dc.contributor.advisor |
Koç, Atakan |
|
dc.contributor.author |
NDIHOKUBWAYO, FREDERIC |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-09T12:56:12Z |
|
dc.date.available |
2021-09-09T12:56:12Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4171 |
|
dc.description.abstract |
AYDIN İLİNDE BAZI SÜT SIĞIRI İŞLETMELERİNDE YETİŞTİRİLEN
SİYAH-ALACA İNEKLERDE VÜCUT KİRLİLİK PUANLARI İLE
MEME BAŞI PROFİLİNİN SÜT VERİM VE KALİTESİ ÜZERİNE
ETKİLERİ
Frederic NDIHOKUBWAYO
Yüksek Lisans Tezi, Zootekni
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atakan KOÇ
2020, 62 Sayfa
Bu çalışmanın amacı, Aydın ilinde farklı süt sığırı işletmelerinde yetiştirilen
Siyah-Alacaların vücut kirlilik puanları ile meme başı profilinin süt verim ve
kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 8 farklı işletmede yetiştirilen
toplam 265 baş ineğin sabah süt verimi (SSV, kg) ile 9 işletmedeki 432 ineğin
vücut kirlilik puanı (VKP), meme başı puanı (MBP), yağ oranı (YO, %), yağsız
kuru madde oranı (YKMO, %) ve somatik hücre sayısı (SHS, hücre/ml)
kullanılmıştır. SSV ile ilgili olarak, işletme ve laktasyon dönemi etkileri önemli
(P<0.01) ve en küçük kareler ortalaması 13.92±0.315 kg olarak hesaplanmıştır.
VKP için işletme ve laktasyon sırası (P<0.01) etkileri istatistiksel olarak önemli
bulunurken, MBP için işletme (P<0.01), laktasyon sırası (P<0.05) ve laktasyon
dönemi (P<0.01) ve ortalamaları sırasıyla 3.30±0.048 ve 2.17±0.038 olarak
hesaplanmıştır. YO üzerine işletme ve YKMO üzerine işletme, laktasyon sırası,
buzağılama mevsimi ve laktasyon dönemi etkileri önemli (P<0.01), diğer etkiler
önemsizdir (P>0.05). YO ve YKMO ortalamaları sırasıyla %3.58±0.039 ve
%10.14±0.032 olarak hesaplanmıştır. SHS üzerine işletme, laktasyon sırası ve
MBP etkileri önemli (P<0.01) ve ortalaması (165.958 hücre/ml) olarak
hesaplanmıştır. Çalışma sonunda VKP’nin süt kalitesi üzerine önemli bir etkisi
elde edilmemişken, makinalı sağım ve bakım-yönetimin etkisi altında olan
MBP’nin işletmelerde azaltılmasının çiğ sütteki SHS düzeyini düşürerek süt
kalitesinin artışına katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
TABLE OF CONTENTS
ÖZET..................................................................................................................... vii
ABSTRACT............................................................................................................ix
ACKNOWLEDGEMENTS ....................................................................................xi
TABLE OF CONTENTS..................................................................................... xiii
LIST OF ABBREVIATIONS ................................................................................xv
LIST OF FIGURES............................................................................................. xvii
LIST OF TABLES ................................................................................................xix
1 INTRODUCTION............................................................................................1
2 LITERATURE REVIEW.................................................................................5
2.1 Holstein-Friesian breed ............................................................................5
2.2 Teats.........................................................................................................6
2.3 Body dirtiness score .................................................................................6
2.4 Teat end hyperkeratosis in lactating cows................................................8
2.5 Inspection time morning milk yield in HF ...............................................9
2.6 Milk quality traits...................................................................................10
2.6.1 Milk fat content (FC)......................................................................10
2.6.2 Non-fat dry matter content (NFDMC) in the milk .........................11
2.6.3 Somatic cells in the milk ................................................................13
2.6.4 Studies related to milk SCC ...........................................................14
2.7 Relationship between teat profile, udder and milk quality.....................18
2.8 Relationship between TEH, SCC and mastitis...................................... 20
2.9 Relationship between milk yield, SCC and mastitis.............................. 22
2.10 Relationship between milk FC, NFDMC and SCC............................... 24
3 MATERIAL AND METHOD....................................................................... 27
3.1 Animal Material..................................................................................... 27
3.2 Milk sampling........................................................................................ 27
3.3 Determination of the BDS..................................................................... 28
3.4 Evaluation of the TS.............................................................................. 30
3.5 Determination of milk fat content (FC)................................................. 31
3.6 Determination of NFDMC .................................................................... 31
3.7 Somatic Cell Counting Method ............................................................. 31
3.8 Statistical analysis ................................................................................. 32
4 RESULTS AND DISCUSSION.................................................................... 34
4.1 Body dirtiness score and teat score ....................................................... 34
4.2 Morning milk yield (MMY).................................................................. 38
4.3 FC and NFDMC in the milk.................................................................. 38
4.4 Milk somatic cell count ......................................................................... 40
5 CONCLUSIONS........................................................................................... 46
REFERENCES...................................................................................................... 48
RESUME............................................................................................................... 61 |
tr_TR |
dc.language.iso |
eng |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Süt sığırı, vücut kirlilik puanı, meme başı puanı, inek sütü, somatik hücre sayısı |
tr_TR |
dc.title |
The effects of body dirtiness scores and teat profile on milk yield and quality in holstein-friesian cows raised in some dairy cattle farms in Aydın province |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Aydın ilinde bazı süt sığırı işletmelerinde yetiştirilen siyah-alaca ineklerde vücut kirlilik puanları ile meme başı profilinin süt verim ve kalitesi üzerine etkileri |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı / Hayvan Yetiştirme Bilim Dalı |
tr_TR |