eArsiv@Adu

SICAK STRESİ ALTINDAKİ SÜT İNEKLERİNE CANLI MAYA KÜLTÜRÜ VE PARÇACIK BÜYÜKLÜĞÜ FARKLI RASYONLAR VERİLMESİNİN SÜT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Show simple item record

dc.contributor.advisor CENGİZ, ÖZCAN
dc.contributor.author ER, MURAT
dc.date.accessioned 2021-08-31T07:30:18Z
dc.date.available 2021-08-31T07:30:18Z
dc.date.issued 2021-06-25
dc.date.submitted 2021-06-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4136
dc.description.abstract Amaç: Araştırma rasyona canlı maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin ve rasyonda farklı yem parçacık büyüklüğünün sıcak stresi koşullarında süt ineklerinde kuru madde tüketimi, süt verimi ve kalitesi ile besin maddesi sindirilebilirliği ve rumen fermantasyon parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada birden fazla doğum yapmış orta laktasyonda 4 adet Holstein süt ineği iki farklı dozda (0 ve 1 g/gün) canlı maya kültürü (CMK) içeren ve 2 farklı parçacık büyüklüğündeki rasyonla beslendi. Deneme 4 x 4 Latin kare deseninde 2 x 2 faktöriyel olarak düzenlendi. Bulgular: Rasyona CMK katılan gruplarda kuru madde ve besin maddesi tüketimleri benzerdi. Rasyon parçacık boyutu büyük rasyonun, rasyon parçacık büyüklüğünün düşürülmesi ile KM, OM, NDF ve ADF tüketimleri arttı (P<0,001), ancak peNDF tüketimi azaldı (P<0,05). Süt verimi ve süt yağı deneme rasyonlarından etkilenmedi. Rasyona CMK katkısının DSV’i artırma eğiliminde (P=0,058) olduğu belirlendi. Rasyon parçacık büyüklüğünün düşmesi ile süt ineklerinde süt HP seviyesinin düştüğü (P<0,05) gözlemlendi. Denemede CMK kullanılmasının ve rasyon parçacık büyüklüğü düşürülmesinin KM ve besin maddesi sindirilebilirliğine etkisi önemsiz olarak tespit edildi. Araştırmada rasyonda CMK kullanımı ile rumen pH seviyesi yükseldi (P<0,05). Rumen toplam UYA konsantrasyonu ve UYA dağılımı rasyona CMK katkısından veya rasyon parçacık büyüklüğünden etkilenmedi. Sonuç: Araştırmada rasyona CMK katılması verim parametrelerini istatistiksel olarak etkilememiştir. Rasyon parçacık büyüklüğü düşürmenin ise sıcak stresi şartlarında KMT’i artırsa da süt verimi üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY………………………………………………………………….... i TEŞEKKÜR………………………………………………………………………….... ii İÇİNDEKİLER………………………………………………………………………… iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ…………………………………………… vi ŞEKİLLER DİZİNİ……………………………………………………………………. viii RESİMLER DİZİNİ…………………………………………………………………… ix TABLOLAR DİZİNİ………………………………………………………………..... x ÖZET…………………………………………………………………………………... xii ABSTRACT…………………………………………………………………………… xiii 1. GİRİŞ……………………………………………………………………………….. 1 2. GENEL BİLGİLER…………………………………………………………………. 3 2.1. Sıcak Stresi ve Süt Sığırı Üzerine Etkileri………………………………………... 3 2.1.1. Sıcak Stresinin Süt Sığırlarında Verime Etkileri ……………….......................... 7 2.1.2. Sıcak Stresinin Süt Sığırlarında Fizyolojik Etkileri ...………………………….. 13 2.1.3. Sıcak Stresinin Süt Sığırlarında Moleküler ve Hücresel Etkileri ………………. 16 2.1.4. Sıcak Stresinin Süt Sığırlarında Hematolojik ve Biyokimyasal Etkileri ………. 17 2.1.5. Sıcak Stresinin Süt Sığırlarında Bağışıklık Sistemine Etkileri …….…………... 17 2.1.6. Sıcak Stresinin Süt Sığırlarında Davranışsal Etkileri ………………………….. 18 2.2. Probiyotikler ……….……………………………………………………………... 19 2.2.1. Ruminantlarda Probiyotiklerin Kullanımı ve Etkileri…………………………... 20 2.2.2. Canlı Maya Kültürlerinin Süt Sığırlarının Verimi Üzerine Etkileri .…………… 24 2.2.3. Canlı Maya Kültürlerinin Süt Sığırlarında Sıcak Stresinde Kullanımı ………… 26 2.3. Süt Sığırı Rasyonlarında Parçacık Büyüklüğü ...…………………….................... 28 2.3.1. Rasyonda Fiziksel Etkin Lifin Belirlenmesi …………………………………… 34 3. GEREÇ ve YÖNTEM ……...………………………………………………………. 40 3.1. Gereç …………...………………………………………………………………… 40 3.1.1. Hayvan ………………………………………...……………………………….. 40 3.1.2. Yem ve Yem Katkı Maddeleri ……………………..…………………………... 41 3.2. Yöntem ..……………………...………………………………………………….. 43 iv 3.2.1. Deneme Deseni ………………………………………………………………… 43 3.2.2. Deneme Hayvanlarının Bakımı .………………………………………………... 43 3.2.3. Deneme Rasyonlarının Hazırlanması …………………………………………... 45 3.2.4. Canlı Ağırlıkların ve Kuru Madde Tüketiminin Belirlenmesi …………………. 46 3.2.5. Örneklerin Toplanması …………………………………………………………. 46 3.2.6. Fiziksel Analizler ………………………………………………………………. 47 3.2.7. Kimyasal Analizler ……………………………………………………………... 48 3.2.7.1. Besin Madde Analizleri……………………………………………………….. 48 3.2.7.2. Süt Örneklerinin Analizi ……………………………………………………... 49 3.2.7.3. Sindirilebilirlik ve Dışkı Skorlama …………………………………………... 49 3.2.7.4. Rumen Sıvısı Analizleri ……………………………………………………… 49 3.2.8. Rektal Sıcaklık, Kalp Atım Sayısı ve Solunum Sayısı …………………………. 50 3.2.9. İstatistik Analizler ……………………………………………………………… 50 4. BULGULAR ……………………………………………………………………….. 52 4.1. Denemede Kaydedilen Sıcaklık, Bağıl Nem ve Sıcaklık-Nem İndeksi Değerleri .. 52 4.2. Deneme Rasyonlarının Besin Madde Bileşimi …………………………………... 53 4.3. Deneme Rasyonlarının Parçacık Büyüklüğü Oranları ve peNDF İçerikleri ……... 53 4.4. Denemede Artık Yemlerin Parçacık Büyüklüğü Oranları ……………………….. 55 4.5. Rasyon Parçacık Büyüklüğünün ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Canlı Ağırlık ile Kuru Madde ve Besin Madde Tüketimlerine Etkisi ………………... 58 4.6. Rasyon Parçacık Büyüklüğünün ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Süt Verimi ve Sütün Besin Madde Bileşimine Etkisi …………………………………….. 61 4.7. Rasyon Parçacık Büyüklüğünün ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Besin Madde Sindirilebilirliğine Etkisi ……………………………………………….. 63 4.8. Rasyon Parçacık Büyüklüğünün ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Rumen Parametrelerine ve Dışkı Skoruna Etkisi ……………………………………... 65 4.9. Rasyon Parçacık Büyüklüğünün ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Rektal Sıcaklık, Kalp Atım ve Solunum Sayısı Üzerine Etkisi ………………………. 67 5. TARTIŞMA ………………………………………………………………………... 69 5.1. Denemede Kaydedilen Sıcaklık, Bağıl Nem ve Sıcaklık-Nem İndeksi Değerleri .. 69 5.2. Deneme Rasyonlarının Parçacık Büyüklüğü Oranları ve peNDF İçerikleri ……... 69 5.3. Denemede Artık Yemlerin Parçacık Büyüklüğü Oranları ……………………….. 70 v 5.4. Rasyon Parçacık Büyüklüğü ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Canlı Ağırlık ile Kuru Madde ve Besin Madde Tüketimlerine Etkisi ……………………… 70 5.5. Rasyon Parçacık Büyüklüğü ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Süt Verimi ve Sütün Besin Madde Bileşimine Etkisi ……………………………………. 73 5.6. Rasyon Parçacık Büyüklüğü ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Besin Madde Sindirilebilirliğine Etkisi ……………………………………………………… 75 5.7. Rasyon Parçacık Büyüklüğü ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Rumen Parametrelerine ve Dışkı Skoruna Etkisi ……………………………………………... 76 5.8. Rasyon Parçacık Büyüklüğü ve Rasyona Canlı Maya Kültürü Katkısının Rektal Sıcaklık, Kalp Atım ve Solunum Sayısı Üzerine Etkisi ………………………………. 78 6. SONUÇ ve ÖNERİLER …………………………………………………………… 80 KAYNAKLAR ..………………………………...……...……………………….…… 82 BİLİMSEL ETİK BEYANI ………………………………………………………….. 106 ÖZGEÇMİŞ …………………………………………...…………………………….... 107 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Canlı maya kültürü, rasyon parçacık büyüklüğü, sıcak stresi, süt ineği tr_TR
dc.title SICAK STRESİ ALTINDAKİ SÜT İNEKLERİNE CANLI MAYA KÜLTÜRÜ VE PARÇACIK BÜYÜKLÜĞÜ FARKLI RASYONLAR VERİLMESİNİN SÜT VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account