AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİNDE VARDİYALI VE VARDİYASIZ
ÇALIŞAN PERSONELİN UYKU, YAŞAM KALİTESİ, BESLENME VE FİZİKSEL
AKTİVİTE DURUMUNUN KARŞILAŞTIRILMASI
Durmuş E, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme
ve Diyetetik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2021.
Amaç: Bu çalışmanın amacı vardiyalı ve vardiyasız çalışan personelin uyku, yaşam kalitesi,
beslenme ve fiziksel aktivite durumunun karşılaştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma vardiyalı ve vardiyasız çalışan 18-65 yaş arası erkek personel
üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında katılımcılara Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi
(PUKİ) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların
demografik özellikleri, besin tüketim sıklık durumları ve 3 günlük besin tüketim kaydı ile
fiziksel aktivite düzeyi de sorgulanmıştır. Bireylerin antropometrik ölçümleri de araştırmacı
tarafından bizzat alınmıştır.
Bulgular: Vardiyalı çalışan grubun sigara tüketme alışkanlık oranının daha yüksek olduğu
tespit edilirken (p=0,002) vardiyasız çalışan grubun eğitim seviyesinin daha yüksek olduğu
sonucuna varılmıştır (p=0,001). Gruplar arasında antropometrik ölçüm değerleri arasında fark
tespit edilmemiştir (p>0,05). Katılımcıların uyku kalitesi incelendiğinde gruplar arasında
istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmezken uyku süresi alt puanının vardiyalı çalışan
grupta daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,001). Gruplar arasında SF-36 Yaşam Kalitesi
puanları arasında fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Vardiyalı çalışan grubun enerji,
karbonhidrat ve protein tüketim miktarının daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001).
Vardiyasız çalışan bireylerin ise doymuş, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ile yağ tüketim
yüzdelerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Gruplar arası kolesterol tüketim
miktarları arasında fark bulunmazken vardiyalı çalışan grubun posa tüketim miktarının daha
yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Fiziksel aktivite durumu incelendiğinde ise gruplar
arasında fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05).
xi
Sonuç: Çalışmada bireylerin çalışma modelinin sigara tüketim durumu ve beslenme
alışkanlıkları üzerinde etkili olabileceği sonucuna varılmıştır. Vardiyalı çalışma programına
maruz kalan bireylerin yakından takip edilmesi ve bireylere gerekli konularda eğitimverilmesi
oldukça önemlidir.
COMPARISON OF SLEEP, QUALITY OF LIFE, NUTRITION AND PHYSICAL
ACTIVITY STATUS OF PERSONNEL WORKING IN SHIFTS AND
WITHOUT SHIFT AT AGRI IBRAHIM CECEN UNIVERSITY
Durmuş E, Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences Nutrition and
Dietetics Program, Master’s Thesis, Aydın, 2021.
Objective: This study aims to compare the sleep, quality of life, nutrition, and physical activity
status of shift and non-shift personnel.
Materials and Methods: The research was carried out on male personnel between the ages of
18-65 working in shifts and non-shifts. Within the scope of the study, the Pittsburgh Sleep
Quality Index (PUKI) and SF-36 Quality of Life Assessment Scale were applied to the
participants. In addition, demographic characteristics of the participants, frequency of food
consumption, 3-day food consumption record and physical activity level were also questioned.
Results: While it was determined that the rate of the smoking habit of the group working in
shifts was higher (p=0.002), it was concluded that the education level of the group working
without shifts was higher (p=0.001). There was no difference in anthropometric measurement
values between the groups (p>0.05). When the sleep quality of the participants was examined,
While no statistically significant difference was detected, the sleep duration was lower. It was
determined that the score was higher in the shift working group (p=0.001). No difference was
detected between the groups in SF-36 Quality of Life scores (p>0.005). It was determined that
the energy, carbohydrate, and protein consumption amount of the group working in shifts was
higher (p<0.001). It was determined that individuals working without shifts had higher
percentages of saturated, mono, and polyunsaturated fatty acids and fat consumption (p<0.001).
While there was no difference between the cholesterol consumption amounts between the
groups, it was determined that the fiber consumption amount of the group working in shifts was
higher (p<0.05). When the physical activity status was examined, it was determined that there
was no difference between the groups (p>0.05).
Conclusion: As a result of the study, it was concluded that the working model of the individuals
xiii
could be effective on the smoking status and nutritional habits. Close monitoring of individuals
exposed to a shift work Schedule It is very important to provide education and training to
individuals on necessary issues