eArşiv@Adu

AYDIN İLİNDEKİ AMATÖR FUTBOL LİGLERİNDE OYNAYAN FUTBOLCULARIN YEME TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor TANIR, HALİL
dc.contributor.author YALÇIN, MEHMET CAN
dc.date.accessioned 2021-03-18T09:00:56Z
dc.date.available 2021-03-18T09:00:56Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-01-18
dc.identifier.citation Yalçın, M.C. (2021). Aydin İlindeki Amatör Futbol Liglerinde Oynayan Futbolcuların Yeme Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Ana Bilim Dalı, Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4019
dc.description.abstract Yeme bozuklukları yüksek mortalite oranına sahip klinik ruhsal bozukluklardır. Yeme bozukluğu sporcularda genel popülasyondan daha yüksek oranda gözlenmektedir. Yeme bozukluklarının erken dönemde saptanması hem sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını hem de sporcunun performansının olumsuz etkilenmesini engellemektedir. Bu nedenle araştırmada 2019-2020 Futbol Sezonunda Aydın ilindeki Amatör Futbol Liglerinde oynayan futbolcuların yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemi 2019-2020 Futbol Sezonunda Aydın ilindeki Amatör Futbol Liglerinde oynayan rastlantısal örneklem yöntemi belirlenen 529 gönüllü futbolcudan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Yeme Tutum Anketi (YTT 40) kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS 25,0 paket programında %95 güven aralığında ve 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Yapılan istatistiki analizlerde yaş, vücut ağırlığı, mesleki deneyim, haftalık antrenman yapma sıklığı ve lig düzeyi değişkenleri açısından futbolcuların yeme tutumlarının farklılaştığı görüldü (p<0,05). Araştırmada istatistiki analizlerden elde edilen bulgular doğrultusunda futbolcuların %10,2’sinin yeme bozukluğuna yatkın olduğu ve Amatör Süper Lig’de oynayan futbolcuların 1. Amatör Büyükler Ligi’nde oynayan futbolculara göre yeme bozukluğuna daha yatkın oldukları sonucuna ulaşıldı. Amatör futbolcularda yeme bozukluklarının sağlık ve performans üzerine olan olumsuz etkilerinden korunabilmek amacı ile elit futbolcularda olduğu gibi amatör futbolculara yönelik yeme bozukluklarını önleme programları üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Amatör futbolcularda uzman kişiler tarafından yeme bozukluğu teşhis edilerek tedavi süreci başlatılmalıdır. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY SAYFASI ………………………..………………….…. i TEŞEKKÜR …………………………………………………………….…… ii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….………. v TABLOLAR DİZİNİ ….………….…………………………...…………….. vi ÖZET …………………………………………………………………………. vii ABSTRACT ………………………………………………………………… viii 1. GİRİŞ …………………….…………………...………………….………. 1 1.1. Araştırma Soruları……………………….………………………………. 3 2. GENEL BİLGİLER ……………………..………………………….……... 4 2.1. Yeme Bozukluğu Kavramı ………………………………………………. 4 2.2. Yeme Bozukluğu Türleri .……….….…… …………………………........ 4 2.2.1. Pika ………….……………...……….…………………………………. 4 2.2.2. Geri Çıkarma Bozukluğu .............................….………….....…………. 5 2.2.3. Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alımı Bozukluğu …………………………... 5 2.2.4. Anoreksiya Nervoza …………………………………………………... 5 2.2.5. Bulimiya Nervoza …………..…………………………………………. 6 2.2.6. Ortoreksiya Nervoza ………………………………………................... 7 2.2.7. Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu ………………………….……………. 7 2.3. Yeme Bozukluklarının Temel Nedenleri ve Risk Faktörleri ……………. 8 2.4. Sporcularda Görülen Yeme Bozuklukları ………………………………. 10 2.5. Futbolcularda Görülen Yeme Bozuklukları …………………….……… 10 3. GEREÇ VE YÖNTEM …………………………..………………................. 12 3.1. Araştırmanın Modeli …………………………………………………….... 12 3.2. Araştırmanın Örneklemi ………………………………………………….. 12 3.3. Araştırmaya Dâhil Edilme Kriterleri …………………………..………….. 12 3.4. Araştırmanın Dışlama Kriterleri …………..……………………….……... 13 3.5. Veri Toplama Formları …………………………………………………... 13 3.5.1. Kişisel Bilgi Formu ……………………………………………………... 13 3.5.2. Yeme Tutum Testi (YTT-40) ………...…………...……………..……… 13 3.6. Araştırmada Etik ………………………………………………………….. 14 3.7. İstatistiksel Değerlendirme ……………………………………………..… 14 4. BULGULAR …………………………………………………………..……. 15 5. TARTIŞMA …………...……….…………………...……...….……..…….. 19 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ……………………………..…………..……….... 23 6.1. Sonuçlar …………………………………………………………………... 23 6.2. Öneriler ……………………………………………………………………. 23 KAYNAKLAR ..………………………………...……...……………………… 25 EKLER…………………………………………………………………………. 30 Ek 1 (Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul Kararı) …………… 30 Ek 2 (Aydın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Araştırma İzni) …………… 31 Ek 3 (Anket Formları) ……………………………………………………........ 32 Ek 4 (Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu) ………………………………..… 35 ÖZGEÇMİŞ …………………………………………...……………………..... 39 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Amatör, futbol, yeme tutumu tr_TR
dc.title AYDIN İLİNDEKİ AMATÖR FUTBOL LİGLERİNDE OYNAYAN FUTBOLCULARIN YEME TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster