Özet:
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE UYKU YOKSUNLUĞUNUN
ÇALIŞANLARIN İŞ MEMNUNİYETİNE VE İŞE BAĞLILIĞINA ETKİSİ
Oğuz Han HAZIR
Yüksek Lisans Tezi, Yiyecek İçecek İşletmeciliği
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atila YÜKSEL
2019,XVII + 84 sayfa
Bu araştırma yiyecek içecek işletmesinde çalışanların uyku yoksunluğunu ve uyku
kalitesini ölçmek, günlük uyku sürelerini incelemek, uyku eksikliğine bağlı sorunları
araştırmak, uyku sorunlarının performans düzeyini, iş doyumunu ve işe bağlılıklarını
etkileyip etkilemediği sorularını incelemek amacıyla yapıldı. Ayrıca yaşam standartlarının
uyku kalitesi üzerine ne denli etkide bulunduğu araştırıldı.
Bu çalışmanın örneklemini oluşturmak için Ege bölgesinde faaliyet gösteren 30
farklı işletmede 150 kişiyle yüz yüze görüşülerek anket uygulandı. Araştırmanın
yürütülmesi için gerekli olan verileri toplamak amacı ile iki form kullanıldı. Birinci kısımda
çalışanların bazı sosyo-demografik özellikleri ile ilgili form kullanıldı. İkinci kısımda ise
Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (Pittsburgh Sleep Quality Index /PSQI), Utrecht İşe
Bağlılık Ölçeği (Utrecht Work Engagement Scale /UWES-9) ve Diener, Emmons, Larsen ve
Griffin’in 1985 yılında yaşam doyumunu belirleyebilmek amacıyla geliştirdikleri “The
Satisfaction With Life Scale” -Yaşam Doyumu Ölçeğinden uyarlanmış 4 soru (İşimi severek
yapıyorum, ideallerime yakın bir iş hayatım var, iş koşullarım mükemmel, işimden
memnunum) dan oluşturulmuş ölçek kullanılmıştır. (işi istekle yapma davranışı)
Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 25.0 programı kullanıldı. Çalışma kapsamında
ilk olarak verilerin nasıl bir dağılım gösterdiği incelendi. Bunun için her bir ölçeğe ilişkin
betimsel istatistiklerden ortalama, mod, medyan ve çarpıklık değerleri incelenip ve daha
sonra elde edilen sonuçlar kutu grafiği ile desteklendi. Ölçeğin yapı geçerliğine ilişkin
faktör analizi gerçekleştirebilmek amacıyla verilerin faktör analizine uygunluğunun test
edildiği Kaiser-Mayer-Olkin (KMO) analizi ile Barlett’in Küresellik Testi uygulandı.
Ölçeğin yapı geçerliğini sağladığının belirlenmesinin ardından güvenirliğine ilişkin delil
sunmak amacıyla Cronbach alfa katsayısı hesaplandı. Puanlar arasında anlamlı bir farklılık
vi
olup olmadığını belirlemek amacıyla t-testi uygulandı. Ayrıca yiyecek içecek işletmesi
çalışanlarının uyku kalitesi ölçüldü. Çalışanların öznel uyku kalitesi ile işi istekle yapma
davranışı, iş doyumları, işe bağlılıkları arasında ne düzeyde bir ilişki olduğu araştırıldı.
Bununla beraber uyku yoksunluğunun ve kalitesinin, işi istekle yapma davranışı, iş doyumu
ve iş bağlılığı ile olan ilişkileri bu çalışmadan yola çıkılarak daha önceki araştırmaların
ışığında tartışıldı