eArşiv@Adu

AYDIN YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN ‘SARILOP’ İNCİR FİDANLARINDA FARKLI SULAMA UYGULAMALARININ VEJETATİF GELİŞME VE BİTKİ SU TÜKETİMİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Akçay, Selin
dc.contributor.author Doğan, Pınar
dc.date.accessioned 2021-09-09T13:08:41Z
dc.date.available 2021-09-09T13:08:41Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4182
dc.description.abstract AYDIN YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN ‘SARILOP’ İNCİR FİDANLARINDA FARKLI SULAMA UYGULAMALARININ VEJETATİF GELİŞME VE BİTKİ SU TÜKETİMİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Pınar DOĞAN Doktora Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Selin AKÇAY 2020, 101 sayfa Bu çalışma 2016 ve 2017 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığı, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde “Sarılop” çeşidi incir fidanlarında yürütülmüştür. Çalışmada, farklı sulama suyu düzeylerinde bitki boyu, gövde çapı, sürgün uzunluğu ve sürgündeki yaprak sayısı gibi bazı vejetatif gelişme parametreleri ile ksilem su potansiyeli, bitki su stresi indeksi, yaprak alan indeksi ve prolin içeriğinin mevsim içerisindeki değişimleri incelenmiştir. Araştırmada yağışa dayalı konu (susuz-S0) ile birlikte beş sulama suyu düzeyi incelenmiştir. 0-90 cm’lik toprak derinliğinde eksilen nemin yaklaşık %50’sini dikkate alarak oluşturulan tam sulama (%100-S4) konusu ile bunun %25’i (S1), %50’si (S2) ve %75’inin (S3) tamamlandığı sulama konuları seçilmiştir. Konulara uygulanan toplam sulama suyu miktarı 106.0-459.1 mm aralığında, bitki su tüketimi değerleri ise 25.5-472.2 mm aralığında değişiklik göstermiştir. Çalışma sonucunda, vejetatif gelişme parametrelerinde konular arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. Bitki boyu, sürgün uzunluğu ve sürgündeki yaprak sayısı değerlerinde her iki deneme yılında istatistiki olarak en önemli farklılık S3 konusunda gözlenirken, fidanlarda gövde çapı değişiminde her iki yılda da S4 konusu öne çıkmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, fizyolojik parametrelerden ksilem su potansiyeli 0.66-1.17 MPa aralığında, yaprak alan indeksinin 1.49-2.45 arasında, bitki su stresi indeks değerlerinin 0-0.47 arasında, prolin içeriğinin ise 1.33-2.96 arasında değiştiği belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI...........................................................................iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI .............................................................v ÖZET ................................................................................................................vii ABSTRACT.......................................................................................................ix ÖNSÖZ ..............................................................................................................xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ......................................................xvii ŞEKİLLER DİZİNİ .......................................................................................... xix ÇİZELGELER DİZİNİ ..................................................................................... xxi 1. GİRİŞ ..............................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ....................................................................................6 2.1. Meyve Ağaçlarında Su Stresi ile İlgili Yapılan Çalışmalar.............................6 2.2. İncir Ağaçlarında Su Stresi ile İlgili Yapılan Çalışmalar .............................. 17 3. MATERYAL VE YÖNTEM.......................................................................... 21 3.1. Materyal...................................................................................................... 21 3.1.1. Aydın İli Hakkında Genel Bilgi ve İlin Tarımsal Potansiyeli..................... 21 3.1.2. Aydın İlinin Toprak Özellikleri ................................................................ 22 3.1.3. Aydın İlinin İklim Özellikleri ................................................................... 22 3.1.4. Deneme Alanının Yeri.............................................................................. 25 3.1.5. Su Kaynağının Özellikleri ........................................................................ 25 3.1.6. Bitki Özellikleri........................................................................................ 25 3.2. Yöntem....................................................................................................... 27 3.2.1. Tarımsal Uygulamalar.............................................................................. 27 3.2.1.1. Toprak hazırlığı ve dikim ...................................................................... 27 3.2.1.2. Gübreleme, bakım ve mücadele ............................................................. 28 3.2.2. Toprak Analizleri ..................................................................................... 29 xiv 3.2.2.1. Toprak örneklerinin fiziksel analizleri ................................................... 29 3.2.2.2. Toprak örneklerinin kimyasal analizleri................................................. 30 3.2.3. İnfiltrasyon Testi...................................................................................... 31 3.2.4. Sulama Suyu Kalite Analizleri.................................................................. 31 3.2.5. Deneme Deseni ve Konular...................................................................... 32 3.2.6. Sulama ve Bitki Su Tüketimi.................................................................... 33 3.2.6.1. Sulama .................................................................................................. 33 3.2.6.2. Toprak nem içeriği ................................................................................ 34 3.2.6.3. Bitki su tüketimi.................................................................................... 34 3.2.7. Fenolojik Gözlemler................................................................................. 35 3.2.8. Vejetatif Özellikler................................................................................... 35 3.2.8.1. Bitki boyu, gövde çapı, sürgün uzunluğu ve sürgündeki yaprak sayısı ölçümleri ................................................................................................. 35 3.2.9. Ksilem Su Potansiyeli .............................................................................. 36 3.2.10. Yaprak Alan İndeksi............................................................................... 37 3.2.11. Yaprak Sıcaklığı..................................................................................... 38 3.2.12. Yapraklarda Prolin Analizi ..................................................................... 40 3.2.13. Verilerin Değerlendirilmesi .................................................................... 40 4. BULGULAR VE TARTIŞMA....................................................................... 41 4.1. Toprak Analizlerine İlişkin Bulgular ........................................................... 41 4.2. Deneme Alanı Topraklarının İnfiltrasyon Testi Bulguları ............................ 42 4.3. Sulama Suyu Kalite Analizlerine İlişkin Bulgular........................................ 42 4.4. Sulama Uygulamaları ve Bitki Su Tüketimi................................................. 43 4.4.1. Sulama Uygulamaları............................................................................... 43 4.4.2. Bitki Su Tüketimi..................................................................................... 44 4.5. Fenolojik Gözlemler ................................................................................... 46 4.6. Morfolojik ve Fizyolojik Bulgular............................................................... 47 xv 4.6.1. Morfolojik Bulgular ................................................................................. 47 4.6.1.1. Bitki boyu ............................................................................................. 47 4.6.1.2. Gövde çapı ............................................................................................ 50 4.6.1.3. Sürgün uzunluğu ................................................................................... 52 4.6.1.4. Sürgündeki Yaprak Sayısı ..................................................................... 55 4.6.2. Fizyolojik Bulgular .................................................................................. 56 4.6.2.1. Ksilem su potansiyeli ............................................................................ 56 4.6.2.2. Yaprak alan indeksi............................................................................... 60 4.6.2.3. Yaprak sıcaklığı .................................................................................... 63 4.6.2.4. Yapraklarda prolin analizi ..................................................................... 66 5. SONUÇ ......................................................................................................... 69 KAYNAKLAR.................................................................................................. 75 ÖZGEÇMİŞ ...................................................................................................... 99 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İncir, Damla Sulama, Su Düzeyi, Ksilem Su Potansiyeli, Prolin tr_TR
dc.title AYDIN YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN ‘SARILOP’ İNCİR FİDANLARINDA FARKLI SULAMA UYGULAMALARININ VEJETATİF GELİŞME VE BİTKİ SU TÜKETİMİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster