eArşiv@Adu

FARKLI OLUM DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN SİLAJLIK MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Koca, Yakup Onur
dc.contributor.author Çağır, Süleyman
dc.date.accessioned 2021-09-09T12:57:05Z
dc.date.available 2021-09-09T12:57:05Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4176
dc.description.abstract FARKLI OLUM DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN SİLAJLIK MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Süleyman ÇAĞIR Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Yakup Onur KOCA 2020, 39 sayfa Bu çalışma, 2018 yılı ana ürün mısır yetiştirme periyodunda Menemem/İzmir koşullarında yürütülmüştür. Yedi adet mısır çeşidi (Everest, Aga, Kilowatt, Burak, Samada 07, P30B74 ve P31Y43) 3 farklı olum (%50 döllenme zamanı, süt olum döneminin sonu ve kuru madde oranının %34-36 olduğu sert hamur olum) döneminde hasat edilmiştir. Tesadüf blokları deneme desenine göre 2 faktörlü ve 3 tekerrürlü yürütülen denemede, parseller sıra arası 70 cm, sıra üzeri 18 cm olacak şekilde (5 sıralı) 17,5 m2 (5m x3,5 m’de) belirlenmiştir. Farklı hasat dönemlerinde çeşitlerin tek bitki ağırlığı (yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, yaprak sap oranı, koçan ağırlığı) hesaplanmıştır. Ayrıca bazı silaj kalite özellikleri (protein, ADF VE NDF) belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda en yüksek kuru madde miktarı (357,33 g) ile en yüksek kuru madde oranı (%34) üçüncü hasat zamanında belirlenmiştir. Maksimum koçan oranı %56 ile üçüncü hasat zamanında, maksimum yaprak ve sap oranı değerleri ise sırası ile %32 ve %60 olarak birinci hasat zamanında elde edilmiştir. Silaj kalite parametreleri olarak en yüksek protein oranı %10,23, ADF ortalaması %36,28 ve NDF ortalaması %53,48 ile üçüncü hasat zamanında ölçülmüştür. Kalite özellikleri bakımından bölgede silajlık olarak kullanılan P31Y43, P30B74 ve Everest çeşitleri öne çıkmaktadır. Bölgede yoğun olarak yetiştirilen P31Y43 ve P30B74 çeşitlerine Everest yerli üretim çeşidin yakın değerler göstermesi olumlu bir sonuç olarak görülebilir. Bunları yerli üretim Samada 07, AGA, ve Burak çeşitleri izlemiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ...........................................................xv ŞEKİLLER DİZİNİ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ .........................................................................................xix 1. GİRİŞ ...................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................5 3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................12 3.1. Materyal ..........................................................................................................12 3.1.1. Deneme Yeri ve Yılı ....................................................................................12 3.1.2. Deneme Yerinin Toprak Özellikleri.............................................................12 3.1.3. Deneme Yerinin İklim Özellikleri................................................................13 3.1.4. Denemede Kullanılan Silajlık Mısır Çeşitlerinin Bazı Özellikleri...............14 3.2. Yöntem............................................................................................................15 3.2.1. Deneme Yöntemi ve Uygulama Tekniği......................................................15 3.2.2. İncelenen Özellikler ve Yöntemleri .............................................................16 3.2.2.1. Bitki kuru ağırlığı (g): ...............................................................................16 3.2.2.2. Kuru madde oranı (%):..............................................................................16 3.2.2.4. Yaprak bitki oranı (%): .............................................................................16 3.2.2.5. Sap bitki oranı (%): ...................................................................................16 3.2.2.6. Protein oranı (%):......................................................................................16 3.2.2.7. ADF oranı (%):..........................................................................................17 xiv 3.2.2.8. NDF oranı (%):......................................................................................... 17 3.2.3. Araştırmada Elde Edilen Verilerin Değerlendirilmesi ................................ 17 4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 18 4.1. Bitki Kuru Ağırlığı (g).................................................................................... 18 4.2. Kuru Madde Oranı (%)................................................................................... 19 4.3. Koçan Bitki Oranı .......................................................................................... 21 4.4. Yaprak Bitki Oranı (%) .................................................................................. 22 4.5. Sap Bitki Oranı (%)........................................................................................ 24 4.6. Protein Oranı (%) ........................................................................................... 25 4.7. ADF Oranı (%)............................................................................................... 26 4.8. NDF Oranı (%)............................................................................................... 27 5. SONUÇ ............................................................................................................. 30 KAYNAKLAR...................................................................................................... 33 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 39 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Silajlık Mısır, ADF, NDF, Yeşil ve Kuru Ot Verimi. tr_TR
dc.title FARKLI OLUM DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN SİLAJLIK MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster