Özet:
Amaç: Araştırma rasyona canlı maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin ve
rasyonda farklı yem parçacık büyüklüğünün sıcak stresi koşullarında süt ineklerinde kuru
madde tüketimi, süt verimi ve kalitesi ile besin maddesi sindirilebilirliği ve rumen fermantasyon
parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada birden fazla doğum yapmış orta laktasyonda 4 adet Holstein süt
ineği iki farklı dozda (0 ve 1 g/gün) canlı maya kültürü (CMK) içeren ve 2 farklı parçacık
büyüklüğündeki rasyonla beslendi. Deneme 4 x 4 Latin kare deseninde 2 x 2 faktöriyel olarak
düzenlendi.
Bulgular: Rasyona CMK katılan gruplarda kuru madde ve besin maddesi tüketimleri benzerdi.
Rasyon parçacık boyutu büyük rasyonun, rasyon parçacık büyüklüğünün düşürülmesi ile KM,
OM, NDF ve ADF tüketimleri arttı (P<0,001), ancak peNDF tüketimi azaldı (P<0,05). Süt
verimi ve süt yağı deneme rasyonlarından etkilenmedi. Rasyona CMK katkısının DSV’i artırma
eğiliminde (P=0,058) olduğu belirlendi. Rasyon parçacık büyüklüğünün düşmesi ile süt
ineklerinde süt HP seviyesinin düştüğü (P<0,05) gözlemlendi. Denemede CMK
kullanılmasının ve rasyon parçacık büyüklüğü düşürülmesinin KM ve besin maddesi
sindirilebilirliğine etkisi önemsiz olarak tespit edildi. Araştırmada rasyonda CMK kullanımı ile
rumen pH seviyesi yükseldi (P<0,05). Rumen toplam UYA konsantrasyonu ve UYA dağılımı
rasyona CMK katkısından veya rasyon parçacık büyüklüğünden etkilenmedi.
Sonuç: Araştırmada rasyona CMK katılması verim parametrelerini istatistiksel olarak
etkilememiştir. Rasyon parçacık büyüklüğü düşürmenin ise sıcak stresi şartlarında KMT’i
artırsa da süt verimi üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir.