dc.contributor.advisor |
Tunalıoğlu, Renan |
|
dc.contributor.author |
Yıldız, Şeyda |
|
dc.date.accessioned |
2021-04-12T06:37:34Z |
|
dc.date.available |
2021-04-12T06:37:34Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4046 |
|
dc.description.abstract |
ÖZET
UŞAK İLİNDE YAŞ MEYVE VE SEBZE TOPTANCI HAL
İŞLEYİŞİNİN MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ KAPSAMINDA
İNCELENMESİ
Şeyda YILDIZ
Yüksek Lisan Tezi Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Renan TUNALIOĞLU
2020, 65 sayfa
Bu araştırmada, Uşak ilindeki Toptancı halinde faaliyet gösteren komisyoncuların
demografik özellikler ve Hal Yasası (5957 sayılı kanun) ile ilgili görüşleri
incelenmiştir. Uşak ili Toptancı Hal bölgesinde faaliyet gösteren mevcut 29
komisyoncunun tamamı ile yüz yüze yapılan görüşmelerde, komisyoncuların
demografik özellikleri ve Hal Yasası hakkındaki görüşlerini belirlemek için 33
sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Ankette yer alan ilk yirmi beş soruda
komisyoncuların sosyo-demografik özelliklerini, pazarlama kanallarını ve
dükkânlarının fiziksel yapıları belirlenmiş, diğer sekiz soruyla da komisyoncuların
Hal Yasasına ilişkin bilgileri incelenmiştir. Toptancı Halinde faaliyet gösteren
komisyoncuların genellikle orta yaş üzeri yaş grubunda bulundukları,
komisyoncuların çoğunluğunun lise mezunu oldukları, pazarlama konusunda
çoğunluğunun herhangi bir eğitim almadıkları, mesleki deneyimlerinin genellikle
16-30 yıl arasında değiştiği belirlenmiştir. Komisyoncuların çoğunluğunun bu işle
uğraşan ikinci kuşak olduğu ve bazı komisyoncular farklı meslek gruplarına dahil
olup ek gelir sağlamak amacı ile bu işle ilgilendiklerini belirlenmiştir. Araştırma
alanından komisyoncuların faaliyet gösterdikleri dükkânların hepsinin aynı
boyutlarda olduğu ve çeşitli teknik malzemelerinin yetersiz olduğu, soğuk hava
depolarının bulunmadığı ve komisyoncuların çoğunun bu sebeple ürün kayıpları
yaşadıkları tespit edilmiştir. Uşak Toptancı Hal komisyoncularının pazarladıkları
tüm ürünleri genellikle il dışından temin ettikleri anlaşılmıştır. Komisyoncular
temin ettikleri ürünlerin büyük bir bölümünü semt pazarlarına sattıkları, toptancı
halleri dışındaki kaçak satışların genellikle denetimsizlikten kaynaklandığı tespit
edilmiştir. Hal Yasası ve kapsamıyla ilgilenen komisyoncuların çoğunluğu Hal
Yasasının, Toptancı Hal ve komisyoncuların sorunlarına cevap vermediğini
özellikle alt yapı eksikliğinin giderilmesi ve gerekli hijyen koşullarının
oluşturulması için yetersiz olduğunu belirttikleri görülmüştür. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii
BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................v
ÖZET..................................................................................................................... vii
ABSTRACT............................................................................................................ix
ÖNSÖZ ...................................................................................................................xi
KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ...........................................................xv
ÇİZELGELER DİZİNİ ....................................................................................... xvii
GRAFİKLER DİZİNİ...........................................................................................xix
EKLER DİZİNİ.....................................................................................................xxi
GİRİŞ .......................................................................................................................1
1.1. Konunun ve Araştırmanın Önemi .....................................................................2
1.2. Konunun ve Araştırmanın Amacı .....................................................................3
1.3. Dünyada ve Türkiye’ de Yaş Meyve ve Sebze ................................................3
1.3.1. Dünyada Yaş Meyve ve Sebze Üretimi .........................................................4
1.3.2. Dünyada Yaş Meyve ve Sebze İthalatı ve İhracatı.......................................12
1.4. Türkiye’ de Yaş Meyve ve Sebze Üretimi ......................................................12
1.4.1. Türkiye’ de Yaş Meyve ve Sebze İthalatı ve İhracatı ..................................16
1.5. Uşak’ ta Yaş Meyve ve Sebze Üretimi ...........................................................16
1.6. Türkiye’ de Toptancı Haller ve Yasalar..........................................................17
1.6.1. Tarihçe..........................................................................................................17
1.6.2. Hal Yasaları..................................................................................................19
1.7. Hal Kayıt Sistemi ............................................................................................25
2. KAYNAK ÖZETLERİ ......................................................................................27
3. MATERYAL VE YÖNTEM .............................................................................29
3.1. Materyal ..........................................................................................................29xiv
3.2. Yöntem........................................................................................................... 29
4. BULGULAR VE TARTIŞMA.......................................................................... 30
4.1. Komisyonculara Ait Tanımlayıcı İstatistikler ................................................ 30
4.2. Komisyoncuların İş Yerlerine İlişkin Bilgiler................................................ 35
4.3. Komisyoncuların Pazarlama Faaliyetlerine İlişkin Bilgiler ........................... 40
4.4. Komisyoncuların Hal Değişikliği Yasası İle İlgili Görüşleri ......................... 47
5. SONUÇ VE ÖNERİLER .................................................................................. 53
KAYNAKLAR...................................................................................................... 57
EKLER ................................................................................................................. 61
ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 65 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Toptancı Hal, Mevzuat, Yaş Meyve ve Sebze, Uşak |
tr_TR |
dc.title |
UŞAK İLİNDE YAŞ MEYVE VE SEBZE TOPTANCI HAL İŞLEYİŞİNİN MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ KAPSAMINDA İNCELENMESİ |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI |
tr_TR |