tolerant pamuk çeşitleri geliştirilebileceği ortaya konulmuştur tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ...........................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................4 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................14 3.1. Materyal ..........................................................................................................14 3.1.1. Deneme Materyalinin Özellikleri.................................................................14 3.1.2. Deneme Yerinin Toprak ve İklim Özellikleri ..............................................14 3.1.2.1. Toprak özellikleri ......................................................................................14 3.1.2.2. Deneme yılına ilişkin iklim özellikleri......................................................16 3.2. Yöntem............................................................................................................17 3.3. İncelenen Özellikler ........................................................................................19 3.3.1. Bitki Boyu (cm)............................................................................................19 3.3.2. Çimlenme Oranı (%)....................................................................................19 3.3.3. Herbisit Uygulamasında Hayatta Kalan Bitki Sayısı ...................................19 3.3.4. Bitkilerde Değişim Gözlemleri ....................................................................19 3.3.5. Bitkideki Koza Sayısı (adet/bitki)................................................................19 3.3.6. Koza Kütlü Ağırlığı (g)................................................................................19 3.3.7. Çırçır Randımanı (%)...................................................................................19 xiv 3.3.8. Lif İnceliği (micronaire).............................................................................. 20 3.3.9. Lif Uzunluğu (mm) ..................................................................................... 20 3.3.10. Lif Dayanıklılığı........................................................................................ 20 4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 21 4.1. Çimlenme Oranı (%) ...................................................................................... 21 4.2. Herbisit Uygulaması Sonrası Canlı Bitki Sayısı............................................. 21 4.3. Bitki Boyu (cm).............................................................................................. 23 4.4. Bitkideki Koza Sayısı (adet/bitki) .................................................................. 25 4.5. Koza Kütlü Ağırlığı (g) .................................................................................. 27 4.6. Çırçır Randımanı (%) ..................................................................................... 28 4.7. Lif İnceliği (micronaire)................................................................................. 29 4.8. Lif Uzunluğu (mm) ........................................................................................ 30 4.9. Lif Dayanıklılığı (g teks-1 ).............................................................................. 32 5. SONUÇ ............................................................................................................. 33 KAYNAKLAR...................................................................................................... 34 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 4 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Pamuk, Mutasyon Islahı, EMS, IMI, Herbisit. tr_TR
dc.title MUTASYON ISLAHI YOLUYLA PAMUKTA (Gossypium hirsutum L.) HERBİSİTLERE TOLERANSLI GENOTİP GELİŞTİREBİLME OLANAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLRTİ ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster