Özet:
Bu çalışmada, egzersizle oksidatif stres oluşturulan ratlarda, melatonin ve niasin takviyesinin
lipit peroksidasyonu ve antioksidan sistem üzerine olan etkisini araştırmak amaçlanmıştır.
Rastgele 4 gruba ayrılan 40 rata, kontrol grubu hariç, 10 gün boyunca melatonin ve niasin
verildikten sonra treadmill egzersiz yaptırıldı. Ketamin ve Xylazin’le anestezi sonrasında
intrakardiyak kan alındı. Süper Oksit Dismutaz (SOD), Malondialdehit(MDA), Total
Antioksidan Seviye(TAS), Total Oksidan Seviye(TOS), Katalaz, Melatonin, Glutatyon
Peroksidaz(GPX), Glutatyon S-transferaz(GST) düzeylerinin spektrofotometrik olarak tayini
yapıldı.
MDA düzeyleri; melatonin verilen grup, diğer gruplara göre düşük, (niasin+melatonin)
verilen grupta ise, kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur.
SOD düzeyleri; melatonin verilen grup, diğer gruplara göre yüksek, (niasin+melatonin)
verilen grup, diğer gruplara göre düşük bulunmuştur.
Katalaz düzeyleri; melatonin verilen grup, niasin verilen gruplara göre yüksek bulunmuştur.
Kontrol grubu ise, diğer gruplara göre anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır.
GPX düzeyleri; kontrol grubu, diğer gruplara göre düşük bulunmuştur.
GST düzeyleri; kontrol grubu, diğer gruplara göre yüksek, (niasin+melatonin) verilen grup,
niasin verilen gruba göre düşük bulunmuştur.
TOS düzeyleri; kontrol grubu, niasin verilen gruplara göre düşük bulunmuştur.
TAS düzeyleri; kontrol grubu, diğer gruplara göre düşük, (niasin+melatonin) verilen grup,
niasin ve melatonin verilen gruplara göre düşük bulunmuştur.
Sonuç olarak, egzersiz yaptırılan sıçanlara melatonin verilmesinin kontrol grubuna göre,
antioksidan aktivitenin (SOD, GPX, TAS, melatonin) artırdığı, niasine oranla daha ağırlıklı
bir antioksidan etki gösterdiğini söyleyebiliriz. Sıçanların egzersiz yapması ile artan MDA
düzeyleri, melatonin etkisi ile azalmıştır.
xiii
Melatonin ve Niasinin birlikte verilmesi, tüm antioksidan parametrelerde sinerjik bir etki
yapmamıştır. Oksidasyonu gösteren parametrelerin (MDA, TOS) arttığı, GST, Katalaz ve
SOD aktivitelerinin azaldığı saptanmıştır. Bu durum oksidasyonu önlemek amacı ile (daha
önce yapılan çalışmalarla uyumlu olarak) bu enzimlerin kullanıldığını göstermektedir.
Farklı antioksidan moleküller ve farklı egzersiz tipleri ile planlanacak çalışmalar gereklidir.