eArşiv@Adu

Farklı terbiye sistemi uygulanmış incir çeşitlerinde budama şiddetinin vegetatif gelişme ile verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ertan, Engin
dc.contributor.author Belge, Aytekin
dc.date.accessioned 2020-08-17T10:54:47Z
dc.date.available 2020-08-17T10:54:47Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3904
dc.description.abstract Bu çalışma, Bursa siyahı, Beyaz orak ve Sarı zeybek incir çeşitlerinde goble şekli budamanın uygulandığı klasik sistem yetiştiriciliğin yanı sıra, sık dikim sistemine uygun telli destek sistemi oluşturulmuş kordon şeklinde budamanın uygulandığı destekli sistem ile sürgünlerin her yıl yenilenmesi esasına dayanan ve alçaktan taçlandırılarak destek sistemi olmaksızın yine kordon şeklinde budamanın uygulandığı desteksiz sistem yetiştiriciliğin yapıldığı parsellerde farklı budama şiddetlerinin vegetatif gelişme ile verim ve meyve kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Ülkemizde ilk defa uygulanan ve modern meyvecilik sistemleri içerisinde yer alan sık dikim ile farklı terbiye uygulanmış 3 yaşındaki Bursa siyahı, Beyaz orak ve Sarı zeybek incir ağaçlarında 2, 4 ve 6 göz üzerinden budamalar yapılmıştır. Farklı budama şiddetlerinin vegetatif gelişme ile verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, çeşitlerde fenolojik, morfolojik, pomolojik gözlem ve analizler yapılmıştır. Destekli ve desteksiz sistem yetiştiricilikte 2 göz, 4 göz ve 6 göz üzerinden budanan ağaçlarda özellikle Bursa siyahı ve Sarı zeybek incir çeşitlerinde iyilop meyve doğuş tarihleri klasik sistem yetiştiriciliğe göre daha geç meydana gelmiştir. Çeşitlerdeki iyilop meyvelerinin reseptiv duruma gelme tarihlerinde tozlamanın olmayışı meyve tutumunu azaltmıştır. Ancak, destekli sistem yetiştiricilikte Bursa Siyahı, Beyaz Orak ve Sarı Zeybek incir çeşitlerinin 4 göz üzerinden budanması; desteksiz sistem yetiştiricilikte ise Bursa Siyahı ve Sarı Zeybek incir çeşitlerinin 6 göz üzerinden, Beyaz Orak çeşidinin 2 göz üzerinden budanması en iyi sonucu vermiştir. Anahtar tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI ............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................ v ÖZET vii ABSTRACT ............................................................................................................ ix ÖNSÖZ .................................................................................................................... x KISALTMALAR DİZİNİ…………………………………………………............. ...xv ŞEKİLLER DİZİNİ ..............................................................................................xvii ÇİZELGELER DİZİNİ ......................................................................................... xix 1. GİRİŞ ................................................................................................................... 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................ 8 3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................. 13 3.1. Materyal .......................................................................................................... 13 3.1.1. Bursa Siyahı ................................................................................................. 13 3.1.2. Beyaz Orak ................................................................................................... 13 3.1.3. Sarı Zeybek .................................................................................................. 14 3.2. Yöntem ............................................................................................................ 14 3.2.1 Terbiye Sistemleri ......................................................................................... 19 3.2.1.1 Klasik Sistem ............................................................................................. 19 3.2.1.2 Destekli Sistem........................................................................................... 19 3.2.1.3 Desteksiz Sistem ........................................................................................ 19 3.2.2 Budama Şekilleri ........................................................................................... 20 3.2.3 Fenolojik Gözlemler İle İlgili Çalışmalar ..................................................... 22 3.2.3.1 Tomurcuk kabarma tarihi ........................................................................... 23 3.2.3.2 Yapraklanma başlangıç tarihi ..................................................................... 23 3.2.3.3 Tam yapraklanma tarihi ............................................................................. 23 3.2.3.4 İyilop doğuş tarihi ...................................................................................... 24 xiv 3.2.3.5 İlekleme zamanı ......................................................................................... 25 3.2.3.6 İyilop olgunlaşma tarihi ............................................................................. 26 3.2.3.7 Yaprak döküm tarihi .................................................................................. 27 3.2.4 Pomolojik Analizler İle İlgili Çalışmalar ..................................................... 28 3.2.4.1 Suda çözünebilir kuru madde (%) ............................................................. 28 3.2.4.2 Titre edilebilir asitlik (TA) ........................................................................ 29 3.2.5 Morfolojik Ölçümler İle İlgili Çalışmalar .................................................... 29 3.2.5.1 Yaprak sayısı (yaprak/sürgün) ................................................................... 29 3.2.5.2 Sürgün uzunluğu (cm) ............................................................................... 29 3.2.5.3 Sürgün çapı (mm) ...................................................................................... 30 3.2.5.4 Boğum arası uzunluk (mm) ....................................................................... 30 3.2.6. Verilerin Değerlendirilmesi ......................................................................... 30 4. BULGULAR ..................................................................................................... 31 4.1. Fenolojik Gözlemler İle İlgili Bulgular .......................................................... 31 4.1.1. Klasik Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Bursa Siyahı İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 31 4.1.2. Klasik Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Beyaz Orak İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 32 4.1.3. Klasik Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Sarı Zeybek İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 34 4.1.4. Destekli Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Bursa Siyahı İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 36 4.1.5. Destekli Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Beyaz Orak İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 37 4.1.6. Destekli Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Sarı Zeybek İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 39 4.1.7. Desteksiz Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Bursa Siyahı İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 41 4.1.8. Desteksiz Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Beyaz Orak İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 43 4.1.9. Desteksiz Sistem Yetiştiricilik Sisteminde Sarı Zeybek İncir Çeşidi İle İlgili Fenolojik Gözlemler ................................................................................. 44 xv 4.2. Pomolojik ve Morfolojik Gözlemler İle İlgili Bulgular .................................. 46 4.2.1. Klasik Sistem Yetiştiricilikte Pomolojik Özellikler ..................................... 46 4.2.1.1. Klasik Sistem Yetiştiricilikte Bursa Siyahi İncir Çeşidi İle İlgili Pomolojik Özellikler ................................................................................................... 46 4.2.1.2. Klasik Sistem Yetiştiricilikte Bursa Siyahı İncir Çeşidine Ait Morfolojik Özellikler ................................................................................................... 47 4.2.1.3. Klasik Sistem Yetiştiricilikte Beyaz Orak İncir Çeşidi İle İlgili Pomolojik Özellikler ................................................................................................... 47 4.2.1.4. Klasik Sistem Yetiştiricilikte Beyaz Orak İncir Çeşidine Ait Morfolojik Özellikler ................................................................................................... 48 4.2.1.5. Klasik Sistem Yetiştiricilikte Sarı Zeybek İncir Çeşidi İle İlgili Pomolojik Özellikler ................................................................................................... 49 4.2.1.6. Klasik Sistem Yetiştiricilikte Sarı Zeybek İncir Çeşidine Ait Morfolojik Özellikler ................................................................................................... 50 4.2.2. Destekli ve Desteksiz Sistem Yetiştiricilikte Pomolojik ve Morfolojik Özellikler ................................................................................................... 50 4.2.2.1. Destekli ve Desteksiz Sistem Yetiştiricilikte Bursa Siyahi İncir Çeşidine Ait Pomolojik ve Morfolojik Özellikler .................................................... 50 4.2.2.2. Destekli ve Desteksiz Sistem Yetiştiricilikte Beyaz Orak İncir Çeşidine Ait Pomolojik ve Morfolojik Özellikler .................................................... 64 4.2.2.3. Destekli ve Desteksiz Sistem Yetiştiricilikte Sarı Zeybek İncir Çeşidine Ait Pomolojik ve Morfolojik Özellikler .................................................... 78 5. TARTIŞMA VE SONUÇ .................................................................................. 92 KAYNAKLAR ...................................................................................................... 99 ÖZGEÇMİŞ ......................................................................................................... 102 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İncir, budama, terbiye sistemi, sık dikim, gelişme, verim tr_TR
dc.title Farklı terbiye sistemi uygulanmış incir çeşitlerinde budama şiddetinin vegetatif gelişme ile verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster