eArşiv@Adu

Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Büyükyörük, Sadık
dc.contributor.author Meltem, Nasuh
dc.date.accessioned 2021-05-26T09:36:07Z
dc.date.available 2021-05-26T09:36:07Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-02-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4060
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışma, Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan termik santrale ve mermer ocaklarına yakın bölgelerden temin edilen ballarda, bazı ağır metallerin varlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplanan ballarda alüminyum, demir, mangan, kobalt, nikel, çinko, kadmiyum, krom, bakır, kurşun miktarı yönünden ICP-MS ile belirlenmiştir. Sonuçların ilgili literatür verileriyle birlikte Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tolerans limitlerine göre değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre incelenen bal örneklerinde ortalama değerler, alüminyum (Al) 27715,468 µg/kg; demir (Fe) 5923,415 µg/kg; mangan (Mn) 639,872 µg/kg; nikel (Ni) 301,964 µg/kg; çinko (Zn) 1094,215 µg/kg; krom (Cr) 47,165 µg/kg; bakır (Cu) 1317,268 µg/kg ve kurşun (Pb) 289,064 µg/kg olarak belirlenmiştir. Analiz edilen bu ballarda kobalt ve kadmiyum tespit edilmemiştir. Sonuç: Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde ağır metallerin yüksek değerde olmadığı, ancak bazı elementler bakımından sınır değerlerde olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak kovanların endüstriyel bölgelere yakın olmasının bazı ağır metaller yönünden halk sağlığını olumsuz etkileyebileceği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Objective: This study was carried out to determine the presence of some heavy metals in honey obtained from regions close to the thermal power plant and marble quarries in Yatağan, the district of Muğla. Material and Methods: The amount of aluminum, iron, manganese, cobalt, nickel, zinc, cadmium, chromium, copper and lead were defined by ICP-MS in the collected honeys. The results were evaluated according to the World Health Organization (WHO) tolerance limits together with the relevant literature data. Results: The average value of the analyzed honey samples, aluminum (Al) 27715,468 µg/kg; iron (Fe) 5923,415 µg/kg; manganese (Mn) 639,872 µg/kg; nickel (Ni) 301.964 µg/kg; zinc (Zn) 1094,215 µg/kg; chromium (Cr) 47.165 µg/kg; copper (Cu) 1317,268 µg/kg and lead (Pb) 289,064 µg/kg was determined according to the analysis results. Cobalt and cadmium were not detected in these analyzed honeys. Conclusion: When the findings were evaluated it was observed that heavy metal’s amounts were not in high value, but they were at limit values in terms of some elements. Counsequently, it was concluded that the beehives close to the industrial areas may adversely affect public health in terms of some heavy metals. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY SAYFASI…….……………………………………………………………i TEŞEKKÜR……………………………………………………………………………………ii İÇİNDEKİLER..........................................................................................................................iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ……………………………………………….…...vi ŞEKİLLER DİZİNİ…………………………………………………………………………....xi TABLOLAR DİZİNİ................................................................................................................xii ÖZET………………………………………………………………………………………...xiii ABSTRACT………………………………………………………………………………….xiv 1. GİRİŞ......................................................................................................................................1 2. GENEL BİLGİLER……………….........................................................................................3 2.1. Geçmişten Günümüze Arıcılık……………………………………………………………..3 2.1.1. Dünya’da Arıcılık..............................................................................................................3 2.1.2. Türkiye’de Arıcılık............................................................................................................5 2.2. Balın Oluşumu……..............................................................................................................7 2.3. Balın Sınıflandırılması..........................................................................................................7 2.3.1. Gruplarına Göre Ballar (Arıların Yararlandığı Kaynağa Göre)..........................................7 2.3.1.1. Çiçek Balı.......................................................................................................................7 2.3.1.2. Salgı Balı........................................................................................................................8 2.3.1.3. Zehirli Bal (Deli Bal)………………………..…………………………………. …....8 2.3.2. Tiplerine Göre Ballar (Pazarlama Şekillerine Göre)..........................................................9 2.3.2.1. Petekli Ballar...................................................................................................................9 2.3.2.2. Süzme Ballar...................................................................................................................9 2.3.2.3. Pres Balı (Baskı Balı)......................................................................................................9 2.3.2.4. Filtre Edilmiş Bal............................................................................................................9 2.3.2.5. Fırıncılık Balı..................................................................................................................9 2.4. Balın Bileşimi.....................................................................................................................10 2.4.1. Balın Kimyasal Özellikleri..............................................................................................13 2.4.1.1. Su İçeriği.......................................................................................................................13 2.4.1.2. Karbonhidrat İçeriği.....................................................................................................13 2.4.1.3. Enzim İçeriği................................................................................................................14 2.4.1.4. Balın Asitliği.................................................................................................................14 2.4.1.5. Protein İçeriği...............................................................................................................15 2.4.2. Balın Fiziksel Özellikleri.................................................................................................15 2.4.2.1. Renk.............................................................................................................................15 2.4.2.2. Tat ve Aroma.................................................................................................................16 2.4.2.3. Elektriksel İletkenlik.....................................................................................................16 2.4.2.4. Viskozite.......................................................................................................................16 2.4.2.5. Kristalleşme (Granülasyon)..........................................................................................17 2.4.2.6. Fermantasyon (Ekşime)................................................................................................17 2.5. Balda Kimyasal Kalite Kriterleri........................................................................................18 2.5.1. Hidroksimetilfurfural (HMF) Miktarı..............................................................................18 2.5.2. Diastaz Sayısı..................................................................................................................19 2.5.3. pH Değeri ve Serbest Asitlik Değeri................................................................................20 2.5.4. İnvert Şekerler..................................................................................................................21 2.5.5. Prolin Miktarı..................................................................................................................21 2.5.6. Potasyum/Sodyum Oranı.................................................................................................21 2.5.7. Ticari Glikoz....................................................................................................................21 2.6. Balın Halk Sağlığı Üzerine Etkisi.......................................................................................22 2.6.1. Antimikrobiyal Etki.........................................................................................................22 2.6.2. Antioksidan Etki..............................................................................................................22 2.6.3. Sindirim Sistemi Üzerine Etkisi......................................................................................23 2.6.4. Kanser Üzerine Etkisi......................................................................................................24 2.7. Balda Kalıntı Problemleri...................................................................................................24 2.7.1. Antibiyotik…………………………………………………………………….………..24 2.7.2. Naftalin…………………………………………………………………………………25 2.7.3. Clostridium botulinum……………………………………………………...……..……25 2.7.4. Ağır Metaller....................................................................................................................26 2.7.4.1. Alüminyum (Al)….……………………………………………………………..……32 2.7.4.2. Demir (Fe)….…...……………………………………………………………………34 2.7.4.3. Mangan (Mn)……………………...…………………………………………....…….35 2.7.4.4. Kobalt (Co)…………………...…………………………………………….……...…36 2.7.4.5. Nikel (Ni)……………………………………………………………………………..37 2.7.4.6. Çinko (Zn)…………………………...……………………………………………….37 2.7.4.7. Kadmiyum (Cd)…………………...…………………………………………….……38 2.7.4.8. Krom (Cr)……..……………………………………………………………….……..39 2.7.4.9. Bakır (Cu)…………………………………………………………………………….40 2.7.4.10. Kurşun (Pb)……………………………………………………………..…………...41 3. GEREÇ VE YÖNTEM…………………………………………………….……………….44 3.1. Materyal Toplanması ve Örneklerin Hazırlanması………………………………….……44 3.1.1. Mikrodalga Yöntemi ile Örnek Çözünürleştirme……………………………………….45 3.1.2. İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS)…………………………….47 3.2. Yöntem…………………………………………………………………………………...50 3.2.1. Örneklerin Çözünürleştirilmesi………………………………………………………...50 3.2.2. ICP-MS Cihazının Kullanımı…………………………………………………………..51 4. BULGULAR……………………………………………………………………………….58 5. TARTIŞMA………………………………………………………………………………..62 6. SONUÇ VE ÖNERİLER………………...………………………………………….…..…68 KAYNAKLAR.........................................................................................................................69 BİLİMSEL ETİK BEYANI ………………………………………………………………….83 ÖZ GEÇMİŞ…………...…………………………………………………………………..…84 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Ağır Metal, Bal, Halk Sağlığı, ICP-MS, Kalite tr_TR
dc.subject Heavy metal, honey, ICP-MS, public health, quality. tr_TR
dc.title Yatağan ve Çevresinde Üretilen Ballarda Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturacak Bazı Ağır Metal Düzeylerinin ICP-MS Tekniği ile Belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID VBH-2021-0003 tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster