Özet:
FARKLI OLUM DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN SİLAJLIK
MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN
BELİRLENMESİ
Süleyman ÇAĞIR
Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Yakup Onur KOCA
2020, 39 sayfa
Bu çalışma, 2018 yılı ana ürün mısır yetiştirme periyodunda Menemem/İzmir
koşullarında yürütülmüştür. Yedi adet mısır çeşidi (Everest, Aga, Kilowatt, Burak,
Samada 07, P30B74 ve P31Y43) 3 farklı olum (%50 döllenme zamanı, süt olum
döneminin sonu ve kuru madde oranının %34-36 olduğu sert hamur olum)
döneminde hasat edilmiştir. Tesadüf blokları deneme desenine göre 2 faktörlü ve 3
tekerrürlü yürütülen denemede, parseller sıra arası 70 cm, sıra üzeri 18 cm olacak
şekilde (5 sıralı) 17,5 m2 (5m x3,5 m’de) belirlenmiştir. Farklı hasat dönemlerinde
çeşitlerin tek bitki ağırlığı (yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, yaprak sap oranı, koçan
ağırlığı) hesaplanmıştır. Ayrıca bazı silaj kalite özellikleri (protein, ADF VE NDF)
belirlenmiştir.
Çalışmanın sonucunda en yüksek kuru madde miktarı (357,33 g) ile en yüksek kuru
madde oranı (%34) üçüncü hasat zamanında belirlenmiştir. Maksimum koçan oranı
%56 ile üçüncü hasat zamanında, maksimum yaprak ve sap oranı değerleri ise sırası
ile %32 ve %60 olarak birinci hasat zamanında elde edilmiştir. Silaj kalite
parametreleri olarak en yüksek protein oranı %10,23, ADF ortalaması %36,28 ve
NDF ortalaması %53,48 ile üçüncü hasat zamanında ölçülmüştür. Kalite özellikleri
bakımından bölgede silajlık olarak kullanılan P31Y43, P30B74 ve Everest çeşitleri
öne çıkmaktadır. Bölgede yoğun olarak yetiştirilen P31Y43 ve P30B74 çeşitlerine
Everest yerli üretim çeşidin yakın değerler göstermesi olumlu bir sonuç olarak
görülebilir. Bunları yerli üretim Samada 07, AGA, ve Burak çeşitleri izlemiştir.