eArşiv@Adu

Aydın İlinde Tüketime Sunulan Ticari Kefirlerin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Devrim, Beyaz
dc.contributor.author Ateş, Hatice Gül
dc.date.accessioned 2021-05-26T09:50:06Z
dc.date.available 2021-05-26T09:50:06Z
dc.date.issued 2021-05-26
dc.date.submitted 2021-03-11
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4065
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada, Aydın ilinde marketlerden alınan 30 adet sade ve 30 adet meyveli kefirden oluşan toplam 60 kefir örneği kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri yönünden incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada gereç olarak, Aydın ilinde marketlerde satışa sunulan ve bu marketlerden temin edilen 30 adet sade kefir ve 30 adet meyveli kefir olmak üzere toplamda 60 adet kefir numunesi kullanılmıştır. Alınan numuneler soğuk zincir altında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknoloji Anabilim Dalı laboratuvarına getirilerek aynı gün içinde mikrobiyolojik ve kimyasal analizlere tabii tutulmuştur. Bulgular: Çalışma kapsamında incelenen sade kefir örneklerinin % kuru madde, % ham kül, % asitlik, % yağ ve pH sonuçlarının ortalama değerleri sırasıyla, %10,22, %0,68, %0,74, %2,24 ve 4,43 olarak tespit edilmiştir. Meyveli kefir örneklerinin % kuru madde, % ham kül, % asitlik, % yağ ve pH sonuçlarının ortalama değerleri sırasıyla, %14,94, %0,65, %0,72, %1,86 ve 4,39 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen sade kefir örneklerinin laktobasil, laktokok, TMAB, maya ve küf sonuçlarının ortalama değerleri sırasıyla, 6,84±0,23 log kob/ml, 7,12±0,28 log kob/ml, 7,25±0,53 log kob/ml, 3,81±1,03 log kob/ml olarak tespit edilmiştir. Meyveli kefir örneklerinin laktobasil, laktokok, TMAB, maya/küf sonuçlarının ortalama değerleri sırasıyla, 6,65±0,68, 7,05±0,32 log kob/ml, 6,73±0,86 log kob/ml, 4,35±1,32 log kob/ml olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Analiz sonuçlarına göre Aydın ili piyasasında tüketime sunulan kefirlere ait yağ değerleri ile titrasyon asitliği değerleri tebliğe uygundur. Analiz edilen tüm kefir örneklerinin koliform bakteri ve E.coli tip 1 ile kontamine olmaması, kefir üretimi yapan işletmelerin hijyenik koşullara uygun üretim gerçekleştirdiğini göstermektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY SAYFASI i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT ix 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Kefirin Tanımı ve Coğrafyası 4 2.2. Kefirin Tarihçesi 5 2.3. Kefir Tanelerinin Özellikleri 6 2.4. Kefiran 7 2.5. Kefirin Mikrobiyolojik Bileşimi 7 2.6. Laktik Asit Bakterileri 10 2.7. Koliform Bakteriler ve Escherichia coli 12 2.8. Maya ve Küfler 13 2.9. Kefirin Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri 15 2.10. Kefir Üretimi 17 2.10.1. Geleneksel Kefir Üretimi 18 2.10.2. Endüstriyel Kefir Üretimi 20 2.11. Kefir Tüketimi 22 2.12. Kefirin Sağlık Üzerine Etkileri 23 2.12.1. Kefirin Antikanserojenik Etkisi 24 2.12.2. Kefirin Gastrointestinal Proliferasyonu 26 2.12.3. Kefirin Laktoz İntoleransı Üzerine Etkisi 26 2.12.4. Kefirin Anti-Diyabetik Etkisi 27 2.12.5. Kefirin Antimikrobiyal Etkisi 27 3. GEREÇ VE YÖNTEM 28 3.1. Gereç 28 3.2. Yöntem 28 3.2.1. Sade ve Meyveli Kefir Örneklerinin Kimyasal Analizleri 28 3.2.1.1. Kuru Madde Tayini 28 3.2.1.2. Ham Kül Tayini 28 3.2.1.3. pH Tayini 29 3.2.1.4. Titre Edilebilir Asitlik Tayini 29 3.2.1.5. Yağ Tayini 29 3.2.2. Sade ve Meyveli Kefirlerin Mikrobiyolojik Analizleri 30 3.2.2.1. Sade ve Meyveli Kefirlerin Mikrobiyolojik Analizler İçin Hazırlanması 30 3.2.2.2. Laktik Asit Bakterilerinin Sayımı 30 3.2.2.2.1. Laktobasillerin Sayımı 30 3.2.2.2.2. Laktokokların Sayımı 30 3.2.2.2.3. Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (TMAB) 31 3.2.2.2.4. Koliform Bakteri 31 3.2.2.2.5. E. coli Tip 1 (EC) Varlığının Belirlenmesi 31 3.2.2.2.6. Maya ve Küflerin Sayımı 32 4. BULGULAR 33 4.1. Sade Kefirlere Ait Kimyasal Analiz Sonuçları 33 4.2. Meyveli Kefirlere Ait Kimyasal Analiz Sonuçları 33 4.3. Sade Kefir Örneklerine Ait Mikrobiyolojik Analiz Sonuçları 34 4.4. Meyveli Kefir Örneklerine Ait Mikrobiyolojik Analiz Sonuçları 34 5. TARTIŞMA 36 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 43 KAYNAKLAR 44 BİLİMSEL ETİK BEYANI 54 ÖZ GEÇMİŞ 55 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Halk Sağlığı, Kefir, Kimyasal Özellikler, Mikrobiyolojik Özellikler. tr_TR
dc.title Aydın İlinde Tüketime Sunulan Ticari Kefirlerin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster