eArşiv@Adu

Aydın İlindeki Artezyen Sularının Fizikokimyasal Olarak Değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Bildik, Ayşegül
dc.contributor.author HANSU, Reyhan
dc.date.accessioned 2021-07-02T10:51:57Z
dc.date.available 2021-07-02T10:51:57Z
dc.date.issued 2021-06-22
dc.date.submitted 2021-04-26
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4072
dc.description.abstract ÖZET AYDIN İLİNDEKİ ARTEZYEN SULARININ FİZİKOKİMYASAL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Hansu R. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya (Veteriner) Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2021. Amaç: Aydın ili toprak, su ve iklim özellikleri bakımından yüksek bir tarım potansiyeline sahiptir. Bu sebeple su kaynakları, tarımsal üretimin arttırılması ve iyileştirilmesinde anahtar rol oynar. Bu araştırma, 2018-2019 yılı sonbahar ve kış aylarında Aydın’ın çeşitli ilçelerinden toplanan 17 adet artezyen suyu örneği üzerinde yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Aydın iline bağlı çeşitli ilçelerden alınan artezyen sularının; pH, toplam sertlik, elektriksel iletkenlik, bulanıklık, askıda katı madde, alkalinite, klorür, amonyak, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bor, sodyum adsorpsiyon oranı ve sülfat gibi su kalite parametreleri incelenmiş ve bazı ağır metaller yönünden kirliliği tespit edilip kalite ve sınıfı belirlenmiştir. Bulgular: Araştırma, sonbahar ve kış ayları içerisinde 9 farklı ilçeden toplamda 17 su örneği alınarak gerçekleştirilmiştir. ABD Tuzluluk Diyagramı ile yapılan değerlendirmede, 17 su örneğinden bir tanesi C1-S1 sınıfında, üç tanesi C2-S1 sınıfında, on tanesi C3-S1 sınıfında ve üç tanesinin ise C4-S1 sınıfında olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmada, Aydın ili artezyen sularının yüksek derişimde tuz ve düşük derişimde sodyum içerdiği sonucuna varılmıştır. Sonuç: Aydın ili artezyen sularının, incelenen parametreler yönünden WHO, USEPA ve Avrupa Birliği su kalite standartları ile ülkemizde geçerli olan TSE 266 İnsani Tüketim Amaçlı Sular Standardı ve T.C. Sağlık Bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğinde sular için belirlenen sınır değerlere uygun olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma ile artezyen sularının incelenen parametreler açısından insan sağlığını olumsuz etkilemeyeceği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ vii TABLOLAR DİZİNİ viii ÖZET x ABSTRACT xi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Suyun Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri 3 2.2. Kalite Özelliklerine Göre Suların Sınıflandırılması 4 2.2.1. Yer Altı Suları 4 2.2.1.1. Yer Altı Sularının Önemi 5 2.2.1.2. Yer Altı Suyunun İçme ve Kullanılabilme Özellikleri 6 2.3. Suyun Sağlığa Uygunluğu Yönünden İncelenmesi 7 2.3.1. Suyun Fiziksel Özellikleri 8 2.3.1.1. pH 8 2.3.1.2. Renk 10 2.3.1.3 Bulanıklık 11 2.3.1.4. Elektriksel İletkenlik (EC) 12 2.3.2. Suyun Kimyasal Özellikleri 14 2.3.2.1. Toplam Sertlik 15 2.3.2.2. Alkalinite (Karbonat-Bikarbonat) 17 2.3.2.3. Askıda Katı Madde (AKM) 18 2.3.2.4. Florür (F) 19 2.3.2.5. Klorür 21 2.3.2.6. Demir (Fe) 22 2.3.2.7. Mangan (Mn) 25 2.3.2.8. Bakır (Cu) 26 2.3.2.9. Çinko (Zn) 28 2.3.2.10. Magnezyum (Mg) 29 2.3.2.11. Bor (B) 30 2.3.2.12. Kalsiyum (Ca) 32 2.3.2.13. Potasyum (K) 34 2.3.2.14. Sodyum (Na) 35 2.5.2.15. Sodyum Adsorpsiyon Oranı (SAR) 36 2.3.2.16. Sülfat (SO4-2) 38 3. GEREÇ VE YÖNTEM 40 3.1. Gereç 40 3.1.1. Kullanılan Cihazlar 40 3.1.2. Su Örneklerinin Toplanması ve Hazırlanması 40 3.1.3. Kullanılan Kimyasallar ve Stok Çözeltilerin Hazırlanması 41 3.2. Yöntem 45 3.2.1. Titrimetrik Yöntem ile Yapılan Tayinler 45 3.2.1.1. Alkalinite (Karbonat-Bikarbonat) Tayini 45 3.2.1.2. Toplam Sertlik Tayini 46 3.2.2. Spektrofotometre ile Yapılan Tayinler 47 3.2.2.1. Bulanıklık Tayini 47 3.2.2.2. Sülfat Tayini 48 3.2.3. Hizmet Alımı ile Yapılan Tayinler 49 4. BULGULAR 50 4.1. Analiz Hesaplamaları 50 4.1.1. Alkalinite (karbonat-bikarbonat) Tayini Hesaplaması 50 4.1.2. Toplam Sertlik Tayini Hesaplaması 52 4.1.3. Bulanıklık Tayini Hesaplaması 54 4.1.4. Sülfat Tayini Hesaplaması 56 4.1.5. Ağır Metallerin Tayin Sonuçları 58 4.1.6. Diğer Parametrelerin Sonuçları 59 5. TARTIŞMA 61 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 73 KAYNAKLAR 77 BİLİMSEL ETİK BEYANI 84 ÖZ GEÇMİŞ 85 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Estitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ağır metal, Aydın, Kirlilik, Su kalite standardı, Yer altı suyu. tr_TR
dc.title Aydın İlindeki Artezyen Sularının Fizikokimyasal Olarak Değerlendirilmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID 10400221 tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya (Veterinerlik) Bölümü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster