eArşiv@Adu

Memecik zeytin çeşidinde periyodisitenin fenolojik, morfolojik ve pomolojik yönden irdelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ertan, Engin
dc.contributor.author Tuncer, Fatih
dc.date.accessioned 2020-08-17T11:43:24Z
dc.date.available 2020-08-17T11:43:24Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3906
dc.description.abstract Zeytin yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi olan periyodisite, zeytin ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç vermemesi ya da çok az meyve vermesi olarak tanımlanmaktadır. Zeytinde periyodisite genetik olarak tayin edilmektedir. Periyodisite şiddetini iklim koşulları ve kültürel uygulamalar etkilemektedir. Bu çalışma; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüs alanında bulunan yaklaşık 30-40 yaşlı Memecik zeytin bahçesinde 2016 yılında seçilen verimli ve verimsiz olan ağaçlarda, 2017 ve 2018 yıllarındaki verim durumları ile aynı ağaçların fenolojk özellikleri ve pomolojik özelliklerinin ortaya konması ve morfolojik bazı özelliklere ilişkin gelişme özelliklerinin (sürgün boyu, çapı vb.) belirlenmesi, dolayısıyla periyodisitenin seyrinin ortaya konması amacıyla yürütülmüştür. Sonuç olarak ise; periyodik meyve verimine bağlı olarak verimli ve verimsiz ağaçların fenolojik evreleri arasında farklılık olmadığı, sürgün gelişim seyri açısından genellikle verimsiz ağaçlarda sürgün gelişiminin daha fazla olduğu, verimlilik durumu ile yıl faktörüne ilişkin pomolojik analizler incelendiğinde ise önemli farklılıkların olmadığı ortaya konmuştur. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL ve ONAY SAYFASI ............................................................................... iii BİLİMSEL ETİK BEYAN SAYFASI ..................................................................... v ÖZET .....................................................................................................................vii ABSTRACT ............................................................................................................ ix ÖNSÖZ ................................................................................................................... xi SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ........................................................... xv ŞEKİLLER DİZİNİ ..............................................................................................xvii 1 . GİRİŞ .................................................................................................................. 1 2 . kaynak özetleri .................................................................................................... 7 3 . MATERYAL YÖNTEM .................................................................................. 14 3.1 . Materyal ..................................................................................................... 14 3.2 . Yöntem ....................................................................................................... 15 3.2.1 . Fenolojik Gözlemler ............................................................................ 15 3.2.2 . Morfolojik Analizler ........................................................................... 18 3.2.3 . Pomolojik Analizler ve Zeytin Verimi ................................................ 18 3.2.4 . Verilerin Değerlendirilmesi................................................................. 22 4 . BULGULAR ..................................................................................................... 23 4.1 . Fenolojik Gözlemler ile İlgili Bulgular ...................................................... 23 4.2 . Morfolojik Gözlemler ile İlgili Bulgular .................................................... 24 4.3.1. Meyve Boyutları (Boy/En) İle İlgili Bulgular ...................................... 30 4.3.2. Et/Çekirdek Oranı İle İlgili Bulgular ................................................... 31 4.3.3. Olgunluk İndeksi ile İlgili Bulgular ..................................................... 32 4.3.4. Titre edilebilir asitlik (%) ile ilgili bulgular ......................................... 32 4.3.5. Kuru madde oranı (%) ile ilgili bulgular .............................................. 33 4.3.6. Ağaç başına verim (kg) ile ilgili bulgular ............................................ 34 4.3.7. Gövde Kesit Alanlarına Düşen Ortalama Verim (kg/cm2) ile İlgili Bulgular ................................................................................................ 34 xiv 4.3.8. Kilogramdaki Meyve Adedi ile İlgili Bulgular ................................... 35 4.3.9. Ortalama meyve ağırlığı (g) ile ilgili bulgular ..................................... 36 5. TARTIŞMA VE SONUÇ .............................................................................. 37 KAYNAKLAR ...................................................................................................... 40 ÖZGEÇMİŞ ........................................................................................................... 48 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Memecik Zeytini, Periyodisite, Sürgün Gelişimi tr_TR
dc.title Memecik zeytin çeşidinde periyodisitenin fenolojik, morfolojik ve pomolojik yönden irdelenmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster