dc.contributor.advisor |
Beyaz, Devrim |
|
dc.contributor.author |
Yeşilçayır, Nimet |
|
dc.date.accessioned |
2021-03-02T10:26:47Z |
|
dc.date.available |
2021-03-02T10:26:47Z |
|
dc.date.issued |
2021-02-22 |
|
dc.date.submitted |
2021 |
|
dc.identifier.citation |
Yeşilçayır Nimet (2021), Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Hayvansal Gıda Seçimi Ve Tüketimi Üzerine Medyanın Rolünün İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın, 2021, 98. |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/3987 |
|
dc.description.abstract |
Yaşam kalitesi ve sağlığın iyileştirilmesi için elzem olan yeterli ve dengeli beslenmede hayvansal gıdalar önem taşımaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gelişen medyada hayvansal gıdalarla ilgili birçok bilgi yer almakta ve bireyler medyada yer alan bilgilerden etkilenmektedir. Bu araştırmada Aydın Adnan Menderes Üniversitesi lisans öğrencilerinin hayvansal gıda tüketim durumu ve tercihlerinin belirlenmesinde etkili faktörler ile hayvansal gıdalar bakımından öğrencilerin tüketim alışkanlıkları üzerine medyanın rolü incelenmiştir. Çalışma 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde kayıtlı 780 lisans öğrencisine anket formu uygulanarak yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin %96,4’ünün hayvansal gıda tükettiği, bu gıdalardan en çok beyaz peynir ve yumurtayı tercih ettiği, satın almaların marketten yapıldığı, satın alırken en çok dikkate alınan faktörlerin lezzet, fiyat, hijyen, marka ve hazırlama-pişirmede kolaylık olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin medyayı takip ederken %91,0’ının interneti tercih ettiği, %47,7’sinin hayvansal gıda seçiminde medyadan etkilendiği, %32,6’sının medyanın etkisiyle yeni bir hayvansal gıda tükettiğini ve %40,1’inin medyanın etkisiyle proteinli süt ve kefiri tüketmeye başladığı, %24,6’sının medyanın etkisiyle hayvansal gıda tüketimini bıraktığı ve %55,2’sinin medyanın etkisiyle salam-sosisi tüketmeyi bıraktığı belirlenmiştir. Öğrencilerin %15,8’i medyada yer alan reklamlardan, %24,5’i ise haberlerden etkilendiğini bildirmiştir. Medyadaki tüm bilgilerin doğru olmayacağı konusunda farkındalık oluşturulması, medyadaki hayvansal gıdalarla ilgili bilgilendirmelerin alanında uzman kişiler tarafından yapılması ve öğrencilerde sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Anahtar kelimeler: Hayvansal gıda, medya, üniversite öğrencileri |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL ONAY i
TEŞEKKÜR ii
İÇİNDEKİLER iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v
ŞEKİLLER DİZİNİ vi
TABLOLAR DİZİNİ vii
ÖZET xii
ABSTRACT xiii
1. GİRİŞ 1
2. GENEL BİLGİLER 3
2.1. Beslenme 3
2.2. Yeterli ve Dengeli Beslenme 4
2.2.1. Proteinler 7
2.2.2. Karbonhidratlar 8
2.2.3. Yağlar 9
2.2.4. Vitaminler 9
2.2.5. Mineraller 10
2.2.6. Su 10
2.3. Besin Grupları 10
2.3.1. Et, Yumurta, Kuru Baklagiller, Sert Kabuklu Yemişler 10
2.3.2. Süt ve Süt Ürünleri 12
2.3.3. Tahıllar ve Ürünleri 13
2.3.4. Sebze ve Meyveler 13
2.3.5. Yağlar ve Şekerler 14
2.4. Hayvansal Gıdaların Beslenmedeki Rolü 14
2.5. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumları 15
2.6. Medya 18
2.7. Medya ve Beslenme 20
2.8. Medyada Sağlık ve Gıda Haberleri 23
2.9. Medyanın Gıda Seçiminde Üniversite Öğrencileri Üzerine Etkileri 28
2.10. Medyanın Hayvansal Gıda Seçimi ve Tüketimi Üzerine Etkileri 29
3. GEREÇ VE YÖNTEM 32
3.1. Araştırmanın Türü 32
3.2. Araştırmanın Evreni ve Örneklem Seçimi 32
3.3. Araştırmanın Veri Kaynakları 32
3.4. Araştırmanın Uygulama Şekli 33
3.5. Araştırma Verilerinin Analizi ve Değerlendirilmesi 34
3.6. Araştırmanın Etiği 34
4. BULGULAR 35
5. TARTIŞMA 74
6. SONUÇ VE ÖNERİLER 81
KAYNAKLAR 82
EKLER 93
Ek 1: Anket Formu 93
Ek 2: Etik Kurul Onayı 97
ÖZGEÇMİŞ 98 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.title |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL GIDA SEÇİMİ VE TÜKETİMİ ÜZERİNE MEDYANIN ROLÜNÜN İNCELENMESİ |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ |
tr_TR |