eArşiv@Adu

Arbusküler mikorhizal fungus (AMF)'ların çerezlik ayçiçeğinde tarımsal özellikler üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ünay, Aydın
dc.contributor.author Parça, Filiz
dc.date.accessioned 2020-08-17T10:34:08Z
dc.date.available 2020-08-17T10:34:08Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3901
dc.description.abstract Bu çalışmada, arbusküler mikorhizal fungus (AMF)’ların çerezlik ayçiçeğinin (Helianthus annuus L.) verim ve tarımsal özellikleri üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Deneme 2018 yılı üretim sezonunda Denizli ili Tavas ilçesi çiftçi koşullarında yürütülmüştür. Çalışma Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 4 tekrarlamalı olarak planlanmıştır. İncelenen özellikler yönünden AMF’nin tohum kaplama ve üstten uygulaması kontrol ile karşılaştırılmıştır. Uygulamalar arası farklılıkların bitki boyu (cm), tabla çapı (cm), dane eni (mm), tek bitki verimi (g), bin dane ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet bitki-1), yaprak boyu (cm), dekara verim (kg da-1), klorofil indeksi (CCI) ve SPAD yönünden önemli olduğu saptanmıştır. Özelliklere ilişkin ortalama değerler incelendiğinde; tohum kaplama uygulamasına ait bitki boyu (cm), tabla çapı (cm), dane eni (mm), tek bitki verimi (g), bin dane ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet bitki-1), yaprak boyu (cm), dekara verim (kg da-1), klorofil indeksi (CCI) ve SPAD değerlerinin önemli düzeyde daha yüksek değerler taşıdığı saptanmıştır. Kabuk oranının istatistiksel yönden AMF ve kontrol koşullarında aynı olduğu gözlenmiştir. Sonuçta, çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde özellikle tohum kaplama şeklinde AMF uygulamalarının başarı ile kullanılabileceği kanısına varılmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI.............................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI ................................................................ v ÖZET .................................................................................................................... vii ABSTRACT ............................................................................................................ ix ÖNSÖZ ................................................................................................................... xi KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ ........................................................... xv ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................. xvii ÇİZELGELER DİZİNİ ......................................................................................... xix 1. GİRİŞ ................................................................................................................... 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................ 6 3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................. 12 3.1. Materyal .......................................................................................................... 12 3.1.1. Tohumluk ..................................................................................................... 12 3.1.2. Arbusküler Mikorhizal Fungus .................................................................... 12 3.1.3. Deneme Yerinin Özellikleri ......................................................................... 12 3.1.4. İklim Özellikleri ........................................................................................... 12 3.1.5. Toprak Özellikleri ........................................................................................ 13 3.2. Yöntem ............................................................................................................ 13 3.2.1. Denemenin Kuruluşu.................................................................................... 13 3.2.1.1. Uygulama yöntemi ve dozaj miktarı ......................................................... 14 3.2.2. İncelenen Özellikler ..................................................................................... 17 3.3. Verilerin Değerlendirilmesi ............................................................................. 20 4. BULGULAR VE TARTIŞMA .......................................................................... 21 4.1. Bitki Boyu (cm) ............................................................................................... 21 4.2. Tabla Çapı (cm) ............................................................................................... 22 xiv 4.3. Yaprak Sayısı (adet bitki-1) ............................................................................ 23 4.4. Dane Boyu (mm) ............................................................................................ 24 4.5. Dane Eni (mm) ............................................................................................... 25 4.6. Tek Bitki Verimi (g) ....................................................................................... 27 4.7. Dekara Tohum Verimi (kg da-1) .................................................................... 28 4.8. Bin Dane Ağırlığı (g)...................................................................................... 29 4.9. SPAD .............................................................................................................. 31 4.10. Klorofil İndeksi (CCI) .................................................................................. 32 4.11. Yaprak Uzunluğu (cm) ................................................................................. 34 4.12. Yaprak Genişliği (cm) .................................................................................. 35 4.13. Kabuk Oranı (%) .......................................................................................... 37 5. SONUÇ ............................................................................................................. 38 KAYNAKLAR ...................................................................................................... 41 ÖZGEÇMİŞ........................................................................................................... 47 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Çerezlik Ayçiçeği, Arbusküler Mikorhizal Fungus, Veri tr_TR
dc.title Arbusküler mikorhizal fungus (AMF)'ların çerezlik ayçiçeğinde tarımsal özellikler üzerine etkisi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster