eArşiv@Adu

Aydın ovası koşullarında infrared termometre tekniği ile pamukta bitki su stresi indeksi (CWSI) ve sulama zamanının belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Dağdelen, Necdet
dc.contributor.author Erten, Erdinç
dc.date.accessioned 2020-08-17T12:22:33Z
dc.date.available 2020-08-17T12:22:33Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3909
dc.description.abstract Bu çalışma 2018 yılında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği arazilerinde yürütülmüştür. Araştırma, Aydın koşullarında kütlü pamuk veriminin tahmininde bitki su stres indeksinin (CWSI) belirlenmesi amacıyla kurulmuştur. Çalışmada pamuk verimi ve CWSI hesaplanmasında 1,20 m kök bölgesinde tüketilen beş farklı sulama düzeyi (100, 75, 50, 25 ve 0 %) incelenmiştir. En yüksek verim ve toplam bitki su tüketimi tam sulama yapılan %100 konusundan elde edilmiştir. Bu konudan elde edilen kütlü verimi, bitki su tüketimi ve su kullanım randımanı sırasıyla, 598,5 kg/da, 801 mm, ve 0,747 kg/m3 bulunmuştur. Çalışmada beş sulama düzeyi için bitki taç sıcaklığı, hava sıcaklığı ve buhar basıncı açığı kullanılarak CWSI hesaplanmıştır. CWSI değerleri arttıkça; topraktaki nem açığı artmış fakat pamuk kütlü verimleri azalmıştır. Çalışma sonucunda, bitki su stresi indeksi değerlerinden sulama zamanının belirlenmesinde yararlanılabileceği saptanmıştır. En yüksek pamuk veriminin sağlandığı S1 tam sulama konusundan sulama öncesi ortalama CWSI= 0,22 değeri elde edilmiştir. Çalışmada ortalama CWSI değerleri ile pamuk kütlü verimi arasında ikinci dereceden önemli “Y = -2161,8 CWSI2 + 1007,5 CWSI +511,76” eşitliği bulunmuş ve bunun Aydın koşullarında pamuk verim tahmininde kullanılabileceği belirtilmiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI........................................................................... iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ............................................................. v ÖZET.................................................................................................................. vii ABSTRACT ........................................................................................................ ix ÖNSÖZ ............................................................................................................... xi KISALTMALAR ve SİMGELER DİZİNİ ...................................................... xvii ŞEKİLLER DİZİNİ ........................................................................................... xix ÇİZELGELER DİZİNİ ..................................................................................... xxi 1. GİRİŞ ................................................................................................................ 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ..................................................................................... 4 2.1. Toprak, Su ve İklim İstekleri .......................................................................... 4 2.2. Pamukta İnfrared Termometre Tekniği Uygulamaları ................................. 10 3. MATERYAL VE YÖNTEM .......................................................................... 15 3.1. Materyal ....................................................................................................... 15 3.1.1 . Araştırma Alanının Yeri ........................................................................... 15 3.1.2. İklim Özellikleri ........................................................................................ 15 3.1.3. Araştırma Alanının Tarımsal Yapısı ......................................................... 17 3.1.4. Araştırma Alanının Toprak Özellikleri .................................................... 18 3.1.5. Sulama Suyunun Sağlanması .................................................................... 20 3.1.6. Pamuk Çeşidi ........................................................................................... 21 3.2.Yöntem .......................................................................................................... 21 3.2.1. Toprak Örneklerinin Alınması ve Analiz Yöntemleri ............................... 21 3.2.2. Su Örneklerinin Alınması ......................................................................... 23 3.2.3. Deneme Düzeni ve Araştırma Konuları .................................................. 24 3.2.4. Uygulanacak Sulama Suyunun Hesaplanması ......................................... 26 xiv 3.2.5. Bitki Su Tüketimini Belirlenmesi ............................................................ 28 3.2.6. Araştırma Alanı ve Ekim İşlemleri .......................................................... 28 3.2.7. İnfrared Termometre Ölçümleri .............................................................. 31 3.2.8. Su Kullanım ve Sulama Suyu Kullanım Randımları ............................... 32 3.2.9. Pamukta İncelenecek Parametreler .......................................................... 33 3.2.10. İstatistiksel Analizler ............................................................................. 34 4. BULGULAR VE TARTIŞMA ....................................................................... 35 4.1. Sulama Suyu Miktarı ................................................................................... 35 4.2. Toprak Su İçeriği ......................................................................................... 36 4.3. Bitki Su Tüketimi ....................................................................................... 36 4.4. Kütlü Verimi ............................................................................................... 38 4.5. Su Kullanım ve Sulama Suyu Kullanım Randımanı Değerleri .................. 41 4.6. Su-Verim İlişkileri ...................................................................................... 42 4.7. Bitki Su Stres İndeksi (CWSI ) ................................................................... 44 4.8. Verim Bileşenleri ....................................................................................... 48 4.8.1. Koza Sayısı ............................................................................................... 48 4.8.2. Tek Bitki Verimi ...................................................................................... 49 4.8.3. Koza Kütlü Ağırlığı .................................................................................. 50 4.8.4. Çırçır Randımanı ...................................................................................... 52 4.8.5. Yüz Tohum Ağırlığı ................................................................................ 53 4.9. Lif Kalite Özellikleri .................................................................................. 54 4.9.1. Lif İnceliği ................................................................................................ 54 4.9.2. Lif Uzunluğu ........................................................................................... 56 4.9.3. Lif Mukavemeti ........................................................................................ 57 4.9.4. Üniformite ................................................................................................ 58 4.9.5. Uzama Katsayısı ....................................................................................... 59 xv 5.SONUÇ VE ÖNERİLER ................................................................................. 61 KAYNAKLAR ................................................................................................... 63 ÖZGEÇMİŞ ........................................................................................................ 73 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Pamuk, damla sulama, bitki su stres indeksi (CWSI), alt baz tr_TR
dc.title Aydın ovası koşullarında infrared termometre tekniği ile pamukta bitki su stresi indeksi (CWSI) ve sulama zamanının belirlenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster