eArşiv@Adu

Restoranlarda yenilikçiliğin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi: Kuşadası restoranları üzerine bir uygulama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Atay, Hakan
dc.contributor.author Kazancı, Osman
dc.date.accessioned 2020-07-08T08:02:48Z
dc.date.available 2020-07-08T08:02:48Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/3758
dc.description.abstract Bu çalışma Kuşadası’nda faaliyet gösteren restoranlarda müşteriler tarafından algılanan yenilikçiliğin tekrar ziyaret etme niyetine olan etkisini incelemeyi ve bu etkiye ilişkin faktörleri ortaya koymayı amaçlamıştır. Uygulama Kuşadası sahil şeridinde hizmet veren ve sipariş üzerine servis yapan restoranlarda yapılmıştır. Araştırmaya dair veri 17 maddeden oluşan restoran yenilikçiliği ölçeği ve 5 maddeden oluşan tekrar ziyaret etme niyeti ölçeği ile hazırlanmış olan anket tekniği ve gözlem ile toplanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yenilik ve yenilik boyutları ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde tekrar ziyaret etme niyeti ve tekrar ziyaret etme niyetine etki eden faktörler incelenmiş, literatürde tekrar ziyaret etme niyeti üzerine yapılan çalışmalar incelenerek teorik çerçeve oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise Kuşadası sahil şeridinde faaliyet gösteren restoranlarda, yenilikçiliğin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla toplanan veri çözümlendirilmiş ve değerlendirilmiştir. Tezin son bölümünde araştırmanın sonuçlarına dair açıklama ve toplanan verinin analizlerinin yorumları yer almaktadır. Kullanılan ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğini ölçmek için güvenilirlik analizi ve açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Toplanan verinin çözümlenmesi için ise frekans analizi, ANOVA, T-test ve regresyon analizi yapılmıştır. Bulgulara göre Kuşadası sahil şeridinde faaliyet gösteren restoranların yenilikçi müşteriler tarafından algılanan yenilikçilikleri ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca müşterilerin son bir haftada kaç farklı restorandan hizmet aldıkları ve değerlendirilen restorandan daha önce hizmet alıp almamaları durumu ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında bir farklılık oluştuğu saptanmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI ................................................................. iii BİLİMSEL ETİK BİLDİRİM SAYFASI .................................................. iv ÖZET .......................................................................................................... v ABSTRACT .............................................................................................. vi ÖNSÖZ ..................................................................................................... vii İÇİNDEKİLER ........................................................................................ viii ŞEKİLLER DİZİNİ .................................................................................. xii TABLOLAR DİZİNİ ............................................................................... xiii GRAFİKLER DİZİNİ .............................................................................. xvi EKLER DİZİNİ ...................................................................................... xvii GİRİŞ .......................................................................................................... 1 1. BÖLÜM .............................................................................................. 5 1. YENİLİK ................................................................................................ 5 1.1.Yenilik Kavramı ................................................................................................... 5 1.2.Yeniliğin Doğası ................................................................................................... 8 1.3.Yenilikçilik ........................................................................................................... 8 1.4.Yenilik Türleri ...................................................................................................... 9 1.4.1. Ürün Yeniliği ................................................................................................ 9 ix 1.4.2. Hizmet Yeniliği ........................................................................................... 11 1.4.3. Süreç Yeniliği ............................................................................................. 11 1.4.4. Pazarlama Yeniliği ...................................................................................... 12 1.4.5. Deneyim yeniliği ......................................................................................... 12 1.5.Yenilik Stratejileri .............................................................................................. 13 1.5.1. Saldırgan (Lider) Strateji ............................................................................ 14 1.5.2. Savunmacı Yenilik Stratejisi....................................................................... 14 1.5.3. Taklitçi Yenilik Stratejisi ............................................................................ 15 1.5.4. Geleneksel Yenilik Stratejisi....................................................................... 16 1.6. Restoranlarda Yenilikçilik Kavramı .................................................................. 16 2. BÖLÜM ................................................................................................ 19 2. TEKRAR ZİYARET ETME NİYETİ .................................................. 19 2.1. Tekrar Ziyaret Etme Niyetinin Önemi ............................................................... 19 2.2. Tekrar Ziyaret Etme Niyetine Etki Eden Faktörler ........................................... 23 2.3. Restoranlarda Tekrar Ziyaret Etme Niyeti ........................................................ 26 3. BÖLÜM ............................................................................................... 28 3. RESTORANLARDA YENİLİKÇİLİĞİN TEKRAR ZİYARET ETME NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: KUŞADASI RESTORANLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA ........................................................................................... 28 3.1. Materyal ve Yöntem .......................................................................................... 28 3.2. Araştırma Modeli ............................................................................................... 29 x 3.3. Evren ve Örneklem ............................................................................................ 30 3.4. Veri Toplama Araçları ....................................................................................... 30 3.4.1. Anketlerin Hazırlanması ............................................................................. 31 3.4.2. Araştırmanın Hipotezleri ............................................................................ 33 3.5. Araştırma Bulgularının Analizi ......................................................................... 34 3.5.1. Demografik Bulgular .................................................................................. 35 3.5.2. Normal Dağılım Testi ................................................................................. 38 3.5.3. Güvenirlilik Analizi .................................................................................... 39 3.5.4. Faktör Analizi ............................................................................................. 41 3.5.5. Restoranların Yenilik Düzeyleri İle İlgili Gözlem Bulguları ..................... 43 3.6. Hipotezlere Ait Sonuçlar ................................................................................... 44 3.6.1. “Restoran yenilikçiliği ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir ilişki vardır.” Hipotezine dair bulgular ........................................................................... 45 3.6.2. “Menü ve servis yenilikçiliği ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir ilişki vardır.” Hipotezine dair bulgular ..................................................................... 46 3.6.3. “Deneyim yenilikçiliği ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir ilişki vardır.” Hipotezine dair bulgular ........................................................................... 48 3.6.4. “Pazarlama yenilikçiliği ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir ilişki vardır.” Hipotezine dair bulgular ........................................................................... 49 3.6.5. “Yaş aralığı ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular .................................................................................... 50 3.6.6. “Meslek grupları ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular .................................................................................... 51 xi 3.6.7. “Medeni durum ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular .................................................................................... 53 3.6.8. “Eğitim durumu ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular .................................................................................... 54 3.6.9. “Gelir durumu ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular .................................................................................... 55 3.6.10. “Cinsiyet ile farklı restoranlardan hizmet alma arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular ...................................................................... 57 3.6.11. “Son bir hafta içerisinde farklı restoranlardan alınan hizmet ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular ...... 58 3.6.12.“Değerlendirilen restorandan daha önce hizmet alma durumu ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında anlamlı bir farklılık vardır.” Hipotezine dair bulgular ...... 59 3.7. Katılımcıların Restoranlarda Yenilikçiliğe Bakış Açılarına Dair Bulgular ....... 60 3.8. Katılımcıların Tekrar Ziyaret Etme Niyetine Bakış Açılarına Dair Bulgular ... 62 4. SONUÇ ve ÖNERİLER ....................................................................... 63 5. KAYNAKLAR ..................................................................................... 69 6. EKLER .............................................................................................. 79 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Restoranlarda Yenilikçilik, Tekrar ziyaret etme niyeti, Yenilik, Yenilikçilik tr_TR
dc.title Restoranlarda yenilikçiliğin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi: Kuşadası restoranları üzerine bir uygulama tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster