dc.contributor.advisor |
Doğaner, Mustafa |
|
dc.contributor.author |
Tokyüz, Eftade |
|
dc.date.accessioned |
2020-07-08T12:51:07Z |
|
dc.date.available |
2020-07-08T12:51:07Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/3773 |
|
dc.description.abstract |
KurumsallaĢma ve markalaĢma kavramları iĢletmenin rakiplerinden farklılaĢarak rekabet avantajı sağlamasında, varlığını koruması ve sürekliliğini sağlaması konusunda iĢletmeler için en önemli iki faktörü oluĢturmaktadır. KurumsallaĢmayı baĢarabilen iĢletme toplum içerisindeki tüm paydaĢlar tarafından güçlü, güvenilir, itibar sahibi, etik bir iĢletme olarak görülebilmektedir. Ayrıca doğru stratejilerle doğru markalar yaratıp bunları güçlendirebilen, tüm kesimler için bir değer haline dönüĢtürebilen ve uluslararası bir marka haline getirip sadık müĢteriler kazanabilen iĢletmeler rekabet yarıĢında çok büyük avantajlar sağlamakta ve sürdürülebilirliği yakalayabilmektedir.
ÇalıĢmada, ele alınan kurumsallaĢma ve markalaĢma kavramlarına iliĢkin kavramsal çerçeve oluĢturulmuĢ ve bir nitel uygulamaya yer verilmiĢtir. Otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren bir iĢletmede yapılmıĢ olan nitel araĢtırma, iĢletmenin kurumsallaĢma ve markalaĢma süreçlerinde izlediği aĢamaları, uygulamaları ve mevcut durumunu ortaya koymayı amaçlamıĢtır. Bu kapsamda Jantsa A.ġ.‟nin kurumsallaĢma ve markalaĢma hususunda geçirdiği süreçler ve yer verdiği uygulamalar incelenmiĢ, kurumsallaĢma ve markalaĢma düzeyleri hakkında çıkarımlar yapılmıĢ, bu surette sektör bazında ve makro düzeyde durum değerlendirmesi yapılmıĢtır.
AraĢtırma sonucunda eriĢilen bulgular, iĢletmede kurumsallaĢma ve markalaĢma bilincinin var olduğunu, bu kapsamda yoğun bir gayretin bulunduğunu, süreçler içerisinde belirli aĢamaların kaydedildiğini, bunların bir örgüt kültürüne dönüĢmekte olduğunu ve bu yöndeki çalıĢmaların iyileĢtirerek devam ettirildiğini ortaya koymuĢtur. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
ĠÇĠNDEKĠLER
KABUL VE ONAY SAYFASI .............................................................................................. iii
BĠLĠMSEL ETĠK BĠLDĠRĠM SAYFASI ................................................................................ v
ÖZET ..................................................................................................................................... vii
ABSTRACT ........................................................................................................................... ix
ÖNSÖZ ................................................................................................................................... xi
ġEKĠLLER DĠZĠNĠ ............................................................................................................. xvii
TABLOLAR DĠZĠNĠ ............................................................................................................ xix
EKLER DĠZĠNĠ .................................................................................................................... xxi
KISALTMALAR DĠZĠNĠ .................................................................................................. xxiii
GĠRĠġ ....................................................................................................................................... 1
1. BÖLÜM .............................................................................................................................. 3
1. KURUMSALLAġMA ......................................................................................................... 3
1.1. KurumsallaĢma Kavramı ............................................................................................. 3
1.1.1. KurumsallaĢma Tanımı ...................................................................................... 3
1.1.2. KurumsallaĢma YaklaĢımları ............................................................................. 5
1.1.3. Kurumsal Yönetim ............................................................................................. 7
1.2. KurumsallaĢmanın Temel BileĢenleri ........................................................................ 18
1.2.1. FormalleĢme (BiçimselleĢme) ......................................................................... 18
1.2.2. ProfesyonelleĢme ............................................................................................. 21
1.2.3. Sosyal Sorumluluk ........................................................................................... 24
1.2.4. ġeffaflık (Hesap Verebilirlik) .......................................................................... 29
1.3. KurumsallaĢmanın Ölçütleri ...................................................................................... 32
1.3.1. FarklılaĢma ...................................................................................................... 33
1.3.2. Sadelik ............................................................................................................. 34
1.3.3. Esneklik ........................................................................................................... 35
1.3.4. Özerklik ........................................................................................................... 36
xiv
1.4. KurumsallaĢmanın Sonuçları..................................................................................... 37
1.4.1. MeĢruluk Kazanma.......................................................................................... 37
1.4.2. Varlığın Sürekli Kılınması (Ġstikrar Kazanma) ............................................... 40
1.4.3. Bireysel ve Örgütsel Amaçların UyumlaĢtırılması ......................................... 44
1.4.4. Kurumsal Kimlik Kazanma ............................................................................. 46
1.5. KurumsallaĢma Süreci ............................................................................................... 49
2. BÖLÜM ............................................................................................................................ 53
2. MARKALAġMA .............................................................................................................. 53
2.1. Marka Kavramı .......................................................................................................... 53
2.1.1. Markanın Tanımı ............................................................................................. 53
2.1.2. Markanın Önemi ve Sağladığı Faydalar .......................................................... 56
2.2. Ürün ve Marka Arasındaki Farklılıklar ..................................................................... 60
2.3. Marka Türleri ............................................................................................................ 62
2.4. Marka BileĢenleri ...................................................................................................... 65
2.4.1. Marka Ġsmi ...................................................................................................... 66
2.4.2. Sembol, Amblem ve Logo............................................................................... 68
2.4.3. Karakter ve Maskot ......................................................................................... 70
2.4.4. Slogan ve Melodi............................................................................................. 71
2.4.5. Renk................................................................................................................. 72
2.5. Marka Yönetimi, MarkalaĢma Süreci ve Marka Denkliğini OluĢturma ................... 73
2.5.1. Marka Kimliği, KiĢiliği ve Ġmajı ..................................................................... 78
2.5.2. Marka Konumlandırma ................................................................................... 83
2.5.3. Marka Denkliği (Değeri) ................................................................................. 87
2.5.3.1. Marka farkındalığı .............................................................................. 94
2.5.3.2. Marka çağrıĢımları .............................................................................. 97
2.5.3.3. Algılanan kalite ................................................................................... 99
2.5.3.4. Marka sadakati .................................................................................. 100
xv
2.6. MarkalaĢma Stratejileri ............................................................................................ 106
2.6.1. Hat GeniĢletme Stratejisi ............................................................................... 108
2.6.2. Marka GeniĢletme Stratejisi .......................................................................... 108
2.6.3. Çoklu Marka Stratejisi ................................................................................... 110
2.6.4. Yeni Marka (Bireysel Marka) Stratejisi ........................................................ 111
2.7. BütünleĢik Marka ĠletiĢimi ...................................................................................... 111
2.7.1. Reklam ........................................................................................................... 114
2.7.2. SatıĢ GeliĢtirme .............................................................................................. 115
2.7.3. SatıĢ Noktası ĠletiĢmi ve KiĢisel SatıĢ ........................................................... 117
2.7.4. Doğrudan Pazarlama ...................................................................................... 118
2.7.5. Pazarlama Halkla ĠliĢkileri ve Sponsorluk .................................................... 120
2.7.6. Sanal Dünya, Sosyal Medya ve Ürün YerleĢtirmeleri ................................... 122
2.8. Uluslararası MarkalaĢma ve Turquality Programı ................................................... 124
2.9. KurumsallaĢma ile MarkalaĢma ĠliĢkisi ................................................................... 128
3. BÖLÜM .......................................................................................................................... 131
3. UYGULAMA .................................................................................................................. 131
3.1. AraĢtırmanın Konusu, Amacı ve Önemi .................................................................. 131
3.2. AraĢtırmanın Yöntemi ve Sınırlılıkları .................................................................... 131
3.3. Nitel AraĢtırmanın Bulguları ................................................................................... 133
3.3.1. KurumsallaĢmaya Yönelik Nitel AraĢtırma Bulguları .................................. 133
3.3.2. MarkalaĢmaya Yönelik Nitel AraĢtırma Bulguları ........................................ 138
4. TARTIġMA VE SONUÇ .............................................................................................. 145
5. KAYNAKLAR ............................................................................................................... 151
6. EKLER ........................................................................................................................... 183
ÖZGEÇMĠġ ....................................................................................................................... 199 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
KurumsallaĢma, MarkalaĢma, Marka Yönetimi, Jantsa |
tr_TR |
dc.title |
İşletmelerde kurumsallaşma ve markalaşma süreci: Jantsa örneği |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı |
tr_TR |