dc.contributor.advisor | Çoban, Deniz | |
dc.contributor.author | Yılmaz, Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2021-09-09T13:07:53Z | |
dc.date.available | 2021-09-09T13:07:53Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/4177 | |
dc.description.abstract | Karina Dalyanı Sürdürülebilir Yönetimi: Balıkçılık ve Çevre EtkileĢimi Hüseyin YILMAZ Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Tez DanıĢmanı: Prof. Dr. Deniz ÇOBAN 2020, 161 sayfa Dalyanlar, ĢehirleĢmeden kaynaklanan evsel kirlilik, tarımsal kirlilik, bu alanların sığlaĢması, tatlı su girdisinin azalması veya olmayıĢı, aĢırı avcılık vb. nedenler ile tehdit altındadır. Bu tez çalıĢmasında, Büyük Menderes deltasında yer alan Karina Dalyanı için 7 farklı izleme istasyonu belirlenmiĢtir. Bu izleme istasyonlarında 2019 yılı içerisinde su sıcaklığı, pH, çözünmüĢ oksijen miktarı, tuzluluk, elektriksel iletkenlik, toplam çözünmüĢ katılar, klorofil a, askıda katı madde, amonyum, nitrat, nitrit, bakır, kadmiyum, kobalt, kurĢun, fosfor, kimyasal oksijen ihtiyacı gibi fiziksel ve kimyasal parametreler aylık olarak izlenmiĢtir. Bunun yanında Eylül, Ekim, Kasım aylarında dalyanda avlanılan dil, levrek, çipura ve kefal balıklarında ağır metal (cıva, kurĢun, kadmiyum, arsenik) ve pestisit analizi yapılmıĢtır. Ayrıca dalyan balıkçıları ile anket çalıĢması yapılmıĢ olup avcılık faaliyetleri, ekonomik ve sosyal yapı hakkında bilgiler elde edilmiĢtir. Tüm bu veriler ıĢığında Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı‟nda yer alan Karina Dalyanı için sürdürülebilir dalyan yönetimi planlaması yapılmaya çalıĢılmıĢtır. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | ĠÇĠNDEKĠLER ÖZET..................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR DĠZĠNĠ................................................................................... xvii ġEKĠLLER DĠZĠNĠ...............................................................................................xix ÇĠZELGELER DĠZĠNĠ ........................................................................................xxv 1 . GĠRĠġ ..................................................................................................................1 1.1 . Lagünlerin Genel Özellikleri........................................................................6 1.1.1 . Lagün Sistemini Etkileyen Faktörler.....................................................9 1.1.1.1 . Morfolojik etmenler .......................................................................9 1.1.1.2 . Dalga, akıntı ve rüzgâr etkileri.....................................................10 1.1.1.3 . Sedimentasyon etkisi....................................................................11 1.1.1.4 . Gel-git etkisi.................................................................................12 1.1.1.5 . BuharlaĢma-tuzluluk etkisi...........................................................14 1.1.1.6 . Lagünlerde kirlilik etkisi ..............................................................15 1.1.1.7 . Lagünlerin hidrodinamik yapısı ...................................................17 2 . KAYNAK ÖZETLERĠ .....................................................................................18 3 . MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................26 3.1 . Materyal .....................................................................................................26 3.1.1 . Karina Lagünü.....................................................................................26 3.2 . Yöntem...................................................................................................... 27 4 . BULGULAR .................................................................................................... 33 4.1 . Fiziki Durum ............................................................................................. 33 4.2 . Fiziko Kimyasal Parametreler................................................................... 40 4.2.1 . Su Sıcaklığı (ºC)................................................................................. 40 4.2.2 . pH....................................................................................................... 43 4.2.3 . ÇözünmüĢ Oksijen Miktarı (mg/L) .................................................... 46 4.2.4 . Tuzluluk (mg/L) ................................................................................. 49 4.2.5 . Elektriksel Ġletkenlik (µs/cm)............................................................. 52 4.2.6 . Toplam ÇözünmüĢ Katılar (TÇK) (mg/L).......................................... 55 4.2.7 . Klorofil a (µg/L)................................................................................. 58 4.2.8 . Askıda Katı Madde (AKM) (mg/L).................................................... 61 4.2.9 . Amonyum (NH4 + ) (mg/L)................................................................... 64 4.2.10 . Nitrat (NO3 - ) (mg/L)......................................................................... 67 4.2.11 . Nitrit (NO2 - ) (mg/L).......................................................................... 70 4.2.12 . Bakır (Cu) (mg/L)............................................................................. 73 4.2.13 . Kadmiyum (Cd) (mg/L) ................................................................... 76 4.2.14 . Kobalt (Co) (mg/L)........................................................................... 79 4.2.15 . KurĢun (Pb) (mg/L).......................................................................... 82 4.2.16 . Fosfor (P) (mg/L) ............................................................................. 85 4.2.17 . Kimyasal Oksijen Ġhtiyacı (KOĠ) (mg/L) ......................................... 88 xv 4.2.18 . Balık Numunelerinde Ağır Metal ve Pestisit Analizi........................91 4.3 . Balıkçıların Sosyo Ekonomik Yapısı .........................................................95 5 . TARTIġMA VE SONUÇ................................................................................100 KAYNAKLAR ....................................................................................................140 ÖZGEÇMĠġ .........................................................................................................154 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Büyük Menderes Deltası, Dalyan, Karina, Lagün. | tr_TR |
dc.title | KARĠNA DALYANI SÜRDÜRÜLEBĠLĠR YÖNETĠMĠ: BALIKÇILIK VE ÇEVRE ETKĠLEġĠMĠ | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ SU ÜRÜNLERĠ ANABĠLĠM DALI | tr_TR |