eArşiv@Adu

The effects of body dirtiness scores and teat profile on milk yield and quality in holstein-friesian cows raised in some dairy cattle farms in Aydın province

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Koç, Atakan
dc.contributor.author NDIHOKUBWAYO, FREDERIC
dc.date.accessioned 2021-09-09T12:56:12Z
dc.date.available 2021-09-09T12:56:12Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4171
dc.description.abstract AYDIN İLİNDE BAZI SÜT SIĞIRI İŞLETMELERİNDE YETİŞTİRİLEN SİYAH-ALACA İNEKLERDE VÜCUT KİRLİLİK PUANLARI İLE MEME BAŞI PROFİLİNİN SÜT VERİM VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Frederic NDIHOKUBWAYO Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atakan KOÇ 2020, 62 Sayfa Bu çalışmanın amacı, Aydın ilinde farklı süt sığırı işletmelerinde yetiştirilen Siyah-Alacaların vücut kirlilik puanları ile meme başı profilinin süt verim ve kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 8 farklı işletmede yetiştirilen toplam 265 baş ineğin sabah süt verimi (SSV, kg) ile 9 işletmedeki 432 ineğin vücut kirlilik puanı (VKP), meme başı puanı (MBP), yağ oranı (YO, %), yağsız kuru madde oranı (YKMO, %) ve somatik hücre sayısı (SHS, hücre/ml) kullanılmıştır. SSV ile ilgili olarak, işletme ve laktasyon dönemi etkileri önemli (P<0.01) ve en küçük kareler ortalaması 13.92±0.315 kg olarak hesaplanmıştır. VKP için işletme ve laktasyon sırası (P<0.01) etkileri istatistiksel olarak önemli bulunurken, MBP için işletme (P<0.01), laktasyon sırası (P<0.05) ve laktasyon dönemi (P<0.01) ve ortalamaları sırasıyla 3.30±0.048 ve 2.17±0.038 olarak hesaplanmıştır. YO üzerine işletme ve YKMO üzerine işletme, laktasyon sırası, buzağılama mevsimi ve laktasyon dönemi etkileri önemli (P<0.01), diğer etkiler önemsizdir (P>0.05). YO ve YKMO ortalamaları sırasıyla %3.58±0.039 ve %10.14±0.032 olarak hesaplanmıştır. SHS üzerine işletme, laktasyon sırası ve MBP etkileri önemli (P<0.01) ve ortalaması (165.958 hücre/ml) olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonunda VKP’nin süt kalitesi üzerine önemli bir etkisi elde edilmemişken, makinalı sağım ve bakım-yönetimin etkisi altında olan MBP’nin işletmelerde azaltılmasının çiğ sütteki SHS düzeyini düşürerek süt kalitesinin artışına katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents TABLE OF CONTENTS ÖZET..................................................................................................................... vii ABSTRACT............................................................................................................ix ACKNOWLEDGEMENTS ....................................................................................xi TABLE OF CONTENTS..................................................................................... xiii LIST OF ABBREVIATIONS ................................................................................xv LIST OF FIGURES............................................................................................. xvii LIST OF TABLES ................................................................................................xix 1 INTRODUCTION............................................................................................1 2 LITERATURE REVIEW.................................................................................5 2.1 Holstein-Friesian breed ............................................................................5 2.2 Teats.........................................................................................................6 2.3 Body dirtiness score .................................................................................6 2.4 Teat end hyperkeratosis in lactating cows................................................8 2.5 Inspection time morning milk yield in HF ...............................................9 2.6 Milk quality traits...................................................................................10 2.6.1 Milk fat content (FC)......................................................................10 2.6.2 Non-fat dry matter content (NFDMC) in the milk .........................11 2.6.3 Somatic cells in the milk ................................................................13 2.6.4 Studies related to milk SCC ...........................................................14 2.7 Relationship between teat profile, udder and milk quality.....................18 2.8 Relationship between TEH, SCC and mastitis...................................... 20 2.9 Relationship between milk yield, SCC and mastitis.............................. 22 2.10 Relationship between milk FC, NFDMC and SCC............................... 24 3 MATERIAL AND METHOD....................................................................... 27 3.1 Animal Material..................................................................................... 27 3.2 Milk sampling........................................................................................ 27 3.3 Determination of the BDS..................................................................... 28 3.4 Evaluation of the TS.............................................................................. 30 3.5 Determination of milk fat content (FC)................................................. 31 3.6 Determination of NFDMC .................................................................... 31 3.7 Somatic Cell Counting Method ............................................................. 31 3.8 Statistical analysis ................................................................................. 32 4 RESULTS AND DISCUSSION.................................................................... 34 4.1 Body dirtiness score and teat score ....................................................... 34 4.2 Morning milk yield (MMY).................................................................. 38 4.3 FC and NFDMC in the milk.................................................................. 38 4.4 Milk somatic cell count ......................................................................... 40 5 CONCLUSIONS........................................................................................... 46 REFERENCES...................................................................................................... 48 RESUME............................................................................................................... 61 tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Süt sığırı, vücut kirlilik puanı, meme başı puanı, inek sütü, somatik hücre sayısı tr_TR
dc.title The effects of body dirtiness scores and teat profile on milk yield and quality in holstein-friesian cows raised in some dairy cattle farms in Aydın province tr_TR
dc.title.alternative Aydın ilinde bazı süt sığırı işletmelerinde yetiştirilen siyah-alaca ineklerde vücut kirlilik puanları ile meme başı profilinin süt verim ve kalitesi üzerine etkileri tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı / Hayvan Yetiştirme Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster