dc.contributor.advisor |
Oduncuoğlu, Funda |
|
dc.contributor.author |
Bayram, Melek |
|
dc.date.accessioned |
2020-07-08T10:25:38Z |
|
dc.date.available |
2020-07-08T10:25:38Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/3762 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalıĢmada sağlık turizminde yiyecek ve içecek hizmetlerinin önemini ortaya koymak amaçlanmıĢtır. AraĢtırmanın örneklemini Ġzmir‟de 6 adet sağlık turizmi hizmeti sunan iĢletmenin yiyecek ve içecek hizmetlerini deneyimleyen 250 katılımcı oluĢturmaktadır. ÇalıĢmanınbirinci ve ikinci bölümünde ikincil verilerden hareketle Sağlık turizmi, türleri, turizm sektöründe yiyecek ve içecek hizmetleri ve özelinde sağlık turizminde yiyecek ve içecek hizmetleri sağlık turizminin her alt grubu için ayrı olmak üzere ele alınarak açıklanmıĢtır. Bu bölümlerin aktarılmasında konuya iliĢkin yazılmıĢ yerli ve yabancı akademik yayınlar incelenmiĢtir. ÇalıĢmanın üçüncü bölümü olan araĢtırma bölümünde ise literatürden elde edilen bilgiler ıĢığında ve uzman görüĢlere baĢvurularak bir anket geliĢtirilmiĢtir. Nicel araĢtırmanın gerçekleĢtirilmesi için geliĢtirilen anket iki bölümden oluĢturulmuĢtur. Birinci bölümde araĢtırmaya katılan turistlerin demografik ve seyahat özelliklerinin belirlenmesine iliĢkin kapalı uçlu sorular yer almıĢtır. Ġkinci bölümde ise katılımcıların seyahatlerinde yiyecek içecek hizmetlerine verdikleri önemi ve bunlara iliĢkin hizmet satın aldıkları iĢletmelerdeki mevcut yiyecek içecek hizmeti performansını değerlendirmelerini belirlemek üzere konuyla ilgili önermelerin yer aldığı bir ölçek geliĢtirilmiĢtir. Önem ve Performansa iliĢkin yanıtların 5‟li likert ölçeği üzerinden eĢ zamanlı yanıtlanması sağlanmıĢtır. Birinci ölçekte, önermelere verdikleri „önem‟ düzeyinin ne olduğunu „1. Hiç önemli değil‟ ve „5.Çok önemli‟ olacak biçimde değerlendirmeleri istenmiĢtir. Ġkinci ölçekte ise sağlık turizmi açısından önermelerin performansını „1. Çok kötü‟ ve „5. Çok iyi‟ olacak biçimde 5‟li likert ölçeği üzerinden değerlendirmeleri istenmiĢtir. Ġki farklı ölçekten, belirlenen bir turist grubu için turistik ürünlerin önem düzeyi ile o turistlerin tatillerini geçirdikleri konaklama iĢletmesinde bu ürünlere yönelik performans değerlendirmelerine iliĢkin sonuçlar karĢılaĢtırılarak „önem-performans‟ analizi gerçekleĢtirilmiĢtir. Yapılan bu araĢtırmada, sağlık turizminde yiyecek ve içeceğe verilen
vi
önemin analizi yapılmıĢtır. Yiyecek ve içecek hizmetlerine verdikleri önem ve Ģu an da bu hizmeti sunan iĢletmelerin mevcut performansı tespit edilmiĢtir. Boyutların seviyelerine iliĢkin önem ve performans ortalamaları ile gerçekleĢtirilen “önem-performans analizi” sonucunda korunması gerekenlerde (Yüksek önem-yüksek performans) “Restoran” boyutu, YoğunlaĢılması Gerekenler( Yüksek önem- düĢük performans): “KiĢisel Ürünler” boyutu, DüĢük Öncelikliler( DüĢük önem-düĢük performans): “Servis Hizmetleri” boyutu ve Olası AĢırılıklılar (DüĢük önem-yüksek performans):“Yiyecek ve Ġçecek” boyutu olduğu belirlenmiĢtir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
ĠÇĠNDEKĠLER
KABUL VE ONAY SAYFASI .............................................................................................. iii
BĠLĠMSEL ETĠK BĠLDĠRĠM SAYFASI ............................................................................... iv
ÖZET ....................................................................................................................................... v
ABSTRACT .......................................................................................................................... vii
ÖNSÖZ ................................................................................................................................... ix
ġEKĠLLER DĠZĠNĠ .............................................................................................................. xiii
TABLOLAR DĠZĠNĠ ............................................................................................................ xiv
EKLER DĠZĠNĠ ..................................................................................................................... xv
KISALTMALAR DĠZĠNĠ .................................................................................................... xvi
GĠRĠġ ....................................................................................................................................... 1
1. BÖLÜM .............................................................................................................................. 2
1. SAĞLIK TURĠZMĠNDE YĠYECEK-ĠÇECEK HĠZMETLERĠNĠN ÖNEM VE PERFORMANSININ BELĠRLENMESĠNE YÖNELĠK BĠR ANALĠZ: ĠZMĠR ĠLĠNDE BĠR UYGULAMA .......................................................................................... 2
1.1. Sağlık Turizmi Ġle Ġlgili Temel Kavramlar .................................................................. 2
1.1.1. Sağlık Turizmi Kavramı .................................................................................... 2
1.1.2. Sağlık Kavramı .................................................................................................. 3
1.1.3. Sağlık ve Turizm ĠliĢkisi .................................................................................... 4
1.2. Sağlık Turizminin GeliĢimi ......................................................................................... 5
1.2.1. Sağlık Turizmin Kronolojik GeliĢimi ................................................................ 5
1.2.1.1. Ġlk Çağ ................................................................................................... 5
1.2.1.2. Orta Çağ ................................................................................................ 6
1.2.1.3. Yakın Çağ .............................................................................................. 7
1.2.2. Sağlık Turizminin Dünya‟ da GeliĢimi .............................................................. 8
1.2.3. Sağlık Turizminin Türkiye‟de GeliĢimi ........................................................... 10
1.3. Sağlık Turizmi ÇeĢitleri ve Önemi ............................................................................ 15
1.3.1. Sağlık Turizmi ÇeĢitleri ................................................................................... 15
xi
1.3.3.1. Medikal turizm .................................................................................... 15
1.3.3.2. Üçüncü yaĢ turizmi .............................................................................. 17
1.3.1.3. Engelli turizmi ..................................................................................... 19
1.3.1.4. Termal ( Wellness-Spa Turizm) turizmi ............................................. 21
1.3.2. Sağlık Turizminin Önemi ................................................................................ 22
1.3.2.1. Talep yönünden sağlık turizminin önemi ............................................ 23
1.3.2.2. Arz Yönünden Sağlık Turizminin Önemi ........................................... 24
2. BÖLÜM ............................................................................................................................ 26
2. YĠYECEK-ĠÇECEK ĠġLETMELERĠNĠN SAĞLIK TURĠZMĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ .......... 26
2.1. Yiyecek- Ġçecek Hizmetlerine ĠliĢkin Temel Kavramlar ........................................... 26
2.1.1. Yiyecek- Ġçecek Hizmetleri Tanımı ................................................................. 26
2.1.2. Yiyecek-Ġçecek Hizmetlerinin Sınıflandırılması ............................................. 26
2.1.2.1. Kurumsal iĢletmeler ............................................................................ 27
2.1.2.2. Ticari iĢletmeler ................................................................................... 27
2.1.3. Yiyecek- Ġçecek Hizmetlerinin Önemi ............................................................ 28
2.1.4 Tatil Destinasyonlarında Yiyecek- Ġçecek Hizmetlerinin Önemi ..................... 30
2.2. Sağlık Turizmi ve Yiyecek-Ġçecek ĠliĢkisi ................................................................. 31
2.2.1. Sağlık Turizmi Pazar Bölümleri ve Yiyecek Ġçecek Hizmetleri ĠliĢkisi .......... 31
2.2.1.1. Engelli turizmi ve yiyecek-içecek hizmetleri iliĢkisi .......................... 31
2.2.1.2. Üçüncü yaĢ turizmi ve yiyecek-içecek hizmetleri iliĢkisi ................... 33
2.2.1.3. Medikal turizm ve yiyecek-içecek hizmetleri iliĢkisi ......................... 33
2.2.1.4. Termal turizm ve yiyecek -içecek hizmetleri iliĢkisi .......................... 34
2.2.2. Sağlık Turizminde PaydaĢlar ve Yiyecek-Ġçecek Hizmetleri ĠliĢkisi .............. 35
2.2.2.1. DanıĢman firmalar ............................................................................... 36
2.2.2.2. Seyahat acenteleri ve/veya hasta yönlendiricileri ............................... 37
2.2.2.3. Yardımcı (Asistan) firmalar ................................................................ 37
3. BÖLÜM ............................................................................................................................ 38
xii
3. SAĞLIK TURĠZMĠNDE YĠYECEK –ĠÇECEK HĠZMETLERĠNĠN ÖNEMĠ ................ 38
3.1. AraĢtırmanın Amacı ve Önemi .................................................................................. 38
3.2. AraĢtırmanın Soruları ................................................................................................ 39
3.3. AraĢtırmanın Yöntemi ............................................................................................... 39
3.4. AraĢtırmanın Evreni ve Örneklem ............................................................................. 40
3.5. AraĢtırma Bulguları ................................................................................................... 43
3.5.1. Demografik Bulgular ....................................................................................... 43
3.5.2. Faktör Analizi .................................................................................................. 45
3.5.3. T-Test Analizi .................................................................................................. 48
3.5.3.1. Cinsiyete göre yiyecek-içecek hizmetlerine verilen önem düzeyleri arasındaki farklılığa iliĢkin T-Test analizi .............................................. 49
3.5.3.2. Cinsiyete göre yiyecek-içecek hizmetlerine verilen performans düzeyleri arasındaki farklılığa iliĢkin T-Test analizi .............................. 49
3.5.4. Anova Analizi .................................................................................................. 50
3.5.4.1. Seyahat amacına göre yiyecek-içecek hizmetlerine verilen önem düzeyleri arasındaki farklılığa iliĢkin ANOVA analizi .......................... 50
3.5.4.2. Seyahat amacına göre yiyecek-içecek hizmetlerine verilen performans düzeyleri arasındaki farklılığa iliĢkin ANOVA analizi ....... 52
3.5.4.3. Milliyete göre yiyecek-içecek hizmetlerine verilen önem düzeyleri arasındaki farklılığa iliĢkin ANOVA analizi .......................................... 54
3.5.4.4. Milliyete göre yiyecek-içecek hizmetlerine verilen performans düzeyleri arasındaki farklılığa iliĢkin ANOVA analizi .......................... 55
3.5.5. Önem-Performans Analizi ............................................................................... 56
3.5.5.1. Önem-Performans analizi tanımı ........................................................ 56
3.5.5.2. Önem-Performans analizi sonucunda elde edilen bulgular ................. 58
4. TARTIġMA VE SONUÇ ................................................................................................ 65
5. KAYNAKLAR ................................................................................................................. 68
6. EKLER ............................................................................................................................. 73
ÖZGEÇMĠġ ......................................................................................................................... 77 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Yiyecek-Ġçecek Hizmetleri, Sağlık Turizmi. |
tr_TR |
dc.title |
Sağlık turizminde yiyecek-içecek hizmetlerinin önemi ve performansının belirlenmesine yönelik bir analiz: İzmir ilinde bir uygulama |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı |
tr_TR |